Revolut е инвестирал в криптовалути над 740 млн. долара от името на клиенти

Загубата на финтех компанията достигна 280 млн. долара през 2020 г. заради по-големи разходи за персонал

Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Един от най-големите финтех стартъпи в Европа - Revolut, обяви, че оперативната му загуба се е удвоила до 280 млн. долара през 2020 г. Това се дължи на бързия световен икономически растеж по света, който доведе до нарастването на разходите за персонал. Търговията с криптовалути от името на клиенти обаче изживява бум и това е ограничило загубите. Revolut е притежавал криптовалути за 537 млн. паунда, или над 740 млн. долара към края на 2020 г.

Административните разходи на финтех компанията, основана от Николай Сторонски, са достигнали 266 милиона паунда, в сравнение със 125 милиона паунда през 2019 г., според последния й годишен отчет. Над 170 милиона от тях са разходи за персонал, съобщава Bloomberg. Revolut развива активно дейност и в България, като по неофициална информация има над 200 хил. клиенти от страната.

"Искаме да продължим да инвестираме в растеж", заяви главният изпълнителен директор Сторонски в интервю. Той добави, че компанията работи по разширяване на предлагането на криптовалути.

Криптобум

Годишните отчети на Revolut показват, че компанията е държала 537 милиона паунда в криптовалути за своите клиенти към края на 2020 г., като заради бума в цените е твърде вероятно тази сума да е набъбнала сериозно. Повишението е пет пъти спрямо година по-рано, когато криптовалутите са формирали 93 млн. паунда, посочва Yahoo Finance. Платформата позволява покупка на фракции от виртуални пари - тоест може да се купи биткойн или етер за няколко десетки долара например.

Цената на биткойните започна да се покачва рязко през октомври, на фона на нарастващия интерес от страна на институционалните инвеститори. Инерцията продължи и тази година, а цената на биткойн достигна своя връх от над 64 000 долара през април, преди да падне наполовина към последните дни.

Нарастващите криптоинвестиции през приложението миналата година значително подпомогнаха приходите на компанията. Revolut отчете 57% скок, включително 39 милиона печалба от паунда от криптовалути. Те компенсираха спада в основния бизнес на компанията с транзакции с карти. Затварянията от март месец 2020 г. доведоха до колапс на разходите с карти, което сериозно удари дейността на платежните оператори.

Положителни прогнози

Текущата година започва положително според новия главен финансов директор на компанията Мико Саловара. Приходите са се увеличили с над 130% през първото тримесечие според съобщение на Revolut. Стартъпът, който беше оценен на 5.5 милиарда долара при последния рунд от финансиране, разглежда възможности за събиране на повече пари през следващите месеци, казва Сторонски, без да дава повече подробности.

Наскоро Revolut кандидатства за пълен банков лиценз в Обединеното кралство и се надява да получи такъв следващата година. Компанията е подала заявка и в САЩ, въпреки че "процесът не е толкова бърз, колкото бих искал", казва още Сторонски. По думите му, Revolut работи по планове за разширяване, които могат да включват Латинска Америка, Филипините, Индонезия, Южна Корея и Индия. Обмислят се и придобивания в някои страни, за да се ускори процеса на получаване на банкови лицензи. Листване на акции на фондови пазари обаче не влиза в непосредствените планове на Сторонски, цитира Bloomberg.

Revolut е основана от двама бивши инвестиционни банкери през 2015 г. като платформа за светкавични преводи без такси с карта, свързана с мобилно приложение. Оттогава бързо се разширява във всякакви други финансови услуги - от търговия до банкиране и застраховане. Базирана в Лондон, към днес компанията оперира в над 35 страни по света, включително и България.

Все още няма коментари
Нов коментар