"ИмПулс I" успешно набра близо 6 млн. лв. на борсата

Емисията беше презаписана 1.5 пъти, като множество малки акционери успяха да се включат

Целта на "ИмПулс I" е да предложи алтернатива на банковите депозити, каза Виктор Манев
Целта на "ИмПулс I" е да предложи алтернатива на банковите депозити, каза Виктор Манев
Целта на "ИмПулс I" е да предложи алтернатива на банковите депозити, каза Виктор Манев    ©  Цветелина Белутова
Целта на "ИмПулс I" е да предложи алтернатива на банковите депозити, каза Виктор Манев    ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

"ИмПулс I" успя да набере близо 6 млн. лв. при първичното публично предлагане на акции на борсовия BEAM пазар в сряда. Интересът беше значителен, като емисията беше презаписана 1.5 пъти. Заради специалния прозорец в началото на сесията успяха да се включат и множество малки инвеститори. Големите поръчки бяха общо шест за малко под 2 млн. лв. (37% от предложените акции).

Цена

Всички заявки са минали на цена от 1.1 лв. на акция, което беше предварително определеният таван на емисионната стойност при номинал 1 лв. Така при записани общо 5.334 млн. книжа компанията ще набере 5.9 млн. лв., което е и почти максимума за сегмента BEAM.

"ИмПулс I" беше регистрирана през март от Николай Мартинов и Виктор Манев от "Импетус капитал". Набраният капитал ще бъде инвестиран в растящи компании с иновативен подход, без значение дали са в сферата на IT или в друг сектор. Средствата са предвидени за нови инвестиции, но с част от тях може да бъдат подкрепени и компании, в които "Импетус" вече е акционер. Портфейлът ще бъде комбинация от дългосрочни вложения и дивидентни компании.

Алтернатива

Аукционът на "ИмПулс I" беше третото първично публично предлагане на акции на пазара за растеж на малки и средни предприятия BEAM след тези на "Биодит" и "Син карс" по-рано тази година. Промяната сега е, че компанията предвиди прозорец от 40 минути в началото на сесията, в който книжа можеха да записват само малки инвеститори със заявки до 10 хил. акции. При предните две IPO-та много от малките инвеститори на практика не успяха въобще да се включат. Преди време Манев обясни за "Капитал", че идеята на "ИмПулс I" всъщност е да предложи алтернатива на банковите депозити.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    mlmirow avatar :-|
    mlmirow
    • - 6
    • + 1

    SPAC :))) И бай ви ганя се усетил . Не бих докоснал български акции и с лайняна тояга...

    Нередност?
  • 2
    katia_1 avatar :-|
    Rational
    • + 6

    До коментар [#1] от "":

    Не коментирам конкретното дружество, но БФБ прави усилия да стане по-отворена. Дали са достатъчни - има още много да се желае от самата борса, но най-вече от дружествата, търгувани на нея.

    Въпреки това, има няколко публични компании в България, които заслужават внимание.

    Нередност?
  • 3
    mlmirow avatar :-|
    mlmirow

    До коментар [#] от "":

    Спиди например става... Оня ден се разрових случайно из годишните отчени на случайни компании. От някои ми се изправиха косите ... други са на ниво.. Зависи. Няколко компании наистина са интересни...

    Нередност?
Нов коментар