"Без пет лева в джоба", или как Златни пясъци опустя

В най-отпускарския месец на лятото алеите в големия курорт са празни за сметка на по-малките места за настаняване

Дори цените не могат да привлекат туристи този сезон в големите курорти
Дори цените не могат да привлекат туристи този сезон в големите курорти
Дори цените не могат да привлекат туристи този сезон в големите курорти    ©  Спас Спасов
Дори цените не могат да привлекат туристи този сезон в големите курорти    ©  Спас Спасов

Жегата на августовския следобед гони 35 градуса, но уличната бирария с немското име "Bierkönig" в Златни пясъци изглежда готова за зимата. Тентата ѝ е грижливо пристегната в очакване на ветровете, а атракцията ѝ - стар трабант кабрио, е прибрана на сухо. Наблизо виенското колело сякаш с мъка е качило до най-високата си точка една-единствена двойка, а в ресторанта - умален модел на Айфеловата кула в центъра на курорта - всички маси са свободни.

В "най-отпускарския месец" пустите алеи в Златни пясъци напомнят за края на октомври. По неофициална информация от браншовата организация на хотелиерите повече от една трета от базите в курорта са останали затворени заради прогнозите за провален сезон. Онези, които все пак са отворили, пресмятат загубите си в аванс и неуверено гонят мрачните си мисли за това, което очаква туризма догодина.

5 вместо 10

"Само часове след като немското правителство препоръча да не се пътува до Варна, Добрич и Благоевград заради повишен брой заболели от коронавирус, чартърните компании обявиха крайните дати на полетите си", казва собственикът на туроператорска компания Венцеслав Танчев. И тъй като Германия е фактор, с който се съобразяват всички, това предупреждение повлия и на пазарите в Полша и Чехия - страни, които все още имат летателни програми до България. Така сезонът на Златни пясъци приключи съвсем скоро след като беше започнал. В нормални условия той продължава около 10 седмици. Тази година свърши за пет.

По-пусто от когато и да било е и летището във Варна. Статистиката на оператора му "Фрапорт туин стар еърпорт мениджмънт" от началото на август сочи, че през юли общият брой на обслужените полети (редовни и чартърни) е бил 1103 - с 59% по-малко, отколкото по същото време миналата година. За същия месец общият брой пътници е 103 003, което е спад от 75% спрямо лятото на 2019 г.

"Пътниците анулираха полетите си само ден-два преди излитане. Това беше прекият ефект от предупреждението, което Германия отправи към гражданите си. От там нататък, дори и след като "тревогата" беше отменена, възстановяване на чартърите вече беше невъзможно. Те винаги започват и приключват с по един празен полет. При пределно къса летателна програма това е прекалено тежко финансово натоварване за операторите", обяснява Танчев.

Според него подкрепата на държавата за изпълнителите на чартърни програми също е закъсняла фатално и така е останала без ефект. "Тази помощ трябва да е с хоризонт поне 2 години от тук нататък, за да може да бъде приложена на практика и ефектът от нея да бъде усетен."

От хотелите в категорията на 4 и 5 звезди, в които настаняват туристите си компании, работещи на западноевропейските пазари, са отворили около 70%. Макар и отварянето да е доста по-късно от обичайното, голяма част от тях още в края на август отчитат сериозна оперативна загуба. Танчев обяснява, че в нормални условия, за да покрие разходите си един хотел, той трябва да запълни поне 40% от капацитета. "Заради кризата с коронавируса голяма част от тях се принудиха да предлагат ласт минит оферти на силно занижени цени. Така процентът на заетостта, необходим за покриване на оперативните разходи, се качи до 50, което се оказа непостижимо при липсата на туристи."

Спасителите на сезона

Румънските туристи - едни от малкото, които могат да стигнат дотук с кола, изглежда, са това, което оправдава отворените заведения и търговски обекти. Паул и Лила са пристигнали сами от Букурещ и още в първия ден от ваканцията си са платили 100 лв., след като колата им е била вдигната с паяк в периферията на курорта. "Нямаше никакви знаци, разказва Паул. Паркирах на място, където имаше и други коли, но беше вдигната само моята - така и не разбрах каква беше причината. Когато отидох да си я търся на паркинга, на който беше откарана, едва не се стигна до бой, защото поисках обяснение. На мен ми се размина, но от други румънци съм чувал, че наистина се е стигало до юмруци заради арогантното поведение на хората, които обслужват паркингите тук. Категорично има нещо, което не е наред."

