🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Най-печелившите взаимни фондове за 2020 г.

Борсовата криза удари сектора в България, но ръстът на развитите пазари върна част от него в зоната на положителната доходност

Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

В началото на миналата година ситуацията изглеждаше непоправима. Кризата с COVID-19 беше помела световните капиталови пазари и по всичко изглеждаше, че възстановяването ще е бавно. Доходността на взаимните фондове в България го показваше. В средата на 2020 г. почти нямаше схема, която да е на плюс за годината. Към края й обаче нещата се промениха - няколко фонда успяват да реализират дори двуцифрена доходност.

Представянето й обаче е далече от това през 2019 г. Ако тогава първите 10 схеми имаха доходност между 15 и 30%, сега таблицата с класацията за най-доходоносни фондове показва друго. Освен това все още има такива, които са на сериозен минус през 2020 г. Добрата новина е, че взаимните фондове все повече се разпознават като алтернативна инвестиция на депозити и имоти. През миналата година активите им преминаха за първи път границата от 5 млрд. лв. В това число са и фондовете на чуждите управляващи дружества, които се предлагат тук. Те обаче не представят обобщената информация за доходността на едно място. При българските тя се обобщава от Българската асоциация на управляващите дружества (БАУД), като по информация на "Капитал" са водени разговори организацията да започне да публикува и резултатите на чуждите.

Тройката по най-висока доходност на българските схеми е оформена от два фонда, които инвестират в чужбина, и един в България. Той обаче не е спечелил от растеж на пазара, а от неговия спад - късият борсово търгуван фонд на "Експат", който следи SOFIX, но с обратен знак.

Лидерът по доходност "Компас глобал трендс" инвестира в компании на растежа, чиито приходи и печалби растат по-бързо от средното на пазара. Активите му са предимно в акции на американски компании, а с най-голям дял са технологиите. Топ три позиции в портфейла му са Amazon, Adobe Systems и Alphabet, част от които формират FAANG - петобуквието (заедно с Аpple, Facebook, Netflix). Насред пандемията и свързаните с нея локдауни и работа от дома търсенето за техните услуги се увеличи и те бяха в основата на възстановяването на американските пазари през миналата година. От отчета за декември на фонда става ясно, че двигател на растежа са били и компании от сферата на киберсигурността, медицинския канабис, образование и финанси.

"Компас глобал трендс" се управлява от "Компас инвест", с изпълнителен директор и основен собственик Ивайло Ангарски, който е син на банкера и министър в служебния кабинет на Стефан Софиянски Красимир Ангарски. "Компас инвест" управлява 7 фонда и активи за над 100 млн. лв. Фонд на управляващото дружество е лидер по доходност и при смесените балансирани схеми - "Компас фъндс селект - 21". Той инвестира почти изцяло в дялове на други взаимни фондове в страната и чужбина.

Второто място при фондовете в акции е за фонда на управляващото дружество на Обединена българска банка - "Глобал растеж". С най-голям дял на вложенията са компаниите от фарма сектора и информационните технологии. Топ позициите към края на декември са Alphabet, Walt Disney и Merck.

Да печелиш от загубата на Sofix

В началото на миналата година управляващото дружество "Експат асет мениджмънт" пусна и първия си къс фонд върху основния индекс Sofix и директно се превърна в един от най-печелившите фондове. Уви, това е заради загубата на основния български индекс. Expat Bulgaria Short SOFIX следва обратното движение на Sofix, което означава, че инвеститорите, които си купят дялове от него, ще печелят, когато основният индекс пада. Обикновено този тип фондове се ползват именно като застраховка срещу пазарен спад. Активите му обаче показват, че малко инвеститори на местния пазар са се възползвали от това - активите му са малко над 140 хил. лв. към края на 2020 г. През февруари миналата година Sofix последва глобалната тенденция на спад заради COVID-19, но не и тази за възстановяване. За сравнение - дългият фонд на "Експат" върху Sоfix e на минус 22%, следвайки представянето на индекса.

Четвъртият фонд с двуцифрена доходност залага на имоти - "Конкорд фонд 3 сектор недвижими имоти". Това е и секторът, който поне на този етап се оказа сред най-слабо засегнатите поне от корона кризата въпреки срива на икономиките. Фондът обаче е един от малкото на пазара с активи под 1 млн. лв.

Консервативните фондове, инвестиращи в депозити и дългови инструменти, правят между 2 и 4% доходност за миналата година. И това се отнася за първите пет. Исторически ниските лихви и доходност по държавните облигации държат тези фондове под натиск. Все пак най-добре представящите се си осигуряват доста по-добра доходност от тази по депозитите. При тях резултатите са сравнително консистентни и рискът от загуби е нисък, но и възможността за големи печалби също е ограничена. Това се вижда и числово в ниските им показатели за стандартно отклонение, които измерват именно колебанията в представянето.

Внимавай с оптимизма

Ако съдим по прогнозите за пазарите в страната и чужбина, перспективата пред фондовете, които залагат на акции, би трябвало да е добра. Очакванията за борсите в САЩ и Европа продължават да са позитивни - ниските лихви и фискалните стимули на правителствата са в основата на положителните очаквания.

Нарастват обаче и предупрежденията, че бичият пазар може и скоро да се пречупи. Все повече гласове предупреждават за формирането на балон, особено при някои компании в САЩ. В анкетата на "Капитал" "Десетте акции на 2021 г." брокерите и анализаторите очакват средно Sofix да нарасне с над 26% през тази година. Дори и по-малък ръст обаче ще маркира края на тригодишната му негативна серия без повишение. Което определено го прави уникален на фона на възхода в чужбина.

Доходността е преди таксите

Класираните фондове са на база данните, които те предоставят, и се обявяват публично на сайта на Българската асоциация на управляващите дружества. В таблицата е представена доходност на взаимните фондове на база нетна стойност на един дял, без да са включени таксите на входа и изхода. Това винаги трябва да се има предвид, тъй като изяжда от доходността. При всяко управляващо дружество таксите са различни, като зависят и от сумата на покупка, и от периода на задържане. Управляващите дружества налагат три вида такси - при покупка, при обратно изкупуване и такса за управление.
Все още няма коментари
Нов коментар