🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

"ИмПулс I" набира от борсата близо 6 млн. лв. капитал за инвестиции в растящи компании

Предлагането на BEAM е на 7 юли, като ще има прозорец за поръчки от малки инвеститори

Новото дружество "ИмПулс I" е създадено от Николай Мартинов и Виктор Манев от "Импетус капитал"
Новото дружество "ИмПулс I" е създадено от Николай Мартинов и Виктор Манев от "Импетус капитал"
Новото дружество "ИмПулс I" е създадено от Николай Мартинов и Виктор Манев от "Импетус капитал"    ©  Цветелина Белутова
Новото дружество "ИмПулс I" е създадено от Николай Мартинов и Виктор Манев от "Импетус капитал"    ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Ново дружество - "ИмПулс I", зад което стоят Николай Мартинов и Виктор Манев от "Импетус капитал", ще опита да набере до 5.9 млн. лв. на пазара за растеж BEAM на Българската фондова борса. Първичното публично предлагане е насрочено за 7 юли, като първите 40 минути от записването са определени специално за малки инвеститори с поръчки до 10 хил. акции. Набраните средства ще бъдат насочени към растящи публични и непублични компании, като на инвеститорите ще бъде предложена комбинация от възможност за дивидент и дългосрочно вложение.

IPO

"ИмПулс I" ще предложи до 5.334 млн. броя акции с номинал 1 лв. и емисионна стойност между 1 и 1.1 лв. Емисията ще се смята за успешна, ако бъдат записани най-малко 500 хил. акции. "ИмПулс I" беше регистрирано през март тази година с 590 хил. лв. капитал, така че при записване на цялата емисия капиталът на дружеството ще надвиши 5.9 млн. лв. Мениджър по предлагането е "Карол".

Новост при тази емисия е, че в началото на аукциона на 7 юли - от 9.30 до 10.10 ч., ще се допуска въвеждането само на поръчки до 10 хил. акции, след което ще продължи без тези ограничения. Целта е да се даде възможност на малките инвеститори да се включат, тъй като при предишни подобни IPO-та на BEAM целият предложен пакет книжа се изкупуваше от един участник (посредник за свои клиенти) в рамките на части от секундата.

"Има интерес от големи инвеститори - физически и институционални, и в момента те се насочват да пуснат две поръчки - до 10 хил. акции и друга, голяма. По този начин ще могат да влязат, макар и с малък дял, който могат да увеличат, като започне търговията", каза Манев за "Капитал". "По този начин създаваме и по-устойчива ликвидност", добави той.

Инвестиционен фокус

Капиталът ще бъде насочен към иновативни компании, като по думите на Манев не е задължително да са от IT сектора - важно е да имат иновативен подход, който в крайна сметка да ги прави печеливши. Средствата ще бъдат използвани за нови инвестиции, но с тях може да се осигури и допълнителен капитал за компании, в които "Импетус" вече е инвестирал.

За момента дружеството се цели в компании с приходи от поне 1 млн. лв. "Опитът ни с "Алтерко" и "Дискордия" показа, че дадохме огромен тласък на компании, които вече имат размер", обясни Манев.

Като цяло 70% от ресурса се предвижда да бъде насочен в непублични компании, където инвестицията ще е с дълъг хоризонт. Останалите 30% ще са за дивидентни публични и непублични компании. По думите на Манев "ИмПулс I" дава възможност на хората с депозити от 10 или 20 хил. лв., които се чудят как да избегнат нулевите лихви, да инвестират парите си. "Ние ще насочваме средствата в реалната икономика", добави той.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    sfasaf avatar :-|
    sfasaf

    Дайте ни пари, че да ги разпределим ние. Нещо за историята на тези инвеститори да кажете, за техните успехи?

    Имат достатъчно конкуренция при техния таргет. Тези компании даже банките биха ги финансирали.

    Нередност?
Нов коментар