Основателите на Nexo са обвинени като организирана престъпна група

Обяснението пред служителите е било, че компанията е рекетирана от ГЕРБ. Казусът се превърна в политическа престрелка

Микробус на прокуратурата пред офиса на Nexo
Микробус на прокуратурата пред офиса на Nexo
Микробус на прокуратурата пред офиса на Nexo    ©  Надежда Чипева
Микробус на прокуратурата пред офиса на Nexo    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

На четирима души, свързани с Nexo, са повдигнати обвинения като част от организирана престъпна група (ОПГ) с цел пране на пари, данъчни измами, компютърни престъпления и банкова дейност без лиценз. Това стана ясно на пресконференция на прокуратурата, ДАНС и Националната следствена служба (НСлС), ден след като офисите на Nexo бяха претърсени.

Имената на четиримата обвиняеми не бяха съобщени, но беше даден ясен намек, че сред тях са действащите съоснователи на Nexo Антони Тренчев и Коста Кънчев. От изказването на директора на Националната следствена служба Борислав Сарафов стана ясно, че и на четиримата e наложенa забрана за напускане на България, а двама са обявени за издирване, като има сведения, че може да не са в страната, въпреки че по данни на Гранична полиция не са я напускали. На двама от участниците е поискана гаранция от 1 млн. лв., като им е даден 10 дена срок да я внесат.

Според обвинението групата от компании на Nexo е работила като ОПГ още от създаването си през 2018 г. Според информация на "Капитал" от два независими източника, вътрешното обяснение в компанията е, че тя е била рекетирана от ГЕРБ и действията на прокуратурата са следствие от отказ да бъде платено на партията. Съоснователят и съсобственик на компанията Коста Кънчев е пожелал всички служители, които са били разпитвани от службите, да се свържат с него. От компанията твърдят и че ще разпространят видеа с насилие върху служители. Потърсен за коментар, Антони Тренчев каза, че компанията ще излезе с позиция след пресконференцията. Тя беше получена в редакцията по-късно, като с текста ѝ можете да се запознаете в края на текста.

С немалко помощ от Великобритания

Сарафов коментира в началото на пресконференцията, че операцията е извършена с помощта на "нашите чуждестранни партньори". След това добави, че няма да каже "нито какви са, нито откъде са", но буквално секунда след това посочи присъстващите в залата представители на службите от Великобритания. Ролята на британските служби е логична, защото официално Nexo твърди, че нейното "място на бизнес" (place of business) е в Лондон.

"С разрешение на съда вчера влязохме в 15 обекта, като претърсихме още два по неотложност. Разпитахме над 20 свидетели, разпитите продължават и сега. Някои от свидетелите изразиха съмнения за своята сигурност и ще влязат в програмата за закрила, част са разпитани като анонимни свидетели. Иззети са компютри, пари и криптоактиви. Може би ще установим стойността на някои от тях, може би не, но те са блокирани", каза Сарафов.

Конкретни обвинения, които бяха цитирани, са транзакции на Махмуд Мохамед Махмуд Айеш, представител на палестинската организация "Хамас", обявена от множество държави, вкл. и България, за терористична. Други обвинения са, че след като САЩ санкционираха руската борса Hydra на 5 април 2022 г., е имало 23 транзакции от нея към Nexo. Такива е имало и от иранската борса Nobitex, в разрез със санкции на ООН. Друго направление, по което се работи в разследването, са транзакции с финтех компании.

Според обвинението цялата група се е управлявала от България и чрез българското дружество на Nexo "Ен Ди Ес", в което работят около 600 души. Прокуратурата цитира сложната корпоративна структура, която "Капитал" е описвал неколкократно, като според нея всички останали дружества на Nexo са кухи - пример бе даден с швейцарското Nexo AG, което няма дейност и според обвинението дори не е бил внесен пълният записан капитал.

Допълнително от обвинението коментираха, че има данни и за пазарна манипулация - такива неофициални обвинения срещу Nexo действително съществуват още от 2020 г., но криптопазарите са нерегулирани и съответно не е ясно какво може да направи българската прокуратура по въпроса.

Говорителят на прокуратурата Сийка Милева пък обясни, че от обиските и друга информация се прави извод, че обвиняемите разполагат със значителни средства - разполагаат със скъпи имоти в Дубай, Бахамите и други дестинации, както и с яхти. В един от претърсените домове са намерени 35 скъпи картини, включително на Дали, Пикасо и Матис.

