Биткойн изригна до 35 000 долара, достигайки 16-месечен рекорд

Зад повишението се крие възможността това да са първите движения от един нов възходящ цикъл

Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Биткойн (BTC) премина границата от 35 хил. долара във вторник, достигайки най-високата си стойност от май 2022 г., а криптовалутните пазари продължават с щедрия октомврийски тренд. Това се дължи на оптимизма, че ETF, базиран на BTC, ще бъде одобрен в САЩ. Дериватните трейдъри с криптовалути изпитаха ликвидации на стойност над 390 млн. през последните 24 часа, според данни от Coinglass, главно защото бързо растящите цени на дигиталните активи изненадаха мнозина участници на пазара. Конфликтът в Израел и Газа също насочва капитали към крипто и сигурни активи като златото.

Това повишение в цената на биткойн е над 10% за последните 24 часа, като в момента най-голямата валута се търгува за 33 866 долара. През последните дни все повече се говори как САЩ ще одобри всички ETF, базирани на биткойн. Заявлението на BlackRock за листване на ETF направи полустъпка напред, когато предложеният му продукт се появи на уебсайта на Depository Trust & Clearing Corp. с уникален номер - факт, който не означава, че техният ETF е бил одобрен, но някои го тълкуваха като знак за увереност в успех.

Борсовите пазари в САЩ завършиха смесено след краткотрайни загуби в понеделник, като доходността по 10-годишните държавни облигации рязко намаля, след като достигна 5% за първи път от 16 години насам.

Всички заявления за Spot-Bitcoin ETF може да бъдат одобрени едновременно

Всички заявления към Комисията по ценни книжа и борси (SEC) на САЩ за спот биткойн борсово търгуеми фондове (ETF) вероятно ще бъдат одобрени едновременно, предвижда Стюард Бартън, главен инвестиционен директор на Volatility Shares.

Ентусиазмът около спот биткойн ETF нараства и вече влияе върху малките инвеститори. Миналата седмица CoinBase заяви, че одобрението на спот биткойн ETF вече частично е отразено в цената, но след като се появи невярна новина, че заявлението на BlackRock е било одобрено, биткойн скочи от 27 хил. до 30 хил. долара, което доведе до ликвидации на стойност около 100 млн. за един час. От JPMorgan отбелязаха, че одобрението на спот биткойн ETF трябва да стане през следващите месеци и вероятно преди 10 януари - крайният срок за заявлението на Ark 21Shares.

Позитивният поглед

Биткойн в момента преминава през критичен етап на своето развитие, като "антрактът" от предстоящия халвинг се отразява върху инвестиционните настроения и следователно - върху ценовата динамика на актива. Анализи на историческите данни показват, че в очакване на всеки предишен халвинг на биткойн, има съществени покачвания на цената на този дигитален актив. Това укрепва убеждението в инвеститорската общност, че подобен патерн може да се прояви отново в близко бъдеще.

Докато досега мнозина инвеститори са предпочитали да заемат пасивни позиции, наблюдавайки ценовите движения и опитвайки се да определят оптималния момент за активна дейност, сега наблюдаваме, че някои от тях активно "гласуват", че нов бул рън може да е на хоризонта. Не е реалистично цената на биткойн да остане статична на ниво 35 хил. долара за дълго време. Тя или ще тръгне на възход, или ще следва корекция. Главните катализатори, които могат да определят тази динамика, са одобрението на очакваните ETF продукти, предстоящият халвинг на биткойн и икономическата ситуация в следващите няколко месеца.

Факторът Близък изток

Според мнозина конфликтите в Близкия изток също играят значима роля в динамиката на биткойн в момента. Това се обяснява с факта, че в условията на геополитическа нестабилност и инфлационни притеснения биткойн се представя като привлекателен инструмент за укрепване на активите и за справяне с финансовите предизвикателства. Хората в региони, засегнати от конфликти и икономически трудности, търсят начини да запазят стойността на спестяванията си и да осигурят ефективни средства за разплащания, а биткойн предоставя тази възможност. От момента на създаването му през 2008 г. една от основните причини за създаването и приемането на Bitcoin е именно предоставянето на алтернативен, децентрализиран и безграничен начин за съхранение и трансфер на стойност в контекста на традиционните финансови системи и икономическите предизвикателства, които те носят.

Разберете как да харчите крипто и какви са опциите, когато на 20 декември Binance прекратят картите си, тук.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    imaligoogle_hr avatar :-|
    imaligoogle_hr
    • - 5

    Имам 1 биткоин.
    В кафенето продават биткоин за 2.50.
    Колко ми биткоина ще ми останат след като си купя едно кафе?
    Фактът, че никой на света не може да отговори на този въпрос'' покзава, че всичко ще стане като с Ружа Игнатова.

    Нередност?
Нов коментар