Таксата на моя брокер

Кой, кога и какви тарифи прилага за търговия с акции на Българската фондова борса

Повечето комисиони за сделки с акции на БФБ са в процент- от 0.3% до 0.8% от обема на сделката, но има и фиксиран минимум между 1 и 6 лв. на сделка.
Повечето комисиони за сделки с акции на БФБ са в процент- от 0.3% до 0.8% от обема на сделката, но има и фиксиран минимум между 1 и 6 лв. на сделка.
Повечето комисиони за сделки с акции на БФБ са в процент- от 0.3% до 0.8% от обема на сделката, но има и фиксиран минимум между 1 и 6 лв. на сделка.    ©  Надежда Чипева
Повечето комисиони за сделки с акции на БФБ са в процент- от 0.3% до 0.8% от обема на сделката, но има и фиксиран минимум между 1 и 6 лв. на сделка.    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Темата накратко
  • Инвестициите в акции на Българската фондова борса може да се случат само чрез български инвестиционен посредник.
  • Повечето брокери таксуват фиксирана комисиона за всяка сделка и процент от клиентските средства на годишна база.
  • В дългосрочен план размерът на комисионите и тарифите имат съществено влияние върху крайния резултат.

За една година акциите на производителя на чипове за изкуствен интелект Nvidia поскъпнаха с 223%. Ако бяхте инвестирали 1000 лв. преди година, сега щяхте да имате 3225 лв. Само че това не е точно така. Както с всичко, което купувате, и тук има такси и разходи, свързани с инвестициите. Те може да изглеждат незначителни, но невинаги положението е било същото. Освен това с течение на времето могат да имат голямо влияние върху резултатността на инвестиционния портфейл. Въпреки тенденцията на понижаване през последните години, комисионите не са нула. Конкуренцията за инвестиции в най-големите компании в света се ожесточи благодарение на компании като Robinhood - брокер, който навлезе с криптотърговия в Европа, и Revolut - финтех, който предлага по една сделка месечно безплатно. Търговията с акции на Българската фондова борса обаче е съвсем друга реалност.

Когато стане въпрос за инвестиции, таксите и данъците понякога остават на заден план за непрофесионалните търговци. Българската фондова борса също има своята Nvidia. За последната година акциите на "Шелли", производител на смарт устройства, който се превърна в една от най-големите компании на българската фондова борса, поскъпнаха с 205%. Следвайки примера с производителя на чипове, теоретична инвестиция от 1000 лв. в "Шелли" би се разраснала до 3050 лв.. На практика възвръщаемостта зависи до определена степен и от инвестиционния посредник.

Българската фондова борса не е интегрирана в международен план, въпреки че ползва системата Xetra на Франкфуртската борса. Поради тази причина няма чуждестранни инвестиционни брокери, които да предлагат български акции. Тази услуга се предоставя от българските инвестиционни посредници - общо 53 на брой според списъка с поднадзорни лица на КФН. В него попадат и всички банки, които по закон също могат да предлагат инвестиционни услуги.

Да бъдеш посредник на БФБ

В България инвестиционните посредници оперират с лиценз от Комисията за финансов надзор. Той може да бъде пълен - за компаниите, които предлагат всички услуги, или частичен. Според КФН в страната има над 50 брокера. Не всички обаче предлагат услуги за физически лица или инвестиции в акции. Някои предпочитат да работят предимно с институционални клиенти, други залагат на държавни ценни книжа или само на търговия на чуждите борси. Статистиката на БФБ подсказва кои са най-популярните български брокери. Според данни на БФБ за месец март Централна кооперативна банка има най-голям оборот на БФБ - 39 млн. лева. На второ и трето място са "АБВ инвестиции" и "Реал финанс" с 29 и 18 млн. лева оборот съответно.

Това обаче може да бъде подвеждащо, тъй като зад тези сделки стоят предимно институционални инвеститори и свързани лица, които обикновено правят сделки в по-големи обеми от индивидуалните инвеститори. Затова по-подходящ измервател за популярността на инвестиционните посредници сред частните инвеститори е броят на сделките. На първо място с над 4 хил. сделки през март е "Карол", следван от "Елана трейдинг" с 2 хил. сделки и "Бенчмарк финанс" 1.1 хил. сделки. Топ пет се допълва от "Юг маркет" и "Първа финансова брокерска къща".

Всичко се таксува

Придобиването на акции на компания, търгувани на Българската фондова борса, е неизбежно свързано с такси (виж таблицата). Преди това обаче всеки инвеститор трябва да направи регистрация (виж карето). След това е необходимо да се входират средства към инвестиционната сметка. Някои брокери избират да налагат малка такса при депозит, други избират да наложат такса при теглене на средствата.

