Федералният резерв се очаква да обяви намаляване на стимулите

Инвеститорите ще следят и позицията на централната банка на САЩ за инфлацията

Федералният резерв се очаква да обяви в сряда вечерта, че започва да намалява стимулите за справяне с Covid-19. Двудневната среща на американската централна банка се предвижда да завърши с това обявление, но и с промяна в начина, по който определя нарастващата инфлация. Причината за ограничаването на стимулите за справяне с коронавируса е покачващата се инфлация, както и притеснения, че банката ще трябва да започне да повишава лихвените проценти по-рано от очакваното. През октомври изтекоха документи, които показват, че Фед планира да купува по-малко държавни облигации с 10 млрд. долара месечно и с 5 млрд. по-малко ценни книжа, обезпечени с ипотеки.

Според документите, публикувани от Bloomberg, тези действия биха започнали още в средата на ноември. "Намаляването на стимулите е момент, в който Фед трябва да си каже "мисията е изпълнена", казва Брайън Ник, главен инвестиционен стратег в Nuveen и бивш служител в нюйоркския клон на Фед. "Икономиката не се нуждае от исторически приспособими количества ликвидност и исторически лесни финансови условия, но сега въпросът е: в кой момент трябва да забавим нещата?", добавя той пред Financial Times.

Стимулите за справяне с коронавируса започнаха през миналата година, като идеята им беше да помогнат за оправянето на условията за търговия на пазара на държавни облигации, които в САЩ е оценен на 22 трлн. долара. Очаква се в сряда Федералният резерв да обяви успех и в две от другите си важни задачи - максималната заетост и задържането на инфлацията около 2%. Големият въпрос пред централната банка е кога ще започне вдигането на основния лихвен процент, което е нужно за противодействие на все по-сериозната инфлация, обхванала не само САЩ, а и целия свят. Председателят на Федералния резерв Джером Пауъл от известно време се опитва да наложи идеята си, че намаляването на стимулите не е задължително обвързано с повишаването на лихвените проценти. Според анализатори обаче това не е така и на централната банка ще й се наложи да вдигне лихвите, за да не изпусне инфлацията извън контрол. Според анализатори на Goldman Sachs първото подобно вдигане ще дойде през юли 2022 г., когато и приключва програмата за стимулиране. Второто повишение според тях ще дойде през ноември 2022 г. Това е в разрез с прогнозите на самия Федерален резерв, който не се наема с дати за повишението, а заяви, че очаква три подобни действия преди 2023 г. да е приключила.

Експерти не очакват повишаване на лихвените проценти сега, но за сметка на това са убедени, че Федералният резерв трябва да направи промени в начина по който класифицира и определя сегашната инфлация. В последните си изявления представители на банката описват инфлацията като "повишена, но до голяма степен отразяваща преходни фактори". Според Майкъл Фелори, който е главен икономист на JPMorgan за САЩ, банката трябва да замени "до голяма степен" с "частично", което би сигнализирало, че инфлацията продължава по-дълго от очакваното и обхваща все повече сектори, дори и такива, които не са били пряко засегнати от пандемията. Проблемите с веригите на доставки и причиненият от тях недостиг на стоки също трябва да бъдат отчетени от централната банка според експерти. "Голямото неизвестно е: кога шокът от пандемията започва да се обръща по-силно и колко дълго остават тези дупки в доставките?", заявява Майкъл Гапен, главен икономист за САЩ в Barclays.

Последният неясен въпрос, който ще изиграе роля върху решенията на Федералния резерв, е и съдбата на неговия председател. Мандатът на Пауъл изтича през февруари, като за момента президентът Джо Байдън не е обявил дали ще го предложи за нов, или ще назначи негов заместник. Очакванията са Пауъл да бъде предложен за втори мандат, но представители на Демократическата партия настояват за поста да бъде предложен по-прогресивен кандидат като Лейл Брайнард, която е част от борда на Федералния резерв от 2014 г.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    fpd1488699386518396 avatar :-|
    Ivan Mitev

    Водещата причина за дълга на САЩ е неправилният метод за предоставяне на долари за ползване със срок за връщане.
    Заради паричната грешка, правителството на САЩ е със сегашните дългове.
    След подобрението на методът за предоставяне на долари за ползване със срок за връщане, САЩ е с капацитет да си изплати дълговете.

    Нередност?
Нов коментар