НА ЖИВО от 09:00 ч.:
Среща на бизнеса от Черноморието

Младите и борсовият срив: Слушай патило

Как брокерите от новото поколение приемат пазарния срив

Без паника и търпение, съветват преживелите няколко борсови краха
Без паника и търпение, съветват преживелите няколко борсови краха
Без паника и търпение, съветват преживелите няколко борсови краха    ©  Reuters
Без паника и търпение, съветват преживелите няколко борсови краха    ©  Reuters
Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

COVID-19 и последствията от него ще се окажат първата сериозна икономическа, но и психологическа криза за милениалите - поколението, родено през 90-те години и началото на този век. С подобен борсов срив те се сблъскват за първи път. През последните години платформите като Robinhood, които предлагат търговия с акции без такси или с минимални такива, осигуриха лесен достъп до фондовия пазар за много дребни инвеститори и най-вече младите. Сега след 11 години бичи пазар от тях много не са подготвени. Ветераните в този сектор обаче сякаш са си научили уроците и говорят по-спокойно.

Клейтън Филипс, 25-годишен финансов съветник в бостънската Keenan Financial, казва пред Reuters, че настоящите разпродажби са първият сериозен спад в неговата 2.5-годишна кариера. И всичко, което досега е знаел за тях, е било от уроците по финансова история, които е учил преди изпита му за лиценз. "Чел съм за това, но е друго да го видиш на живо", споделя Филипс.

Партньорът във Villere & Co Джордж Юнг започва да работи като брокер на акции през 1984 г. и преживява Черния понеделник от 1987 г. Казва, че големият урок, който е научил, е: "Ако успееш да устоиш на волатилността, ще бъдеш възнаграден след време. Но затова трябва да имаш дългосрочно поведение."

От деня на историческия рекорд на S&P 500 19 февруари, след който започна и сривът, пазарите са обхванати от несигурност. Само за тази година широкият борсов индекс има 13 дни със спадове над 1%, докато за цялата 2019 г. те са общо 15.

Филип Пери, 37-годишен финансов консултант и колега на Клейтън Филипс в Keenan, казва пред Reuters, че само за миналата седмица е говорил с повече от 30 клиенти на възраст под 30 години, всички от които са били шокирани от пазарния хаос. "Всички са се побъркали, те буквално не са виждали волатилност. Те са купували акции, когато VIX беше на историческо дъно, и са мислили, че играят на сигурно, защото цените продължават да растат. Затова сега първият им въпрос е дали излизат от инвестицията, дали да спрат да кървят?

В момента VIX е на най-високото си ниво от кризата през 2008 г. насам - на прост език това означава, че ако днес една акция се е понижила с 10%, като нищо на следващия ден може да скочи с толкова, а в следващите да редува огромни понижения с повишения. Затова и Пери съветва своите клиенти да държат курса, говорейки като един от опитните играчи в неговата компания, посочва Reuters.

Думите му се потвърждават и от ветерана Доналд Селкин, който започва своята кариера във финансовата индустрия като брокер на стоки и суровини в Merrill Lynch през 1978. Днес е главен пазарен стратег в Newbridge Securities в Ню Йорк. Най-яркият му спомен от Черния понеделник е как търговците започват да купуват изключително скъпи деривативи, с които да хеджират срещу волатилността, която очакват. Това обаче се оказва лош залог, тъй като пазарът бързо се стабилизира, а Селкин определя онези дни като най-добрата пазарна възможност за покупка.

"Съветът ми към младите е да си пробват късмета внимателно и избирателно да инвестират при тези ниски цени."

Шон Круз, 36-годинишен мениджър търговия в TD Ameritrade, казва, че използва наученото от уроците за кризата от 2008 г., прилагайки го, за да изчисли ефектите от епидемията от коронавируса. Спирането на спортните събития, конференции и полупразните ресторанти повдигнаха страховете - не дали най-дългият икономически възход е към края си, а колко дълго и дълбока ще е предстоящата рецесия. "Малко е като на военно учение, минал си през всичко това, но не е като когато започват да летят куршумите", казва Круз.