В сянката на тази гостоприемна история почивката на Паул и Лила този път тече без ентусиазъм. През последните години са идвали редовно в България, но са наемали стаи в къщи за гости в Шабла и Дуранкулак. Смятат, че това е по-добрият вариант от големия курорт.

Те очевидно не са единствените. За разлика от големите курорти като "Златни пясъци", малките градчета и места за настаняване, както и къмпингите нямат проблеми с традиционните си клиенти. По традиция на юг е по-силно, отколкото на север, затова още в средата на юли за маса в ресторантите на Лозенец и Созопол трябваше да се чака дори и през седмицата, а къщите за гости във Варвара искаха 50% невъзвращаема предплата и отказваха резервации, ако не бъде платена заради гарантирана заетост. Но в малките северни села, където са заложили на по-различен модел, по-съвместим с новата обстановка, също не се оплакват.

"Нямаме никакви проблеми с туристите, каза Иван Иванов, управител на къмпинг "Крапец бийч". Ако изобщо можем да говорим за спад, той е в рамките на не повече от 5%. Тази година туристите са разделени по равно - 50:50 българи и румънци, а обикновено има малък превес в полза на румънците. Същото е и положението в къщите за гости наоколо", твърди Иванов.

Това до голяма степен е обяснимо със страха от вируса и желанието за по-евтино или по-спокойно изживяване.

По празните улици

Гласовете, които се чуват из "Златни пясъци" смесват румънска, рядко полска и българска реч. "Няма ги англичаните, няма ги немците, няма ги руснаците... Никого няма тази година", казва Методи. "Ей така ще изкараме цяло лято без пет лева в джоба." Той е от Търново и всяка година наема един от павилионите на крайбрежната алея, в който продава "авторски" тениски. Тази година темата на принтовете им очаквано е коронавирусът. А "шедьовърът" е Мона Лиза с противогаз и текст "Corona Lisa".

"Ще изкретаме някак тази година, но за следващата не знам, вдига рамене Методи. Тук работата е "ден година храни" и тази май ще е последната на морето."

Последно вероятно ще е лятото в курорта и за голяма част от обслужващия персонал в големите хотелски вериги. Твърди го Григор Фиданов, собственик на една от най-успешните сред тях -"Грифид".

"Мярката 60:40 в никакъв случай не ни помогна да задържим служителите си, казва хотелиерът. Държавата покри 60% от осигурителния им праг. Ако говорим за примерна заплата от 1500 лв., той е около 610 лв. Така излиза, че това, което получаваме от държавата, е едва 366 лв. С такава помощ аз нямам никакъв шанс да задържа нито един читав служител, защото само осигуровката му е по-висока от тази помощ", обяснява Фиданов.

В предходни години хотелите му си били отворени от Великден до края на октомври. Със заетостта по откриването и закриването им е оставал период от приблизително три месеца, през които персоналът е бил на борсата. Тази година ситуацията е съвършено различна - хотелите от веригата са отворили през юли и ще затворят през септември.

"При това положение хората не могат да останат на борсата както преди, казва Фиданов. Ще загубим безвъзвратно обучен и квалифициран персонал - техници, готвачи, камериерки... Всеки читав работник веднага ще намери работа в големите търговски вериги с целогодишна заетост и никога повече няма да помисли за туризма. Същото ще стане с администраторите, кол-центровете са отворени за тях. Ето, за това трябваше да помисли държавата, но вместо това сътвори недомислици, които са удар по няколко сезона от тук нататък."

За Фиданов обаче най-голямата вина институциите носят за бездействието, с което са позволили да бъдат провалени противоепидемичните мерки в "Златни пясъци". "Кажете ми чували ли сте някъде колко точно дискотеки, барове и нощни клубове са били проверени и санкционирани за неспазване на санитарните мерки, пита Фиданов. Аз не се сещам за такава статистика. Самосезираха ли се контролните ни органи от информацията и видеата, които публикуваха медиите в Германия? Единствената им реакция беше да отричат всичко. Макар и малко, в началото на сезона в %Златни пясъци" все пак имаше туристи. При пълната безучастност на държавата баровете и дискотеките направиха всичко възможно той да е такъв, какъвто го виждате сега, в края му. Пълен провал!".

