Revolut вече работи като банка в България

БНБ е вписала литовския лиценз на финансовата платформа и парите в нея вече ще са гарантирани

Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Финансовата платформа Revolut вече работи като банка в България. Преди две седмици БНБ вписа лиценза на компанията, който е издаден от литовската централна банка, а днес от компанията съобщиха, че той вече се използва. "Финансовата платформа днес въведе в експлоатация своя европейски специализиран банков лиценз в България. Българските потребители, които изберат допълнителните услуги на Revolut Bank, ще имат защитени депозити чрез схемата за гарантиране на депозитите."

Банковия си лиценз в Литва компанията получи преди около 2 години, а благодарение на единният банков паспорт в ЕС компанията Revolut Bank вече ще може да предлага депозити на своите потребители. Според официално съобщение на компанията те са над 220 хиляди в страната.

Вписването му от БНБ в България означава, че всички средства на клиентите тук вече ще са защитени до 100 000 евро. В случая това няма да е от българския фонд за гарантиране на влоговете, а от от литовската държавна компания Deposit and Investment Insurance. В момента още с влизане в платформата тя дава възможността парите да се прехвърлят в Revolut Bank, където те вече ще са защитени.

И в момента Revolut има форма на спестовна услуга, която се нарича Vault (сейф). Парите, внесени по нея, се управляват от тръст, като най-често се депозират в банка по избор на притежателя на парите. По неофициална информация на финансовия блог Vivainvest платформата планира да пусне депозитна услуга с лихва от 0.65% годишно. Това е доста над средното ниво за банковия сектор в България, което е около 0.15%. Реално могат да се намерят единични оферти над и около това ниво - предимно от по-малки играчи с местна собственост като Инвестбанк, БАКБ и Д банк. При последните две обаче това важи само за онлайн сключени депозити.

"Към този момент компанията не предлага положителни или отрицателни лихвени проценти по депозити, но предстои в бъдеще да проучи тази възможност, както и възможността за предлагане на кредит. На този етап не може да сподели повече детайли, както и да се ангажира с конкретна времева рамка", коментираха от Revolut за "Капитал" и допълниха, че предлагат различни кредитни продукти като потребителски заеми и кредитни карти в Литва и Полша. "Както при всички продукти на Revolut, кредитните предложения са с опростен достъп, прозрачни процедури, без скрити такси и само на няколко клика разстояние", казаха още от компанията.

През последните години Revolut стана едни от най-разпознаваемите финтех брандове по света и в България с общо 15 млн. потребители. Платформата постоянно увеличава своите продукти и услуги - от бързи парични трансфери и банкови преводи, през борсова търговия с акции, злато и криптовалути, до застраховки и специални предложения при пътуване. Чрез картите на Revolut са възможни и безконтактни плащания с телефон през услуги като Google Pay и Apple Wallet. Наскоро платформата обяви и повишение на своите такси, както и ограничение на някои безплатни услуги.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    fvv17137428761232760 avatar :-@
    Tsvetelina Stoyanova

    Мога да ви кажа моята ситуация съсипаха ми бизнеса задържаха ми средствата и с обяснението че правели преглед вече повече от 10 дни .НЕ ВИ ГИ ПРЕПОРЪЧВАМ АМА ИЗОБЩО ПОЛЗВАЙТЕ СИ БЪЛГАРСКИ БАНКИ

    Нередност?
Нов коментар