Сам Банкман-Фрийд е признат за виновен по всички обвинения за фалиралата FTX

Детронираният криптокрал ще лежи в затвора до живот

Сам Банкман-Фрийд е представен в този скеч по време на заседанието на съда, в което беше прочетено решението на журито от съдебни заседатели. На фона е съдия Люис Каплан
Сам Банкман-Фрийд е представен в този скеч по време на заседанието на съда, в което беше прочетено решението на журито от съдебни заседатели. На фона е съдия Люис Каплан
Сам Банкман-Фрийд е представен в този скеч по време на заседанието на съда, в което беше прочетено решението на журито от съдебни заседатели. На фона е съдия Люис Каплан    ©  REUTERS
Сам Банкман-Фрийд е представен в този скеч по време на заседанието на съда, в което беше прочетено решението на журито от съдебни заседатели. На фона е съдия Люис Каплан    ©  REUTERS
Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Върху едно от най-обсъжданите дела в света на криптовалутите беше сложен съдебен печат - Сам Банкман-Фрийд (SBF), бившият изпълнителен директор на фалиралата FTX, бе признат за виновен по всички седем точки на обвинението в края на миналата седмица. След 15 дни на съдебни изслушвания и показания на свидетели и обвиняеми на съдебните заседатели им отне едва четири часа, за да постановят присъдата "виновен по всички 7 обвинения". Това може да вкара Банкман-Фрийд за десетилетия зад решетките, като почти е сигурно, че присъдата ще е до живот - максимално SBF може да получи между 5 и 20 години по всяко от седемте обвинения срещу него.

Фрийд трябва да изчака окончателното съдебно решение, което съдия Луис Каплан от окръжния съд в Ню Йорк ще оповести на 28 март 2024 година. На американската правораздавателна система ѝ отне по-малко от една година - от екстрадирането на SBF от Бахамите, събирането на доказателства, внасянето им в съда до произнасянето на присъдата.

Адвокатът на Фрийд, Марк Коен, изрази разочарование от решението на журито и подчерта намерението на клиента си да продължи да оспорва обвиненията.

Момчето, което искаше да е криптокрал

Сам Банкман-Фрийд е роден през 1992 г. в кампуса на Станфорд, където родителите му правят академична кариера и днес са водещи професори по бизнес и право. През 2014 г. SBF завършва Технологичния институт на Масачузетс (MIT) със специалност физика и математика. След кратка кариера в търговеца на финансови инструменти Jane Street и алтруистична организация създава Alameda Research през 2017 г., а през 2019 г. и FTX. Най-добрите му приятели и съратници в създаването и управлението на криптобизнеса му са от университетските години в MIT и Jane Street.

До преди година Сам Банкман-Фрийд беше считан за криптокрал, вундеркинд и нещо като бизнес рок звезда за медиите, спонсор с десетки милиони на политически партии в САЩ, който флиртуваше с регулаторите за облекчени криптоправила. Искаше да демократизира търговията с криптовалути чрез платформата FTX - високотехнологична борса с бързи сделки и ниски такси. Тя беше една от най-големите в света с милиони клиенти и активи за милиарди, управлявана от луксозен пентхаус на Бахамите. Считаше се, че чрез нея търговията с крипто ще стане мейнстрийм.

Но на 2 ноември 2022 г. всичко се промени, когато в криптомедиата Coindesk изтече финансов отчет, който показа, че в дъщерната компания - хедж фонда Alameda, няма никакви средства освен малко активи и няколко неликвидни токена, създадени от нея. Последва хаос и теглене на средства на инвеститори и клиенти от FTX, което за няколко дни доведе и до фалита й.

Последва екстрадиране на Сам Банкман-Фрийд, следствие и започване на дело срещу него и съратниците му.

Обвиненията са седем и включват две за банкова измама, две за конспирация за банкова измама, едно за измама с ценни книжа, едно за конспирация за измама със стоки и едно за пране на пари. Всяко от обвиненията може да доведе до максимална присъда от пет до двадесет години затвор. Фокус на делото беше фактът, че Банкман-Фрийд умишлено е организирал присвояването на близо 8 млрд. долара от средствата на клиентите на FTX и заемите на Alameda Research, което прокурорите описват като схема, "задвижвана от алчността да стане кралят на криптото".

В защитата си Банкман-Фрийд обвини други ключови фигури в компанията, включително за създаването на функции, които позволяват на Alameda да търгува със средства, които не притежава. Въпреки че отричаше целенасочено да е измамил клиентите на FTX, в свидетелските си показания той оприличи случилото се със "заем" от борсата, а не като мащабна измама. Трима от сътрудниците му, сред които и бившата му партньорка Каролайн Елисън, се признаха за виновни в различни обвинения и се съгласиха да дадат показания против него в замяна на по-леки присъди. Техните наказания предстои да бъдат обявени на следващ етап от процеса.

Прокурор Деймиан Уилямс се изказа с осъдителен тон пред медиите: "Сам Банкман-Фрийд извърши една от най-големите финансови измами в историята на Америка." И допълни, че този вид "измама и корупция е стара колкото самото време. Нямаме търпимост към нея".

От създаването й през 2019 г. до фалита й FTX беше набрала частни инвестиции за 1.8 млрд. долара, с което през тази година достига и най-голямата си оценка - 32 млрд. долара. Сред инвеститорите бяха някои от най-големите хедж фонд мениджъри, както и частни фондове като Sequoia, SoftBank и Paradigm. Според FT те вече са обезценили дяловете си в FTX до нула, а сега ще трябва да отговарят на своите клиенти какво се случило.

Надежда за кредиторите

Сред сътресенията на банкрутиращия криптопазар обаче има и лъч надежда за кредиторите на FTX. Възстановяването на инвестиции в AI компании, в които FTX преди това е инвестирала, доведе до увеличение на тяхната стойност. Претенциите за вземания от банкрутите достигнаха до 57%, предоставяйки на кредиторите шанс да си възстановят значителна част от загубите в сравнение с други фалирали криптокомпании.

Тази възможност идва след решението на съдията по делото, позволяващо на FTX да продаде криптоактиви на стойност до 3.4 млрд. долара за обезщетение на кредиторите. С възходящите цени на криптовалутите и увеличената оценка на инвестициите кредиторите имат основание да вярват, че могат да извлекат значителна част от своите вложения обратно.

Банкман-Фрийд продължава да отрича всякаква вина въпреки признанията на своите "съучастници". Историята на неговите възход и падение остава като урок за всички в криптопространството - светът на новаторството и дигиталните валути е безмилостен и дори тези на върха не са имунизирани срещу силата на закона и последствията от прилагането му.

6 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 4
    crusible avatar :-|
    crusible
    • + 1

    Този реши, че лети твърде близо до слънцето и изгоря като факла! А можеше да остане един от най-големите в крипто света.

    Много интересно ще бъде как ще завършиат делата срещу инфлуенсъри, които подведоха милиони да "инвестират" спестяванията си.

    Нередност?
Нов коментар