🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

BlackRock обяви намерение да създаде свой борсов фонд върху Bitcoin

Промяна на курса: Плановете на най-големият асет мениджър за ETF подобриха пазарните настроения

Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Инвестиционния гигант BlackRock, който управлява активи на стойност над 10 трлн. долара, обяви че продължава да навлиза в сектора на дигиталните валути, този път, чрез подаването на заявка за Bitcoin ETF (борсово търгуван фонд). Въпреки продължаващите регулаторни битки между SEC (Комисията за ценни книжа) и водещи криптовалутни борси като Binance и Coinbase, от BlackRock остават неотстъпчиви в своя стремеж да интегрират крипто в своите операции. Паузата, която направи Федералния резерв по отношение на лихвите доведе до голям спад на цените на криптва кативите, но влиянието, което Blackrock има над редица индустрии, казва тежката си дума.

За целите на новия ETF, BlackRock планира да се възползва от услугите на Coinbase Custody - подразделение на Coinbase, което предлага съхранение на криптовалути и събиране на данни от пазара на криптовалути в реално време.

Някои крипто потребители намериха забавно несъответствие с действията на Blackrock, заради изявление на Лари Финк, изпълнителния директор на Blackrock, който през 2017 в свое интервю пред CNBC, нарича биткойн "индекс за пране на пари".

Everyone gets Bitcoin at the price they deserve. pic.twitter.com/YqdIQIJZwt

- Will Clemente (@WClementeIII) June 15, 2023

BlackRock и Coinbase започнаха съвместната си работа през миналата година, като предложиха цифрови активи на институционални инвеститори. Ключови играчи в индустрията продължават да търсят одобрението на SEC за Bitcoin ETF-и, но комисията до момента е отхвърляла всички, в това число и тези на Grayscale, VanEck и WisdomTree. В САЩ има борсови фондове, но върху фючърси на биткойн, какъвто е BITO. Възможността дори малък процент от тези 10 трлн. долара да бъде диверсифицирана в биткойн промени пазарните настроения, като цената на биткойн се повиши с около 3%, последваха я и някои алткойни.

Планираният фонд ще носи името iShares Bitcoin Trust и според заявката, активите му "предимно ще се състоят от биткойн, съхраняван от депозитар в името на Trust". При успех на заявката, BlackRock Bitcoin ETF би могъл да стартира работа веднага.

Предстои още BlackRock и Coinbase да публикуват официални изявления. Със сигурност това ще предизвика значителен интерес и ще доведе до повече внимание към регулационния въпрос около Bitcoin ETF-ите.

Все още няма коментари
Нов коментар