🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Как се става брокер на ценни книжа

Какво трябва да знае всеки, който иска да работи като брокер и инвестиционен консултант

Темата накратко
  • Лицензите за брокер и инвестиционен консултант отварят вратите за влизане и работа във финансовия сектор.
  • Комисията за финансов надзор ежегодно организира изпити, но заради ковид миналата година имаше пауза.
  • Какво трябва да знае всеки, който иска да поеме по този път.

Далеч е вече времето, в което търговията на Българската фондова борса кипеше, управляващите дружества се надпреварваха да пускат нови продукти, а инвестиционните посредници се задъхваха от прилива на клиенти. За да отговори на този инвестиционен глад преди 15 години, небанковият сектор се нуждаеше от много кадри. Желаещи имаше, конкуренция - също.

Днес капиталовият пазар е с леко позатихнали функции, но търсенето на консултанти и брокери не е спряло. Това е един от пътищата за кариера не само в инвестиционни посредници, но и като цяло към финансите и банките, които също имат отдели за търговия с ценни книжа.

За да се влезе в борсовото посредничество образованието и CV-то не е достатъчно. Има регулаторно изискване всеки, който се занимава с брокерски услуги или инвестиционно консултиране, да има лиценз за това. Той се издава от Комисията за финансов надзор след полагането на изпит пред нея. Последните такива бяха през 2019 г., а насрочените две дати през 2020 г. бяха отменени заради пандемията от ковид-19 и усложнената епидемична обстановка.

Кой какво прави

Брокерът е този, който търгува с финансови инструменти - например акции на Tesla, Amazon, както и с книжа на компании и инструменти на Българската фондова борса. Той познава финансовите пазари и всички инструменти, които се търгуват на тях, има и знания за законодателството и регулацията в защита на инвеститорите. "Важно е да се отбележи, че брокерът може да сключи сделки с инструменти от името на клиента или за компанията, за която работи, но не може да предоставя инвестиционни консултации", казва пред "Капитал" Радослава Масларска, председател на управителния съвет на Българската асоциация на лицензираните инвестиционни посредници (БАЛИП).

Инвестиционният консултант има право да управлява портфейли с финансови инструменти и да предоставя инвестиционни консултации. На практика, ако имате пари, които искате да инвестирате на финансовите пазари, можете да ползвате негова консултация как да структурирате портфейл или пък да ползвате услугата по управление на портфейла си. Лицензът е необходим и за да се управляват портфейлите на взаимните фондове, пенсионните фондове, а също и индивидуални портфейли при фонд мениджъри и инвестиционни посредници - както за клиенти, така и за сметка на съответната компания.

Лицензите и за двете професии имат условия за давност, ако не се упражняват. Ако повече от 3 години не може да се докаже упражняването на професията за финансова институция или за длъжност, за която се използват придобитите познания, Комисията за финансов надзор може да прекрати лиценза. До момента комисията е издала близо 1000 лиценза за брокери и консултанти, но с активен договор към посредник са около 170, показва справка в регистъра ѝ. Един човек може да има и лиценз за брокер, и за консултант. На последните изпити през ноември, които се отложиха заради ковид, за брокери бяха допуснати 20 кандидати, а за консултант 30, показва справка в КФН.

"Макар пазарът да не се разраства с големи темпове, все пак търсене има. И двете професии са много динамични и предпочитани от амбициозни, адаптивни хора с интерес към динамиката, която предлагат финансовите пазари. В последните две години се увеличи броят на явяващите се на изпити за брокери и инвестиционни консултанти и поради промяна в законите", коментира Радослава Масларска. "Преди три години бяха направени изменения в Закона за пазарите на финансови инструменти, с които се въведе изискване всички служители, чиято работа е свързана със сделки с финансови инструменти, да имат лиценз", обяснява още тя. Това е и причината за увеличено търсене на брокери и инвестиционни консултанти в инвестиционните посредници и в банките.

Кога ще има изпити

По закон изпитите за брокер и консултант се обявяват поне 3 месеца предварително, като засега по информация от КФН се цели датата за тази година да е през септември. Тя се стикова и с БАЛИП и с асоциацията на управляващите дружества БАУД. Това са и двете организации, които традиционно организират курсове за подготовка, като лектори в тях са университетски преподаватели и служители на големи финансови институции с опит в търговията с ценни книжа, анализи и управление на риска, правото. От бранша казват, че през последните години в курсовете участват и трейдъри, които искат самостоятелно да управляват свои инвестиционни портфейли, за да могат да получат добра подготовка за това."В КФН регулярно постъпват запитвания относно предстоящо провеждане на изпити за брокери и инвестиционни консултанти. Предвид обществения интерес, както и обнадеждаващите данни за затихване на пандемията, КФН започна обсъждане за насрочване на дати за провеждане на изпити през настоящата година с представителите на БАУД и на БАЛИП", казаха за "Капитал" и от Комисията за финансов надзор. Според финансовия регулатор при нормализиране на ситуацията с пандемията целта е изпитите да започнат да се провеждат два пъти в годината - през май и ноември.

Но няма ли технологиите да изместят ролята на финансовите консултанти и брокерите? Радослава Масларска не вярва това да стане, тъй като човешкият фактор няма как да се игнорира. "Свръхчестотната и алгоритмичната търговия, роботизирането на инвестиционните консултации вече са факт, но и зад тяхното осъществяване стоят експерти. Що се отнася до работата с инвеститори, която е свързана много с доверие, човешкият фактор винаги ще е водещ", завършва тя.

Идеалният кандидат е...

Изисквания за кандидата: Кандидатите за брокери трябва да имат поне средно образование, а консултантите - висше, да не са осъждани.

Познания и конспект: Като цяло конспектът за подготовка покрива голяма част от предметите изучавани в икономическите специалности. Обхваща целия спектър на финансовите пазари, същност, специфики, участници, инфраструктура, регулации. Видове финансови инструменти, възвращаемост и риска - стойност на парите във времето, анализ на риска, оценка на финансови инструменти, дисконтиране, деривати и други. Инвестиционни стратегии. Има леки разлики в конспекта за брокери и този за консултант, но като цяло материята е идентична. Същото се отнася и за самите изпити, като според вида на лиценза има различия в тежестите на отделните раздели в изпита. Той е под формата на тестови въпроси, решаване на задачи, кратки казуси. Преди всеки изпит КФН подробно описва конспекта и как ще се проведе самият изпит. При последните дати таксата за изпита беше 450 лв.

Литература и закони: Освен учебници по финанси кандидатите трябва да прочетат и познават добре няколко нормативни акта - правилниците на Българската фондова борса и Централния депозитар, както и законите, свързани с капиталовия пазар - ЗППЦК, ЗКФН, ЗПФИ и други, посочени в конспекта за изпитите. Сред литературата са "Инвестиции" на Боди Зв., Кейн Ал., Маркъс, "Теория на парите, банковото дело и финансовите пазари" на Мишкин, "Инвестиции" на Петранов и други.
Радослава Масларска, председател на УС на БАЛИП:


Професиите са подходящи за млади хора, иска се непрекъснато учене

Професиите на брокерите и инвестиционните консултанти са подходящи за млади хора, които имат икономическа основа и се вълнуват от финансовите пазари. Тъй като учебният материал и за двата лиценза се припокрива до известна степен, по-скоро бихме посъветвали кандидатите да се подготвят и за двете професии, за да имат след това правоспособността да избират гъвкаво професионално развитие. Поради непрекъснато променящата се нормативна рамка с еволюцията на технологиите и двете професии са свързани с непрекъснато учене, а в същото време в ежедневието им доминират динамиката и адреналинът на финансовите пазари.
Все още няма коментари
Нов коментар