7% изтеглени активи и политически калабалък

Видимият ефект върху бизнеса на Nexo до този момент е, че за последните 24 часа около 7% от криптоактивите на компанията са били изтеглени от клиенти. Това сочат данните от атестацията на активите на Nexo, която се обновява всеки ден и се прави от американската Armanino. Вчера активите на Nexo, измерени в биткойни, бяха 133 хил., докато днес те са 124 хил. Същевременно, заради ръста на общия криптопазар, който изглежда не се интересува от случващото се в България, номинално активите, управлявани от Nexo, са паднали само с около 100 млн. долара до 2.35 млрд. долара.

Самата атестация на Armanino не оценява качеството на активите и е била плод на съмнения и въпроси откакто е активна. Репутацията на Armanino бе значително уронена, защото тя отговаряше и за оценяването на активите на фалиралата борса FTX.

Още преди пресконференцията на прокуратурата, историята придоби почти веднага политически привкус, а липсата на отговори от прокуратурата остави информационното поле празно. Така вместо акцентът да падне върху реалните съмнения за дейността на Nexo, цитирани от прокуратурата, или върху предишни обвинения от щатски прокурори в САЩ, въпросът се превърна в партийна престрелка.

Тон неочаквано даде Слави Трифонов, който в лайвстрийм от дивана си обяви, че Настимир Ананиев и Антони Тренчев имат общи фирми. След това заяви и че съпредседателят на "Продължаваме промяната" Асен Василев е бил "всеки ден" в офиса на Nexo. Ананиев, който в момента е депутат от ПП, беше такъв и от "Реформаторски блок" между 2014 и 2017 г. и бе в една парламентарна група с Антони Тренчев, съосновател и съсобственик на Nexo.

След това темата бе подета от депутата на ГЕРБ Тома Биков - който между 2014 и 2017 г. също е част от "Реформаторски блок". И Тренчев, и Биков, и Ананиев тогава са депутати от квотата на ДБГ на Меглена Кунева. Биков коментира, че един от народните представители на ПП, Александър Ракшиев, е бивш директор по продажби в Nexo. Той пожела и да се разследват връзки между Nexo и ПП. По-късно Ананиев обяви, че ще съди Биков.

На пресконференцията на прокуратурата бе заявено, че един от разпитаните свидетели е разказал за среща в Министерството на финансите между "дружества, занимаващи се с криптовалута" и "бивш министър на финансите". За срещата бе уточнено, че се е случила преди половин година - т.е. по времето на Асен Василев. Целта на срещата е била да се обсъди как могат да се използват модерни финансови системи за разплащане. Прокуратурата не даде повече подробности.

Позиция на Nexo

● Nexo категорично и еднозначно отхвърля всички обвинения от страна на българската прокуратура на днешния брифинг. Платформата на Nexo не е използвана за изпиране на пари и финансиране на незаконни действия, включително тероризъм, както и за заобикаляне на санкции, не са извършвани финансови и данъчни престъпления и това ще бъде доказано по законоустановения ред пред българските съдилища.

Видно от изявлението на Прокуратурата, участниците в разследването не познават сферата, в която оперира компанията ни, и присъщите й специфики.

● Nexo смята, че действията на прокуратурата са политически мотивирани, както става ясно от 7000-те публикации в жълто-кафявите медии и опитите да се свържат политическите формации "Продължаваме Промяната" и "Демократична България" с Nexo.

Когато, водени от будна гражданска съвест и активна позиция, членове на екипа на Nexo са дарявали парични средства на политически партии, това е било по прозрачен начин и в съответствие със закона за политическите партии.

● Прокуратурата продължава да не установява международния елемент за акцията срещу Nexo, нито каквато и да било връзка няколкото изброени на случаен принцип юрисдикции, в които Nexo има регистрирани юридически лица. Цитирането на стандартен текст от чуждестранна служба за сигурност вероятно е свързан с искане на информация от българска страна.

Ръководството на Nexo е в ежедневна връзка с редица регулатори из целия свят и от естеството на разговорите става ясно, че няма никаква международна координация.

● Nexo е сред крипто компаниите с най-високи стандарти по отношение на "познавай-клиента-си" и мерките против изпирането на пари. Отвъд стандартните способи на всяка финансова институция, Nexo използва услугите на компании като Chainalysis, които се използват включително от ФБР и ЦРУ. Това позволява на нашите специалисти, придобили специална квалификация в САЩ във връзка с борбата срещу изпирането на пари и финансирането на тероризма, да установят по безспорен начин произхода на влизащите на платформата крипто активи и дестинацията на изтеглените от платформата такива.

Всички подозрителни случаи са своевременно докладвани на съответните органи в юрисдикциите по компетенция.

