Правителството обеща 10 млн. лв. от еврофондовете за туризма

Средствата са доста по-малко от очакваните и ще минават през проблемна европрограма, известна с бавни процедури

Министърът на туризма Марияна Николова обяви, че новата схема за подпомагане трябва да заработи през август
Министърът на туризма Марияна Николова обяви, че новата схема за подпомагане трябва да заработи през август
Министърът на туризма Марияна Николова обяви, че новата схема за подпомагане трябва да заработи през август    ©  Юлия Лазарова
Министърът на туризма Марияна Николова обяви, че новата схема за подпомагане трябва да заработи през август    ©  Юлия Лазарова

Новата мярка за помощ на потъващия туристически бизнес в България е в размер на 10 млн. лв.

Те ще дойдат от европейската програма "Иновации и конкурентоспособност", която стана най-често използваната "касичка" на правителството за справяне с последиците от коронакризата.

Средствата ще се раздават като държавна помощ с обещанието за облекчена процедура - без посредници и консултанти. Това стана ясно по време на пресконференция в понеделник на министрите на туризма и на икономиката Марияна Николова и Лъчезар Борисов след като протестиращите от няколко седмици туроператори се срещнаха и с премиера Бойко Борисов.

Сумата е изключително малка на фона на случващото се в сектора. Първо, мярката ще трябва да стигне за 3500 туроператори и туристически агенти в страната. Второ, по оценки на самите фирми са необходими 155 млн. лв, тъй като голяма част от туристическия сектор на практика не функционира още от март.

Нова помощ, стара програма

Туроператорите и туристическите агенти ще могат да се възползват от грантове по нова схема, която готвят двете министерства. Парите за един кандидат са в условията на европейската помощ de minimis и могат да достигнат максимално 10% от оборота за предходната година.

"Вече има и подготвени критерии за кандидатстване за този ресурс", съобщи вицепремиерът и туристически министър Марияна Николова в понеделник. Въпросните критерии трябва да бъдат разгледани на заседание на комитета по наблюдение на европейската програма "Иновации и конкурентоспособност", откъдето ще дойде и финансирането.

Самата програма напоследък е източник на редица коронамерки, обявени от правителството, но изпълнението им драматично закъснява. Първо 64 млн. лв., определени за малки и средни предприятия, които искаха да купят техника, бяха пренасочени към кризисни мерки, без да бъде дадено обяснение на компаниите, които вече бяха кандидатствали по мярката. После стана ясно, че 134 млн. лв. ще бъдат вкарани в програмата, за да бъдат раздадени на компании, засегнати от COVID-19. Към края на юни обаче се оказа, че няма платен нито един лев към фирма по нея, независимо от високия брой кандидати. Програмата смени директора си, а новият икономически министър Лъчезар Борисов, който досега бе заместник на Емил Караниколов, обяви пред журналисти, че имало сигнал за искана "такса успех" от страна на хора в програмата.

Сега обещанието е, че за кандидатстването за средства по линия на туризма няма да е възможно ползване на посредници и консултанти, което вероятно би трябвало да минимизира риска от корупция и забавяне.

Удължаване на срокове за възстановяване на пари

Настоящите 10 млн. лв. са втората мярка за туроператори и турагенти, предприета през последните дни. В края на миналата седмица парламентът направи спешни корекции в законодателството, с които на практика удължи срока, в който фирмите от бранша ще могат да възстановяват предплатени суми на клиентите си за нереализирани пътувания. Досега това правило важеше за почивки и екскурзии, пропаднали в периода на извънредно положение, който приключи в края на май и бе заменен с извънредна обстановка, а според новото правило вече ще е за неосъществени пътувания до края на годината.

Нещо повече: туроператорите ще имат срок от 1 година да възстановят парите на клиентите си, която започва да тече не от края на извънредното положение, а от планираната дата за пътуване. Така например ако не се осъществи екскурзия, насрочена за този октомври, то туристическата компания ще може да предложи на клиента си ваучер за алтернативно пътуване за срок от 12 месеца, а при негов отказ да го ползва, ще трябва да възстанови предплатените суми през следващия октомври.

В понеделник стана ясно, че се подготвя и схема за подпомагане на екскурзоводския сектор, който също е тежко пострадал от коронакризата. За него обаче се предвиждат помощи по линия на социалното министерство като на този етап няма допълнителна информация какво ще представляват те и в какъв обем ще бъде финансирането.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар