Revolut въвежда нови по-високи такси от 1 март

Част от промените засягат борсовата търговия. Такива ще има при тегленето от ATM и при международните преводи, но те ще са факт от 23 април

Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Платформата за финансови разплащания и услуги Revolut обяви в имейли до потребителите си, че от 1 март ще промени тарифната си политика за някои от основните функционалности като инвестиране и превалутиране на средства. Друг пакет от промени, свързани отново с повишаване на таксите, ще влезе в сила от 23 април 2021 г. Той е свързан с тегленето на пари от банкомат и извършването на международни парични преводи. Някои от най-използваните услуги като светкавичните преводи между потребителите на Revolut остават безплатни.

През последните месеци Revolut става все по-популярен инструмент в България за борсова търговия и инвестиции в криптовалути като bitcoin. Причината за това са именно ниските такси и бързото и лесно използване на услугите - през мобилен телефон. Въпреки че липсват официални данни, оценките са, че само в страната Revolut има над 200 хил. потребители. Всички те ще могат да продължат да изпраща пари помежду си без абсолютно никакви такси.

Една безплатна сделка

Може би най-съществена промяна ще има за т.нар. дребни трейдъри, които през последните месеци започнаха да инвестират малки суми в акции и криптомонети. Досега клиентите на план Standard, за който не се дължат никакви месечни такси, имаха право на 3 сделки без комисиони от страна на Revolut. След 1 март обаче безплатна ще бъде само една транзакция.

Потребителите на план Plus ще продължат да получават три сделки без комисиона на месец. Но месечният абонамент за този план е 7 лв.

При избор на план Premium срещу 14 лв. на месец потребителите ще получават пет сделки без комисиона на месец (сега са 8). А най-скъпият план - Metal, който е достъпен срещу месечна такса от 26 лв., ще продължи да осигурява неограничено инвестиране без комисиона.

Променя се и таксата за попечителство на сметките - от 0.01% от стойността на актива годишно до 0.12% от стойността на актива годишно. Допълнително може да се прилагат и такси SEC и FINRA при инвестиране с акции в САЩ.

Тегления от банкомат

Сега при стандартен план има лимит от 450 лв. за безплатни тегления от банкомат на месец. След това се дължи такса от 2% върху теглената сума. Тези условия се променят, като се добавя и лимит за общия брой тегления от банкомат - след петото ще се дължи такса.

Двата лимита се прилагат независимо, което ще означава, че ако в рамките на месец теглите 6 пъти по 100 лева, ще трябва да платите и такса за превишението над 450 лв. и такава за шестото теглене. Минималният размер на таксите е 1 лв.

При пакети Plus, Premium или Metal лимити за безплатни тегления от банкомат остават същите и няма да има ограничения в броя на тегленията.

Международни парични преводи

Най-популярните видове плащания в Revolut, които се използват от над 90% от клиентите, ще останат без такси, както и досега. Те включват безплатни местни банкови преводи в съответна валута, безплатни местни и международни преводи в евро до всяка държава в рамките на SEPA (което включва държави от ЕС, Европейската икономическа зона, Обединеното кралство, Швейцария), безплатни преводи към други клиенти на Revolut (peer-to-peer) във всяка държава по света, което е и едно от най-големите предимства на платформата.

Промени ще има само за клиенти, изпращащи пари извън зоната на SEPA или извършващи трансграничен превод във валута, различна от евро. В момента Revolut предлага два вида международни преводи: "трансгранични" преводи и плащания чрез SWIFT. Клиентите на Standard и Plus получават един безплатен трансграничен превод на месец, след това плащат 1 лв. на превод. А преводите със SWIFT струват 6 лв. или 10 лв. в зависимост от валутата. Клиентите на Premium и Metal не плащат такси за трансгранични преводи и получават по един безплатен превод със SWIFT на месец, след който дължат 6 лв. или 10 лв. в зависимост от валутата.

След 23 април обаче ще се направи комбиниране на "трансграничните" и SWIFT преводи в една обща категория "международни плащания". И таксите ще варират между 50 ст. и 10 лв. в зависимост от това колко пъти се превеждат пари и къде. За клиентите на Standard и Plus вече няма да има безплатни международни преводи. При Premium ще има един такъв на месец, а при Metal - три. Преводите в евро в страните от SEPA ще останат безплатни за всички клиенти.

Картите на Revolut

Досега клиентите на план Standard плащаха по 4.99 GBP или еквивалент в друга валута за стандартна доставка на карта на Revolut и 19.99 EUR или еквивалент в друга валута за експресна доставка. От 23 април таксата за доставка ще варира, като ще става ясна при момента на поръчването. Остава възможността за използване на безплатна виртуална карта от Revolut. Това не е първата промяна в таксите на компанията. През лятото на миналата година тя промени някои лимити при превалутиране и такси при обмен. Тогава повиши и таксите за трансгранични преводи.

Промяната в тарифната политика на платформата (а и на други в сектора) в посока нагоре не е изненада. Безплатните услуги на тези компании през последните години привлякоха огромна клиентска маса. Но безплатните такси за клиента се поемат от самите компании и техните инвеститори. Които в един момент започват да искат и възвращаемост на вложения си капитал. И макар тези промени да предизвикват недоволство сред много от потребителите, те са по-скоро показателни, че целият сектор започва да достига етап на зрялост, което в дългосрочен план всъщност може да доведе до по-добри услуги за крайните клиенти.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    vandally avatar :-|
    vandally
    • + 1

    "...ако в рамките на месец теглите 6 пъти по 100 лева, ще трябва да платите и такса за превишението над 450 лв. и такава за шестото теглене."

    Both of these limits apply independently. You will start paying a fee as soon as you hit one, even if you don’t hit the other.

    Според мен таксата е една и започва да се прилага, когато надвишиш един от двата лимита.

    Нередност?
Нов коментар