🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Binance - между тъмната и светлата страна

След като FTX вече не е конкурент, CZ трябва да реши дали да последва регулациите

Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

"Люк Скайуокър и Дарт Вейдър на криптото." Така Майкъл Люис, автор на Going Infinite ("Безкрайност"), книга описваща възхода и падението на Сам Банкман-Фрийд, основателя на FTX, вече фалиралата криптоборса, е описал острия конфликт между него и Чанпън Джао, изпълнителния директор на конкурентната криптоборса Binance.

Докато борсата на г-н Банкман-Фрийд не се срина с дефицит от 8 млрд. долара, аналогията изглеждаше уместна. Двамата контролираха две от най-големите криптоборси в света. И двамата бяха известни с акронимите си: SBF и CZ. Млади, талантливи и склонни към коректни отношения с регулаторите, SBF бе представян като истински вундеркинд, а CZ беше неговата мрачна сянка. Стремейки се да избягва определени закони и регулаторен натиск, неговата борса беше базирана "никъде". Binance отдавна е следена за възможно изпиране на пари и нарушение на законите от американското министерство на правосъдието. CZ e инвестирал в FTX, преди двамата да се обърнат един срещу друг. После SBF публично предизвиква CZ за неговите правни проблеми, а туит от CZ му го връща, като допринася за паниката около FTX.

Сега, с FTX извън играта и SBF под обвинениe в различни видове измами, които той отрича, CZ изглежда като последния оцелял в криптото. Binance напълно доминира търговията с крипто (виж диаграмата). Огромен процент, около 40-50%, от нея като обем се осъществява на платформата. Големият въпрос, който CZ обсъжда в интервю за The Economist в Бахрейн на 11 октомври, е как ще се развива Binance.

Още от създаването на криптоборсите финансовите закони не са особено подходящи за тях. Поради характера на активите, които се търгуват, те ефективно са смесици от борси, брокери и посреднически фирми. Ако криптоборсите са предимно нерегулирани, това до голяма степен е, защото почти никакви закони не са писани за тях до този момент.

След падането на FTX ситуацията започва да се променя. Законодатели и регулатори по света бързат да приемат нови закони или да налагат ограничения върху индустрията. Това има две основни последици за борсите. Първо, регулаторите искат да се уверят, че те не злоупотребяват или не използват неправомерно средствата на клиентите си, както направи FTX. Второ, те искат да гарантират, че борсите не улесняват финансовите престъпления.

CZ настоява, че клиентите могат да се доверят на неговата платформа. "Има толкова много начини, по които Binance се различава от FTX", казва той. Фирмата е преживяла изключително големи искания за теглене на активи, особено при нестабилни пазари. Той подчертава, че Комисията по ценни книжа и борси (SEC), американският финансов регулатор, дълго време е следяла Binance за подобни злоупотреби. Регулаторът не може да предостави "никакви доказателства", че Binance смесва потребителски средства, казва CZ, "което всъщност ни помага да докажем, че не го правим". SEC има и други оплаквания, включително, че компанията е издавала ценни книжа без лиценз, които все още предстоят да бъдат разгледани в съда.

Второто изискване може да се окаже по-трудно за Binance. През декември Reuters, новинарска агенция, съобщи, че прокурорите в американското правосъдно министерство са разделени по въпроса дали да обвинят фирмата в изпиране на пари или нарушение на санкциите. Според Bloomberg, друга новинарска агенция, Binance оттеглила кандидатурата си за лицензирана борса в Сингапур през 2021 г., където по това време е базирана, частично поради неспособността си да спазва строгите правила срещу изпиране на пари. SEC цитира доказателства от бивш служител, който признал, че компанията смятала себе си за "нелицензирана борса за ценни книжа" и "никога не е искала да бъде регулирана".

CZ отхвърля това като "личен чат на бивш служител" и добавя, че то "далеч не е правилното нещо". Той отбелязва, че Binance е "най-лицензираната криптофирма в света", с разрешение за работа в 18 страни в Азия, Европа и Близкия изток (американският й клон работи в 44 щата). В момента изглежда, че Binance се стреми към добри отношения с различни власти. Представител потвърждава, че през последните дни са замразени "малък брой сметки", които събират дарения в подкрепа на "Хамас", за да се спазват международните закони за санкции.

Изпитанието за фирмата сега ще бъде в Европа. Америка налага ограничения върху криптото и вероятно скоро няма да приеме нови закони. За разлика от това европейските законодатели създадоха рамка "Пазари на криптоактиви", или MICA, която влезе в сила през юни. Борсите могат да продължават да работят със съществуващите лицензи до 2026 г., освен ако не бъдат отказани от MICA, която ще изисква строги политики срещу изпиране на пари и финансиране на тероризъм. CZ коментира, че освен такива политики пълният лиценз означава, че органите разглеждат "вашия портфейл, вашата сигурност, вашите политики за обслужване на клиенти, вашата политика за теглене. Те разглеждат целия ви бизнес".

Криптоборса не може повече да твърди, че не може да спазва националните правила, защото те не съществуват. Неспособността да отговори на европейските стандарти обаче би разкрило, че Binance не иска или не може да следва дори ясни закони. В "Междузвездни войни" Йода предупреждава Люк Скайуокър, че е по-лесно да натрупваш или упражняваш власт, като се обръщаш към Тъмната страна. По-трудно е да работиш на светло.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар