Какво показаха банковите отчети на инвеститорите от Уолстрийт

Високи приходи и печалби, но инфлацията, напрежението с Китай и краят на ниските лихви вълнуват най-много американските банкери

Банките очакват възстановяването да продължи, но остават на щрек
Банките очакват възстановяването да продължи, но остават на щрек
Банките очакват възстановяването да продължи, но остават на щрек    ©  Reuters
Банките очакват възстановяването да продължи, но остават на щрек    ©  Reuters
Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Корпоративният сезон, когато компаниите публикуват своите отчети, правят прогнози и разговарят директно със своите инвеститори, се чака нетърпение по целия свят, но и най-вече в САЩ заради огромното влияние на компаниите и техните политики и представяне върху пазарите. Големите шест, както се наричат най-големите банки в САЩ (JP Morgan, Goldman Sachs, Bank of America, Wells Fargo, Citigroup, Morgan Stanley), откриха сезона там, а резултатите са добри. Инвеститори и анализатори обаче поглеждат отвъд тях, а именно в прогнозите, но и страховете, които споделят те.

Финансовите институции с обща пазарна капитализация от над 1.5 трлн. долара обявиха приходи от над 115 млрд. долара за периода юли, август и септември, като чистата печалба е около 38 млрд. В сравнение с миналата година и шестте банки покачват крайните си финансови резултати с над 20%. Според данните от отчетите на компаниите огромните ръстове идват от отписването на провизиите за лоши кредити. Над 3.5 млрд. от буферите, които банките миналата година заделиха по време на пандемията, се вляха в печалбите благодарение на подобряването на глобалната макроикономическа обстановка.

В очакване на по-високи лихви

Основната тема в банковия сектор са лихвите. Повишението им над нулата (0-0.25% в момента) ще окаже благоприятен ефект върху печалбите на банките, които в момента губят пари заради нарастващата инфлация. Проблем обаче засега няма, тъй като те разполагат с достатъчно ликвидност, която могат да използват за увеличаване на кредитирането и инвестициите, когато лихвите се повишат, а очакванията са Фед да действа до края на 2022 г.

"Очакваме скоро Федералният резерв да започне да намалява покупките на ценни книжа, което да бъде последвано от увеличаване на лихвите през 2022 г." сподели пред анализаторите Джеймс Горман, изпълнителен директор на Morgan Stanley, при представяне на отчета на банката. "В момента имаме много излишна ликвидност. Така че винаги има възможност да използваме част от този капитал в бъдеще", смята Пол Донофрио, главен финансов директор в Bank Of America. Според Донофрио банките се опитват да балансират ликвидността, капитала и печалбите си в момента. "Ако лихвите се повишат, мисля, че вероятно ще трябва да проучим дали искаме да използваме част от тази ликвидност при по-високите лихви", каза той.

Действията на централните банкери обаче трябва да бъдат прецизни. Твърде ранното им повишаване може да изплаши пазарите, но пък нарастващата инфлация поставя централните банки под напрежение. Някои по света вече започнаха да ги вдигат - Мексико и Бразилия, макар те да имат по-слабо влияние върху развитите пазари, но пък са фактора на развиващите се. Обединеното кралство също обмисля подобен ход, докато в САЩ по темата вече тече разгорещен дебат.

"Видяхме редица повишения на лихвите и след това започна да се говори за това и тук, в САЩ", споделя Марк Мейсън, финансов директор в Citigroup, като потвърждава, че банката разполага с огромна ликвидност, която е достъпна за инвестиране, ако лихвите се покачат.

Неизбежна волатилност

Трудните решения на Фед относно лихвите и инфлацията, както и други фактори като темповете, с които институцията ще започне да ограничава покупките на активи, може да повишат волатилността на пазарите. Според Джеймс Горман от Morgan Stanley анализаторите обръщат внимание на достатъчно фактори, които могат да доведат до нестабилност, но в основата според него са реакциите около Фед, геополитическите проблеми като отношенията между САЩ и Китай, където според него положението на Тайван носи несигурност. Горман сподели, че Morgan Stanley обръща допълнително внимание на "паричните политики, инфлацията, геополитиката и как всичко влияе на пазарната активност".

Дейвид Соломон, изпълнителен директор на Goldman Sachs, също смята, че има редица възникващи области на несигурност. На първо място е инфлацията, особено тази при заплатите в краткосрочен план, следва значителна несигурност около варианта Delta, а на трето място е политическият дебат в САЩ "относно икономическата политика, включително потенциала за допълнителни инфраструктурни сделки, по-дългосрочното удължаване на тавана на федералния дълг и увеличаването на данъците". Сложните отношения между САЩ и Китай също са потенциален проблем според Дейвид Соломон, който до известна степен се съгласява с колегите си.

Изпълнителният директор на Wells Fargo Чарли Шарф също смята, че опасността от пандемията не е преминала напълно. Въпреки че е предимно позитивно настроен за възстановяването на икономиката, Чарли Шарф, смята, че има рискове, които остават, включително последната вълна от инфекции с ковид, като други проблеми според него могат да бъдат и застоят на фискалната политика на САЩ и опасенията за инфлацията, но като цяло Шарф смята, че перспективите пред икономиката са обещаващи. Според него финансовото състояние на потребителите остава силно, като и бизнесът също е в добро състояние.

Бъдете нащрек

На фона на смесените очаквания за глобалната икономика, обвързани предимно с инфлацията и лихвите, както и геополитическото напрежение по оста Вашингтон - Пекин инвеститорите трябва да бъдат нащрек. На същото мнение е и Джен Ландис, директор връзки с инвеститорите в Citigroup. "Ние наблюдаваме много внимателно три неща: забавянето в Китай и неговото въздействие върху глобалния растеж; ограничения на инфлацията и предлагането на труд, материали и енергия; и накрая, какво се случва с преговорите за тавана на дълга на САЩ", сподели пред инвеститорите след отчета на банката Ландис. "Това са проблемите, които многократно изплуват и в разговорите ни с клиенти", добави той.

Изпълнителният директор на "Морган Стенли" също смята, че е добре инвеститорите да бъдат нащрек за потенциални опасности на пазарите, въпреки че според него в момента на пазара няма проблеми. "Добре е да бъдете внимателни в момента. Със сигурност няма нищо, което да подсказва, че има проблеми, но такива може да се появят - пазарите са малко волатилни и през следващите 18 месеца ще видим повече от това (волатилността), когато Фед е на ход, сподели Джеймс Горман пред анализаторите. Затова е добре инвеститорите да не свалят гарда си на фона на големите печалби. Всичко изглежда спокойно, но това може да е измамно.

Каре

Ниски лихви, но висока доходност

Покрай печалбите на банките през годината спечелиха и акционерите им. От началото на годината в САЩ компаниите в енергийния и финансовия сектор са поскъпнали с най-висок процент - над 50% и 33% респективно, докато бенчмаркът S&P е възвърнал на инвеститорите си едва 19% за същия период от време.

Една от причините за този ръст е, че анализаторите и икономистите смятат тези два сектора като най-подходящи за инвестиции по време на инфлация. От една страна, за енергийния сектор - защото суровините поскъпват, от друга, за финансовия - защото се покачват лихвите.

Това донякъде обяснява доброто представяне на големите банки в САЩ за последните 9 месеца (средна възвращаемост от над 45% за периода). Банковият сектор в Европа, който по принцип се представя по-слабо от американските си колеги, също бележи забележителен ръст от началото на годината с доходност от над 40%/