Revolut започва да предлага търговия със злато

Новата услуга ще е достъпна само за потребителите с платените планове Premium и Metal

В България финтех компанията има над 200 хил. индивидуални потребители и над 2000 бизнес клиенти
В България финтех компанията има над 200 хил. индивидуални потребители и над 2000 бизнес клиенти
В България финтех компанията има над 200 хил. индивидуални потребители и над 2000 бизнес клиенти    ©  Reuters
В България финтех компанията има над 200 хил. индивидуални потребители и над 2000 бизнес клиенти    ©  Reuters
Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Потребителите, които използват платените планове Premium и Metal на британската финтех компания Revolut, ще имат достъп до експозиции на злато директно чрез приложението, съобщават от компанията. Това е първата нова функционалност на платформата, след като миналия месец набра 500 млн. долара в нов кръг на финансиране.

Новата функционалност

Търговията е достъпна директно в приложението в новата секция Commodities. От компанията заявяват, чe вcякa експозиция нa злaтo, cъxpaнявaнa oт пoтpeбитeлитe, e подкрепена oт истинско, физическо злaтo, гарантирано oт нaдeждeн пapтньop нa Rеvоlut зa такъв тип ycлyги. За момента не е ясно кой е този партньор. Клиентите имат възможността да купуват и търгуват експозицията на злато въз основа на пазарните показатели в реално време, които Revolut осигурява. Същевременно е налице възможността тя да бъде прехвърляна от един потребител на друг директно чрез платформата, както и да се обърне моментално в криптовалута или в електронни пари за извършване на покупки.

Revolut предлага и функция за автоматичен обмен, при която потребителите могат да зададат определена цена, на която да търгуват експозицията на злато, като компанията автоматично извършва транзакцията, когато пазарната цена съответства на предварително зададената. В цената, която потребителите виждат, е начислена още и такса от 0.25%, която скача до 1% в неработните дни. Новата услуга се отнася само до търгуването с ценния метал. В тази връзка не е възможно потребителите да получат реално физическо злато.

"Достъпът до златото е най-новата стъпка, която предприехме, за да позволим на нашите клиенти да диверсифицират допълнително портфолиото си. Подобно на инвестирането във фондовия пазар, мнозина се чувстваха ограничени откъм достъп до експозиции на злато, като им беше трудно да разберат откъде е редно да започнат. Ние се уверихме, че получаването на достъп до такава експозиция е възможно най-лесно и на ниска цена, като потребителите могат да търгуват с количествата, които предпочитат. Нашата цел е да отворим нови финансови продукти за потребителите ни и да им дадем възможно най-много опции, за да могат да спестяват, инвестират и управляват парите си по желания от тях начин", коментира ръководителят на проекти със скъпоценни метали в Revolut Иван Чалов.

За разлика от електронните пари златото не е регламентирано във Великобритания от Комисията за финансов надзор (FCA), нито пък е защитено съгласно разпоредбите за електронните пари. Както при всички инвестиции, и при златото има капиталов риск, който може да доведе до загуби.

Амбициозни планове

Premium и Metal акаунтите на Revolut включват и други разнообразни ползи за крайните потребители, сред които неограничен достъп до превалутиране по реалния междубанков курс, достъп до салони в летища от цял свят, безплатна застраховка за пътуващи, операции с криптовалути, както и платформа за търговия с акции без комисиона.

В България финтех компанията, която предлага светкавичен международен трансфер на пари, платежни услуги, банкови карти, търговия с криптовалути, акции и други услуги, има над 200 хил. индивидуални потребители и над 2000 бизнес клиенти. Официално стартъпът оперира в България от април миналата година, като тогава потребителите му бяха малко над 20 хил. Освен на физически лица компанията предлага услуги и на корпоративни клиенти, като в международен мащаб броят на потребителите й надхвърля 10 млн. Дигиталната банка е създадена през лятото на 2015 г. от бившите инвестиционни банкери Ник Сторонски и Влад Яценко, работили в Credit Suisse и Deutsche Bank.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    dr.watson avatar :-|
    dr.watson
    • + 1

    Златото естествено ще е безналично - ще го "пазят" на сигурно място.

    Нередност?
Нов коментар