Не бъркайте късмета с уменията

Дребните инвеститори в акции често научават грешните уроци от успеха

Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

По-добре да имаш късмет, отколкото да си добър. Това често е ехидната шега на покер играча, когато прибира залозите от масата след невероятно раздаване на картите. В играта на карти обикновено е ясно кой е облагодетелстван от богатството. Не е точно така в инвестициите. Случайността на финансовите пазари прави трудна разликата между добрия инвеститор и щастливеца. Тя затруднява и хората да оценят собствените си способности.

Този отдавна разбран проблем има нов отзвук. През пролетта безплатните брокерски платформи, които обслужват дребните инвеститори, отчетоха скок в новите сметки и в търговската активност. Много от тези начинаещи инвеститори спечелиха пари. Статия в Learning from Noise на Сантош Анагол, Вимал Баласубраманиям и Рамун Рамадорай хвърля светлина за начина, по който тези инвеститори може да интерпретират погрешно своя успех. Основното откритие на тяхното проучване е, че случайно избрани дребни акционери в успешни индийски първични публични предлагания (Ipo) разглеждат късмета си като доказателство за умения. Съществуват опасности новите инвеститори да разберат погрешно пазарите. Но по-голямата опасност може да се крие в неразбирането на самите тях.

Борсова лотария

Индия е благоприятно място за проучване на инвестициите на дребно. Регулаторите в страната задължават компаниите да заделят до 35% от акциите за дребни инвеститори, когато правят Ipo. Там, където има голям интерес от страна на инвеститорите на дребно, може да няма достатъчно партиди за тях. В такива случаи акциите се разпределят произволно чрез лотария. Документът Learning from Noise се основава на извадка от 85 от 240-те първични предлагания, проведени в Индия между март 2007 и март 2012 г. От тях 54 са били обект на лотарии. Основният фокус на проучването са случайно разпределените Ipo, при които е имало увеличение на цената в първия ден - което се случва при повечето от тях.

Ipo лотариите създават природен експеримент. Някои инвеститори на дребно получават акции, а някои не. Двете групи имат сходни характеристики. Това, което ги разделя, е чистият късмет. И все пак впоследствие те се държат съвсем различно. Първата група е по-активна в търговията с акции, различни от разпределените, в периода след Ipo, което се радва на ръст на цената в първия ден от търговията. Обемът на търговията е със 7.4 процентни пункта по-висок след два месеца, отколкото при втората група. Разликата в търговската активност избледнява с времето, но все още се забелязва такава шест месеца след публичното предлагане.

Високата активност на инвеститорите, получили акции от лотарията, не може да се сведе до уменията им за избор на акции. В крайна сметка губещите от лотария избират същите Ipo акции, но не търгуват толкова активно. Победителите в лотарията, изглежда, извличат нещо друго от участието си. Може би преживеният опит с положителна възвращаемост води до наивна екстраполация - наученият урок е, че акциите растат, затова трябва да купувате повече от тях. Отговорът на късмета им е разбъркване на портфейлите: купуват и продават повече акции. След като изключват други обяснения, авторите достигат до най-вероятното заключение - че инвеститорите на дребно "погрешно тълкуват случайните печалби и загуби като сигнали за собствените си способности". Те погрешно тълкуват шума като информация. Те бъркат късмета с умение.

Изглежда, това потвърждава голяма част от приетата мъдрост за инвеститорите на дребно - че те имат навика да прекаляват с търговията, което е в ущърб на възвращаемост и тази тенденция е свързана с прекалено доверие. Тя седи на удобно място до литературата по психология, която казва, че хората често интерпретират резултатите си по начин, който е благоприятен за изграждане на техния имидж. Но има малко повече в това проучване. Изглежда, инвеститорите могат да страдат от недоверие, както и от прекомерно самочувствие.

Вие не сте от тях

Инвеститорите от първата група с акции, които поевтиняха в първия ден след Ipo-то, впоследствие търгуваха по-слабо активно от втората група. Те приеха лошия късмет като знак за липса на умения. Документът хвърля светлина и върху това как хората научават неща за самите себе си. Най-добрите инвеститори често са интроспективни, но много хора рефлектират върху себе си, както би го направил външен наблюдател - като наблюдават собствените си действия. Забелязвате, че сте участвали в успешно Ipo. След това правите заключение от това, че трябва да сте добър в търговията с акции.

Има търговци на акции, които са истински добри, но просто не са късметлии. Но броят на инвеститорите, които могат да купуват и продават акции често и изгодно, е пренебрежимо малък. Проучването Learning from Noise показва колко лесно би могло да се убедите, че сте един от тях. Но е по-разумно да предположим, че не сте.

2020, The Economist Newspaper Limited. All rights reserved

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар