🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Българите увеличават дела си във взаимни фондове за сметка на депозита, но с малко

Средната сума на инвестицията се увеличава до 3.22 лв. от 100 лв. влог, показват данни на Уникредит Булбанк и "Амунди България"

   ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Българите инвестират все повече своите спестявания, като ги насочват към взаимни фондове. Така например през 2012 г. на всеки 100 лв. депозит в страната са инвестирани 1.02 лв. на капиталовите пазари, докато през 2022 г. средната сума на инвестицията се увеличава до 3.22 лв. Това показват данни на Уникредит Булбанк, които тя представи заедно с компанията за управление на активи "Амунди България".

От 20 години банката е основен дистрибутор на нейните инвестиционни фондове, като продажбите тук досега са за над 1.3 млрд. лв. Това позиционира Amundi като лидер на българския пазар, макар да няма собствено местно управляващо дружество. "Данните показват, че инвестициите вече са влезли в портфейла на нашите клиенти като начин за спестяване и ще продължим да работим за разгръщане на потенциала на този пазар", каза в прессъобщение Цветанка Минчева, главен изпълнителен директор и председател на УС на Уникредит Булбанк.

Въпреки повишението на инвестиционния интерес на българите страната остава далеч от нивата в Централна Европа, а тези в Западна са недостижими. Например делът на активите на взаимните фондове спрямо БВП в България са около 5% по данни на БНБ към края на 2022 г., а във Франция е над 120%.

Преди повече от 10 години взаимният фонд тук беше по-скоро екзотична алтернатива, но напоследък влиза все повече в полезрението на българите. Например само през 2021 г., когато пазарите растяха към взаимни фондове, в страната се насочиха почти 3 млрд. лв., тенденцията продължава и днес активите им са над 8 млрд. лв.

Това е далеч от обема на депозитите на домакинства, които са над 70 млрд. лв., но инвестициите растат с по-голям темп. Всичко това е резултат от повишената инвестиционна култура, търсене на алтернатива на нулевите лихви по депозити, а сериозен стимул преди две години се оказаха и наложените от някои банки отрицателни лихви по големите влогове вследствие на разхлабената парична политика на ЕЦБ.

"Въпреки абсолютната доминация на депозита като форма за спестяване сред нашите клиенти ръстът в обема на инвестициите в последните пет години е пет пъти по-голям от ръста в обема на депозитите - съответно 558% спрямо 109%", казва Борислав Генов, директор "Банкиране на дребно" в Уникредит Булбанк. Средногодишният ръст на инвестициите във фондовете за последните 5 години е 20%.

От банката посочват, че най-предпочитан от клиентите на банката остава "Спестовен план Амунди", който дава възможност за регулярно инвестиране с малки суми.

Все още ниските показатели като дял на инвестициите на българите показват, че секторът има сериозен потенциал. "Към 2022 г. инвеститорите от Централна Европа инвестират в пъти повече от българските, като конкретно чехите инвестират 15 пъти повече от българите", посочва в пресрелийз Ален Бери, главен изпълнителен директор на "Амунди Чехия".

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    dobadoba avatar :-|
    dobadoba
    • + 1

    Само за протокола: паричките в т.н. фондове не са гарантирани.
    Е, ако някой не може да събере парите си във влогове от по 100К еврака - моля :)

    Нередност?
  • 2
    tublerone avatar :-|
    tublerone

    Ценна информация от току що минал пътя:
    + сайтът на Амунди не е лош и има доста информация, дори експорт в ексел;
    - на сайта в списъка и в експорта на ексел таксите при някои фондове са малко по- различни отколкото в ключовата информация за инвеститорите;
    + накрая Уникредит ти дават много прегледно финалните такси;
    - На сайта на Амунди има страхотни фондове, например ETFи на S&P 500 с годишна такса 0,13%, но Уникредит не ги предлага; предлага с 1,75% такса; Не предлагат и други фондове, които са на страницата- Индия, някои не лоши за облигации и др.;
    - не успях да открия предлагане на спестовен план в чуждестранен индексен фонд в БГ.

    Нередност?
Нов коментар