Криптопазарът се лута между инфлационни страхове и надежди за ценови отскок

Биткойн се понижи отново под 27 хил. долара, а етериум се представя по-зле от първата и най-голяма валута

Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Криптопазарът продължава да изненадва с колебания и несигурност през последните дни. Редица фактори изиграха ключова роля в движението в цените на основните криптовалути, докато глобалната икономика се адаптира към променящата се геополитическа обстановка.

Цената на Bitcoin потъна под 27 000 долара след последните данни за инфлацията в САЩ, представени чрез индекса на производствените цени (PPI - Producer Price Index). За септември той надвиши очакванията - 2.2% годишен ръст в сравнение с прогнозираните 1.6%. Това усили опасенията за нарастващата инфлационна тенденция в САЩ, което се отрази на засилването на американския долар и намаляването на апетита към рисковите активи. Индексът на потребителските цени (CPI) за септември се повиши с 0,4% спрямо прогнозите на икономистите за 0,3% и 0,6% за предходния месец. На годишна база през септември CPI се е повишил с 3,7% спрямо прогнозите от 3,6% и 3,7% за август. Цената на биткойн реагира на новината със загуби от под 1% и бързо възстановяване до 26850 долара, докато ETH e в червено с 1.4% със стойност 1550 долара.

Сигнали от Федералния резерв на САЩ за възможно отложено повишаване на лихвите възродиха спомените от началото на 2019 г., когато биткойн (BTC) скочи с повече от 300% в подобна финансова обстановка. От началото на 2022 г. до момента Фед е увеличил лихвените проценти с 525 базисни пункта в опит да контролира инфлацията. Този така наречен цикъл на ограничаване на ликвидността се отразява зле на рисковите активи, включително и на биткойн.

Маркус Тилен, ръководител на отдел "Изследвания и стратегии" във финансовата платформа Matrixport, коментира пред Coindesk: "Когато погледнем назад към 2019 г., Фед приключи своя цикъл на повишаване на лихвите и влезе в 7-месечна пауза. През този период биткойнът изживя драматичен скок, увеличавайки се с впечатляващите 325%." Тилен добавя: "В момента най-важният макроикономически фактор изглежда като отражение на ситуацията през 2019 г., когато Фед прекрати повишенията на лихвите, което доведе до значително увеличение на цените на биткойн." На практика, ако всички други условия останат непроменени, миналите данни предполагат положителна динамика на биткойн.

Друг фактор е и биткойн майнинг индустрията, която показва здрави признаци на развитие. Хашрейтът на Bitcoin достига исторически високи стойности през последните седмици, свидетелство за увеличената активност и инвестиции в майнинг инфраструктурата.

Ethereum: Продажбите - предупредителен сигнал?

Ethereum, който заема второто място по пазарна капитализация, също е на фокус. Продажбите за над 1.6 млн. долара на Ethereum Foundation за 1612 долара на "парче" и последващите действия от страна на съоснователя Виталик Бутерин внесоха допълнителна несигурност около валутата. Събитието, което привлече голямо внимание, беше продажбата на милиони ETH токени от страна на фондацията. Ethereum се справя по-зле от BTC, като на графиката BTC/ETH може да се наблюдава притеснителна за мнозина тенденция.

Анализ на on-chain данните показва, че големите държатели на Ethereum, известни като китове (whales), също продават значителни количества от своите портфейли - тези с повече от 10 000 ETH отчитат намаление с над 10%. Тази тенденция може да се тълкува като липса на доверие в бъдещето на Ethereum или като тактическо решение в краткосрочен план.

Глобалните икономически фактори

Пазарите продължават да реагират на широк спектър от глобални икономически новини. Съобщенията за инфлацията в САЩ, както и решенията на Федералния резервен комитет са ключови за ценовите движения. Геополитическите събития, особено в Близкия изток, също играят роля във формирането на инвеститорските настроения. Последствията от войната биха могли да засегнат криптовалутните пазари и да доведат до краткосрочно намаляване на цените. Някои трейдъри добавят, че инвеститорите трябва да следят и за промените в пазара на петрола и енергийния сектор, за да си направят представа къде би могъл да поеме биткойнът.

Грета Юан, ръководител на отдел "Изследвания" в платформата за дигитални активи VDX, коментира в имейл до CoinDesk: "Международните пазари се страхуват, че конфликтът може да се разпространи до съседните петролни държави, поради което инвеститорите са все още доста чувствителни. След като геополитическата обстановка в Близкия изток се влоши през уикенда, риск избягващото настроение на пазара се увеличи и като резултат цената на златото се увеличи с почти 1%."

Джеф Мей, главен оперативен директор на криптоборсата BTSE, отбелязва: "В момента наблюдаваме временно намаляване на цената на биткойн след шокиращите новини за конфликта, но цената вече се стабилизира. В миналото криптоактивите показаха устойчивост при нарастващите геополитически проблеми."

Разберете повече какви са начините за съхранение на крипто и кой е най-подходящ за вас тук.

Понижението на криптопазарите може и да е добър момент за включване - какви са вариантите вижте тук.