След депозита идва изпълнението на самата сделка. Българските брокери таксуват всяка изпълнена сделка с различни стандарти в зависимост от пазара, актива и прочие. Повечето комисиони за сделки с акции на БФБ са в процент- от 0.3% до 0.8% от обема на сделката, но има и фиксиран минимум между 1 и 6 лв. на сделка. След извършването на поръчката брокерите налагат и такси за съхранение както на инвестициите, така и на неинвестираните парични средства. Обикновено стандартът е 0.5% от паричните (неинвестираните) средства и 0.1% от активите (инвестициите) на годишна база. Ставката е по-висока за кеша, за да провокира инвеститорите да вложат средствата си. В същото време някои международни брокери като Revolut и Interactive brokers изплащат лихви до около 3% за неинвестирания капитал.

И не на последно място е таксата за поддръжка на сметката или достъп до инвестиционната платформа на брокера. Някои брокери като "Елана" и "Карол" избират да не налагат тарифи, докато други като "Юг маркет" залагат на фиксирана месечна ставка от 5 лв. Трябва да се има предвид, че различните платформи предлагат различни функционалности, което може да оправдае и цената в някои редки случаи.

Какъв е резултатът

Когато вземем предвид таксите, обикновено резултатът се променя. Да се върнем отново на "Шелли". Закупуване на акции за 1000 лв. ще струва около 8 лв. на инвеститора за сключването на сделката. Още лев годишно за съхранение на активите. Така капиталът спада до 991 лв., а с това се променя и резултатът в края на годината - около 3020 лв. (без да се вземат предвид други такси като за депозит, поддръжка и други). Разликата в случая не е особено голяма с теоретичната печалба от 3050 лв., но примерът обхваща една от най-добре представящите се акции на БФБ. Ако доходността е по-ниска, таксите и тарифите ще изядат по-голям дял от доходността. Също така колкото по-дълъг е инвестиционният хоризонт, толкова по-голям ефект имат таксите върху крайната възвръщаемост.

Таксите и комисионите на българските брокери обаче не са записани на камък. Те могат да се променят, което се случва периодично. Тарифите на "Елана трейдинг" са в сила от ноември 2022 г., на "Карол" от ноември 2023 г. "Карол" също наскоро обяви промени в общите си условия, които влизат в сила от 26 април. Промените не засягат пряко таксите на брокера, но е заложен праг на активност: ако потребител не използва сметката си в период от 12 месеца, тя бива закрита. Това би могло потенциално да бъде обвързано с други такси, като прехвърляне на активи например, ако клиентът не е имал дейност през последната година.

Известният елемент

Като цяло таксите на българските брокери не са от най-високите. Защото например тези, които пенсионните фондове налагат на всеки работещ, са в пъти по-големи. Тези на взаимните фондове също. През последните години българските инвестиционни посредници също усетиха натиска в международен план и понижиха таксите. А те са важна част от уравнението за доходността на всеки инвеститор. И докато печалбата не е сигурна, таксите са неизбежни.

Как се прави регистрация при посредника

Почти всички брокери предлагат собствена онлайн платформа за търговия на Българската фондова борса: Karoll Broker, ELANA BG Trader, BG Trader и други. Някои като "Елана" предлагат демо версия, която позволява на потребителите да изпробват някои функционалности, преди да депозират средства. Повечето брокери вече позволяват регистрация изцяло онлайн. От инвеститорите обикновено се изисква да предоставят документи за самоличност и да верифицират адреса си. Ако клиентът вече има сметка в един инвестиционен посредник, но желае да прехвърли активите, това е възможно, но също се таксува от брокерите.
5 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 4
    vstoykov2 avatar :-|
    Валентин

    При положение, че комисионната за Xetra е типично 0,05%-0,1% при изгодните инвестиционни посредници, а най-изгодното предложение за БФБ е на Евро финанс за 0,3% - защо да ползваме БФБ, а не Xetra?

    А на борсите в САЩ комисионните са още по-ниски, отколкото на европейските борси.

    Нередност?
  • 5
    vstoykov2 avatar :-|
    Валентин

    Грешка е да търсите в Гугъл "евро финанс тарифа" и да кликате на първия резултат, защото на първо място излиза старата тарифа на Евро финанс.

    Според новата тарифа минималният праг на таксата не е 3 лева, а 4 лева.

    Също така трябва да проверите за всеки един инвестиционен посредник върху какво се начислява минималния праг на таксата - дали е върху поръчката или е върху всеки фрагмент от поръчката (когато поръчката се фрагментира на отделни сделки).

    При Евро финанс прагът от 4 лева се начислява за поръчката, независимо от броя фрагменти (ако правилно тълкувам написаното в тарифата). Тоест плащате 0,3% или 4 лева за изпълнена поръчка - което от двете е по-голямо.

    Нередност?
Нов коментар