● След избухването на войната в Украйна и последвалите санкции, Nexo предприе една от най-стриктните политики по отношение на санкционираните територии и индивиди в резултат на руската агресия. Нещо повече, бяхме и сред първите, които спомогнаха в набирането на средства за жертвите.

Очевидно това не се харесва на редица про-руски кръгове в българския политически живот.

● Nexo e водеща институция в сферата на финансовите услуги за дигитални активи и предоставя услугите си на милиони доволни клиенти. Притежава над 50 лиценза и регистрации в различни юрисдикции в световен мащаб, което е атестат за високите стандарти, на които компанията отговаря. Компанията ангажира най-добрите световни адвокатски кантори за изграждането на бизнес моделите си според изискванията на динамичната регулаторна рамка в юрисдикциите, в които оперира.

● Дружество от групата на Nexo, предоставящо аутсорсинг услуги, е горд работодател на над 600 души в България и е сред примерите за компания, платила десетки милиони левове под формата на данъци и осигуровки.

● Nexo ще предяви искове за всички претърпени имуществени и неимуществени вреди в резултат на незаконосъобразни действия, като за целта е ангажирало американски консултанти, специализиращи именно анализ на исковете (claim analysis). По първоначални калкулации исковете ще са за стотици милиони долари, които напомняме, че ще излязат от джоба на българския данъкоплатец, което означава от всички нас.

● Във връзка с коментарите в медиите, социалните мрежи и публичното пространство, обръщаме внимание, че сферата, в която оперираме, изисква високи нива на специализирани познания и всяко говорене по темата без нужната експертиза създава предпоставки за манипулации и пораждa фалшиви новини, които не са в интерес на обществото и бизнеса.

Статията е допълнена в 18:00 ч. с позицията на Nexo.

11 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    nkr051069990 avatar :-|
    Охо
    • + 9

    Колко кашона с крипто-скъпоценности са отнесли прокурорите този път?

    Нередност?
  • 2
    cinik avatar :-|
    cinik
    • + 9

    Най-меко казано, Гешев и Сарафов не са хора, които излъчват компетентност да разследват криптовалути. Те освен да "ударят", друго не могат.

    Нередност?
  • 3
    velkov58 avatar :-|
    Vesselin Velkov
    • + 6

    Дали наистина някой с влияние в прокуратурата не се е опитал да ги рекетира? Съмненията остават.

    Нередност?
  • 4
    nxy48610609 avatar :-|
    amidala
    • - 7
    • + 4

    Лъскавата следа на охлюва овърта Асен и ДБ с някакви криптомошеници, които един по един са дарявали тавана на разрешените дарения от физически лица на ДБ. Колкото и нелицеприятен прокурар да си, все ще събереш 2 и 2.
    И като се замисли човек - на последните 2-3 избори София бе залята единствено с билбордове на ДБ.
    С парите от NEXO даренията, явно...

    Нередност?
  • 5
    tyc16215409341055258 avatar :-P
    Maria Simova
    • + 4

    Много разследвания станаха, парите от магистрала Хемус, чекмеджетата, къщата в БарЦелона и др. Тази прикриватура да не се преумори нещо, еййй. Искрено се плаша за тяхнотпо здраве, много работят тези хора.

    Нередност?
  • 6
    dobadoba avatar :-|
    dobadoba
    • - 1
    • + 2

    Кофти работа.
    Днес си крипто-крал.
    Утре - ОПГ и в кауша...

    Нещо като с Черепа(само къде той беше хазартен бос).

    Нередност?
  • 8
    b.davidkov avatar :-|
    masay
    • + 5

    Приятелите са си приятели и пропагандата в медиите си е пропаганда, но да пием вода от извора:

    https://ag.ny.gov/sites/default/files/2022.09.26_nexo_complaint_final.pdf?fbclid=IwAR1Ctk0V0lftfUIZFmLFZf8uiOKO1WFNwE5uYnzTncRAzvyuC031QU1XBhE

    Нередност?
  • 9
    dob4ozmeia avatar :-|
    Zmeev
    • + 1

    "Nexo твърди, че нейното "място на бизнес" (place of business) е в Лондон."
    Хем мястото им на бизнес е в Англия, хем подават отчет за компании, които са освободени от задължението да подават пълен счетоводен отчет, защото нямат никакъв приход. Имат само някакви административни разходи за £13,360.


    https://find-and-update.company-information.service.gov.uk/company/12628866/filing-history

    Нередност?
  • 10
    kvt10319485 avatar :-|
    kvt10319485
    • + 1

    Щеше да е смешно, ако не беше трагично- очевадна Понци-схема я наричат крипто 0анка и ИТ бизнес.

    Нередност?
Нов коментар