Звънът, с който две шарени електрически влакчета търсят клиенти за празните си вагони се носи нелепо по почти пустата централна алея на курорта. "Ще може ли да пуснете една количка, че не се излиза на глава?", подвиква бащата на две гологлави момченца към служителя на лунапарк, в който токът сякаш е спрял . "Само за тях двамата ли?", раздразнено пита служителят и сочи към момчетата. От стола си в сянката на близките дървета той става едва след като бащата дава знак, че е разбрал намека му. "Е, и аз ще се кача с тях, щом трябва. Колко е за трима ни?".

Тази година в "Златни пясъци" всички са на загуба - и малките, но и големите.

22 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    sirhamiltonf1 avatar :-|
    hamiltonf
    • - 1
    • + 14

    Баси кефа за туристите, които са там...

    Нередност?
  • 2
    telqk avatar :-P
    telqk
    • + 12

    Изключително добра новина за мутрите!

    Нередност?
  • 3
    wpo34378687 avatar :-(
    Тони Димитров
    • - 4
    • + 2

    За никого не е добра новината.Единственото верно в статията е "приключенията" на Паул и Лилу. Останалото е вой на именно тези които загробват дори и в момента Златни пясъци.Държавата подпомогнала,ама малко,е подпомогнала ама само някои,другите не...странно защо.И въпросния Фиданов не е ли узурпирал плажа на ЗлП,няма ли редица хотели толкова наподобяващи Люлин88 и толкова на гъсто че няма място за паркинг...много ценни интервюирани няма що. Проблемът след краха от германците дойде от новия министър на здравето,който без решение на НОЩ затвори границите за украинци в петък,а във вторник отмени заповедта,е честито на турците и египтяните,самолетите литнаха на там.Общината вАрна в лицето на съветския гражданин Путник какво направи за нормалното пребиваване на индивидуалните туристи румънци и българи??? Нищо,абсолютно нищо! А паяка е на Иванчо костовите слуги,като го бият тоя паяк'ист генерала -пекинез отива да го спасява,е да му благодарим.Толкова ми е жал за готиния ХристоИванов,че дружките му ще му намажат ските...

    Нередност?
  • 4
    renault avatar :-|
    The Island
    • + 1

    Ами ако имаш и кредит за хотела, как оцеляваш.

    Нередност?
  • 6
    ehs1428919000397698 avatar :-|
    svilen mollov
    • + 3

    ''част от тях се принудиха да предлагат оферти'' ???

    Нередност?
  • 7
    yoo1598693750683137 avatar :-|
    Надя Лалова
    • - 4
    • + 3

    Това са пълни лъжи. В момента съм на Златните и е пълно с туристи, по плажа, улиците и виенското колело. Искам да Ви попитам само едно.
    ЗАЩО ЛЪЖЕТЕ ХОРАТА?

    Нередност?
  • 8
    wpo34378687 avatar :-|
    Тони Димитров
    • - 1
    • + 3

    До коментар [#7] от "Надя Лалова":

    Надя,браво на вас.Но факта че сте там говори колко е съсипан сезона/не ви обиждан,но по това време все още трябва да са големите групови заминавания/. Факт е че има само румънци и българи ,с много проблемно паркиране.Ето това трябваше и община и АД Зл.П. да реши.Всички туристи на ЗлП, са тия които не могат да стигнат до Италия или Гърция,а не обичат Турция. Надя ,ако не е тайна лесно ли паркирахте,и напишете пак в понеделник колко са хората там.Приятна ваканция! Сполай ви!

    Нередност?
  • 9
    lob18635382 avatar :-|
    пРезидента!
    • - 1
    • + 8

    ""след като колата им е била вдигната с паяк в периферията на курорта. "Нямаше никакви знаци, разказва Паул. Паркирах на място, където имаше и други коли, но беше вдигната само моята - така и не разбрах каква беше причината.""

    Абсолютно същата история и при мен + разни други перипетии от същя характер. И това беше една от основните причини, повече да не посетя родното Черноморие! Убийствената селяндурщина си беше там преди 20 години и царува до ден днешен! Никога повече няма да отида там.

    Нередност?
  • 10
    lob18635382 avatar :-@
    пРезидента!
    • - 1

    ""Със заетостта по откриването и закриването им е оставал период от приблизително три месеца, през които персоналът е бил на борсата. ""

    А това е официална и системна злоупотреба със социални помощи и всъщност трябва да се наказва. Тарикатите са измизлили как да си спестят 3 месеца заплати за сметка на държавата. Т.е. за сметка на данъкоплатеца.

    Нередност?
Нов коментар