Кризата с държавните пенсионни фондове в Америка

Нестабилните пазари увеличават разходите за финансиране на пенсии

Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Цените на акциите може да са се оттласнали от дъното, което стигнаха, след като коронавирус пандемията се разпространи с бързи темпове по целия свят, но основният американски борсов индекс S&P 500 все още не се е възстановил напълно. Това е лоша новина за пенсионните фондове, които разчитат на доходността от своите инвестиции, за да плащат на пенсионерите.

Центърът за изследване на пенсионирането (Centre for Retirement Research - CRR) в Бостън изчислява, че ако пазарите не се възстановят напълно, средното съотношение на финансиране на пенсионните планове на американските държавни и общински служители за фискалната година, приключваща през юни 2020 г., ще бъде 69.5%. Това е най-ниското ниво от началото на този век. През 2000 г. средният пенсионен план беше изцяло покрит.

Това изчисление дори разчита предимно на щедрия начин, по който се изчисляват пенсионните планове на заетите в публичния сектор. Разходите за изплащане на пенсиите им се разстилат десетилетия напред в бъдещето. Тези бъдещи плащания трябва да се дисконтират, за да се изчислят текущите разходи за финансиране. Колкото по-голям е процентът на дисконтиране, толкова по-нисък изглежда текущият разход. Пенсионните фондове в частния сектор трябва да използват доходността на корпоративните облигации, която понастоящем е ниска, като процент на дисконтиране. Фондовете на публичния сектор обаче имат право да използват очаквания процент на възвращаемост на своите инвестиции. Мнозина приемат процент от 7-7.5, което прави текущите разходи за финансиране на пенсии да изглеждат по-ниски.

В дългосрочен план обаче счетоводните пpактики не могат да намалят действителните разходи за осигуряване на пенсии. Много компании в частния сектор се отказаха да предлагат планове, свързани с крайните заплати на работниците, поради увеличените разходи. Данни на CRR показват, че разходите постоянно нарастват и за фондовете на публичния сектор. През 2002 г. те са плащали средно 7.8% от заплатите за осигуровки за пенсии, докато през 2020 г. този дял вероятно ще бъде 19.7% - най-високият от началото на века досега. Ако се използва по-консервативно счетоводно третиране, по-близко до подхода на частния сектор, този процент ще се удвои. Изчисление на CCR показва, че ако пазарите се възстановят бавно - дори да се приеме, че публичните пенсионни фондове ще продължат да използват сегашния си подход - делът може да нарасне до 29.1% от заплатите до 2025 г.

Това е криза на забавен каданс именно защото пасивите са разтеглени в продължение на много десетилетия. Така до 2025 г. едва осем фонда може да разполагат с достатъчно активи, за да покрият плащанията за малко под четири години, показват изчисления на CRR. Три от тези фондове - Chicago Municipal, Dallas Police and Fire и New Jersey Teachers, ще имат средства за едва две години. Ако това се случи, за да могат да продължат плащанията, данъкоплатците просто ще трябва да отделят повече пари.

2020, The Economist Newspaper Limited. All rights reserved

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    ehs1428919000397698 avatar :-|
    svilen mollov
    • - 1

    You lost me at Centre - crr.bc.edu

    Нередност?
Нов коментар