🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

BlockFi - фениксът на криптокредитирането

Компанията излиза от фалит след краха на FTX и започва преструктуриране

Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Година след краха на FTX, който предизвика турбуленция в криптоиндустрията, BlockFi обяви излизането си от фалит. Компанията бе един от водещите криптокредитори и конкурент на българската Nexo и бе погълната от кризата заради заемите си към сестринската фирма на FTX, Alameda Research. Едва сега BlockFi започва изпълнението на плана си за възстановяване, включително възстановяването на активите, които твърди, че са й дължими от FTX и дори преди това от Three Arrows Capital.

Процесът на възстановяване обаче е изправен пред предизвикателства, тъй като и FTX, и Three Arrows Capital преминават през свои собствени процеси на фалит. Освен това съоснователят на FTX, Сам Банкман-Фрийд, се сблъсква със съдебен процес за измама, по чиито точки вече е признат за виновен.

Въпреки тези трудности BlockFi потвърди, че тегленията вече са достъпни за почти всички клиенти. По отношение на клиентите с BlockFi Interest Accounts компанията обеща изплащане в следващите месеци, но сумите могат да варират в зависимост от резултатите от фалита на FTX.

След като планът по глава 11 на BlockFi беше потвърден и подкрепен с около 90% одобрение от всички гласуващи, включително управлението на компанията и Комитета на необезпечените кредитори, сега компанията е готова да тръгне напред, като планира стратегиите си за първите месеци на 2024 година.

Случаят на BlockFi илюстрира важен аспект на криптовалутната индустрия - липсата на регулация и защита, която е характерна за традиционния банков сектор. Криптокредиторите като BlockFi предлагат високи лихвени проценти за депозитите на криптовалути, което е привлекателно за инвеститорите. Въпреки това те не са задължени да поддържат капиталови или други ликвидни буфери, което ги прави уязвими в моменти на пазарна нестабилност или криза, каквато беше крахът на FTX.

Това, разбира се, е добрият вариант, когато потребителите не стават жертва на някакъв вид измама, както при вече фалиралия "криптокредитор" Celsius. Възстановяването на BlockFi е значимо събитие не само за самата компания, но и за цялата криптоиндустрия, тъй като показва възможността за преодоляване на тежки финансови препятствия и продължаване напред дори след значителни неуспехи.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар