🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Процесът за фалита на FTX: Всички срещу Сам Банкман-Фрийд

Каролайн Елисън, съратница и бивша любовница, разкри, че е манипулирала отчети и незаконно е използвала средства след нареждане на SBF

Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

В центъра на Манхатън, в една от най-големите и изискани федерални съдебни зали през миналата седмица започна процесът срещу Сам Банкман-Фрийд, представящ себе си с инициалите си SBF. В миналото със статут като на на рок звезда, любимец на медии и криптосектора, днес създателят на фалиралата борса FTX е с няколко обвинения в измами за милиарди долари. Ето защо това не е обикновено дело. То се превръща в символичен процес за цялата криптоиндустрия, според която рухването на FTX е олицетворение на всичко онова, срещу което секторът трябваше да се бори, като запази прозрачност и децентрализация, нещо което не се случи.

Обвинителите описаха SBF като студенокръвен престъпник, който е успял да скрие своите незаконни действия от повечето си служители. Затова и в хода на делото всички разпитани досега се обръщат срещу него, твърдейки, че са извършвали всичко по негово нареждане. Вече свидетелстваха приятели и бивши сътрудници, които потвърдиха твърденията за неправомерни действия.

Елисън разкрива шокиращи подробности относно действията на Банкман-Фрийд

Във вторник в съдебната зала за разпит влезе и Каролайн Елисън, бивш изпълнителен директор на крипто хедж фонда Alameda Research, любовница и близък съратник на Банкман-Фрийд. Alameda Research и FTX се оказаха свързани компании, между които са ставали финансовите машинации, макар преди краха им и двете страни да са твърдели, че нямат никаква връзка.

Елисън се призна виновна по множество обвинения в измама още през декември и сега погледите са насочени именно към нея, за да разкрие още подробности около случилото се. Тя е считана и за един от малкото хора, които знаят какво се е случвало във FTX, и представи сензационни данни, които представляват тежки обвинения срещу Сам Банкман-Фрийд. Тя твърди, че е извършвала измами по негови указания.

"Изпратих балансови отчети по указание на Сам, които правеха балансите на Alameda да изглеждат по-малко рискови за инвеститорите", заяви тя пред съда. Освен това Елисън потвърди, че Alameda е използвала средства от FTX за собствените си инвестиции.

По-рано адвокатите на Банкман-Фрийд представиха тезата, че Елисън може би е била истинският мозък зад грешните решения на компанията. И пледираха, че Банкман-Фрийд бил прекалено "ангажиран" с други задачи, като по този начин била предоставена прекалена свобода на Елисън.

Тя разказа за това как Alameda заемала средства от клиенти на FTX. Банкман-Фрийд я бил инструктирал да използва средства от борсата, но да оставя пари и в FTX, за да може да се удовлетворяват исканията на клиентите за теглене на средства. Според нея голяма част от тези фондове отивали към заеми за членове от най-близката обкръжение на Банкман-Фрийд, като били използвани за "инвестиции и политически дарения".

Елисън сподели, че Банкман-Фрийд считал тази стратегия за "изключително ефективна", като предоставяла "много високи възвращаемости изразяващи се в политическо влияние". SBF беше вторият най-голям дарител на Демократическата партия в междинните избори през 2022 г. с 36.8 млн. долара, преведени на кандидати за междинните избори за Конгрес. Той също така насочи 5.2 млн. долара за президентската кампания на Джо Байдън в САЩ през 2020 г. Кредиторите настояват всички дарения да се възстановят и търсеха законен начин това да се случи.

Елисън коментира и връзката си с Банкман-Фрийд: "Създаде някои неловки ситуации." Тя разкри, че въпреки че била назначена за CEO на Alameda Research, тя продължавала да отчита своята работа пред Банкман-Фрийд.

Един от най-интригуващите моменти бе този, в който Елисън говори за "почти неограничената" кредитна линия, която Alameda имала в FTX. Според нея Банкман-Фрийд е този, който "настроил тези системи".

През миналата седмица свидетелства и Гери Уанг, съосновател на FTX. Според него компанията била замесена в редица измами, като привилегиите, предоставени на Alameda Research, били една от главните причини за проблемите. Уанг разкри, че в началните дни на FTX клиентите депозирали пари чрез Alameda, а не директно в FTX, което предизвикало допълнителни неразбирателства. Той също потвърди, че двете компании са били свързани.

Скандалът около FTX все повече разкрива сложната мрежа от взаимоотношения и конфликти в криптоиндустрията. Независимо от резултата на съдебния процес тя ще остави траен отпечатък в историята на криптовалутите. Самият съдебен процес продължава и се очакват нови свидетелства и разкрития, които да осветлят действията и решенията, довели до кризата в FTX. Докато всичко това се случва, кризата с Binance и делата срещу най-голямата действаща криптоборса продължават.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    knh021185507 avatar :-|
    knh021185507

    Над декада ZIRP роди какви ли не истории. Джим Кейнос с право казваше, че живеехме в златната епоха на измамниците. Всъщност в оригиналната реплика използва сегашно време, но аз поне не съм сигурен дали това отговаря вече.

    Нередност?
Нов коментар