🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Възходът на персонализираните борсови индекси

"Разделно управляваните сметки" съчетават предимствата на персонализирането с тези на пасивното инвестиране

Индивидуалните инвеститори стават все по-взискателни.
Индивидуалните инвеститори стават все по-взискателни.
Индивидуалните инвеститори стават все по-взискателни.    ©  Shutterstock
Индивидуалните инвеститори стават все по-взискателни.    ©  Shutterstock
Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

През 2001 г. Андрю Ло, професор в Масачузетския технологичен институт, прогнозира, че технологичният напредък един ден ще позволи на инвеститорите да създават свои собствени лични индекси, предназначени да отговарят на финансовите им цели, предпочитания за риск и данъчни съображения. Такава идея "може да е научна фантастика днес", пише тогава Ло, но "това е само въпрос на време". Повече от 20 години по-късно това време може да е дошло.

Революция в пасивното инвестиране, която започна през 70-те години на миналия век, доведе до въвеждането на фондове, които проследяват представянето на индекси като S&P 500, което позволява на инвеститорите диверсификация на ниска цена. Сега все по-голям брой американски фондови мениджъри и брокери предлагат на клиентите на дребно по-специализирани продукти, които съчетават предимствата на пасивното инвестиране с по-голямо персонализиране спрямо индивидуалния инвеститор. Директно индексираните акаунти, както са известни такива продукти, обещават да проследяват ефективността на бенчмарк индекс. Но за разлика от обикновените взаимни фондове или борсово търгувани фондове (ETF), които са обединени инвестиционни инструменти, наблюдавани от портфейлни мениджъри, инвеститорите в директно индексирани сметки притежават основните ценни книжа и могат да приспособят портфейлите си, за да отговарят на техните нужди.

Идеята не е нова. "Разделно управлявани сметки", персонализирани портфейли от ценни книжа, управлявани от професионални инвеститори, съществуват от 70-те години на миналия век. Но в миналото подобни продукти са били достъпни само за институционални инвеститори и клиенти с "ултрависокo нетнo богатство" с милиони долари за инвестиране. Днес директно индексираните сметки са в обсега на "масово богатите", с ликвидни активи за стотици хиляди. "Това е, което институциите правят от години", обяснява Мартин Смол, ръководител на американското звено за инвестиционен мениджмънт в BlackRock, управител на активи. "Но с технологията и мащаба и повече автоматизация можем да го доставим и до клиенти с по-малки размери на сметката си."

Анализаторите посочват три фактора зад тенденцията. Първият е напредъкът в технологиите, включително навлизането на сложни алгоритми и нарастването на изчислителната мощност, необходима за непрекъснат анализ и изпълнение на сделки в стотици хиляди портфейли едновременно. Вторият е нарастването на търговията без комисиони, което драстично намалява разходите. Третият фактор е появата на търговия с частични акции (фракции), която позволява на инвеститорите да купуват ценни книжа на малки дялове (1/10 от акцията например), което улеснява изграждането на малки диверсифицирани портфейли. Компании като Amazon например, чиято акция струва повече от 3000 долара, могат да бъдат включени в портфолиото, без да е нужна огромна сума.

Директното индексиране все още е малка част от индустрията за управление на активи. Според Cerulli Associates, изследователска фирма, приблизително 400 млрд. долара са били държани в директно индексирани сметки до края на юни 2021 г. Но Morgan Stanley и Oliver Wyman, консултантска компания, изчисляват, че това число може да достигне 1.5 трлн. долара до 2025 г. , което представлява темп на растеж близо 40% годишно. Ръководителите на бранша са позитивно настроени. "Персонализираното инвестиране идва при всички нас като товарен влак", каза през октомври Уолт Бетингер, изпълнителен директор на брокера Charles Schwab.

Подобен ентусиазъм предизвика вълна от придобивания. През октомври 2020 г. Morgan Stanley купи Parametric Portfolio Associates, най-големият доставчик на услуги за директно индексиране. Месец по-късно BlackRock придоби Aperio Group, друг голям доставчик. Няколко други мениджъри и брокери на големи фондове, включително Charles Schwab, Vanguard и Franklin Templeton, направиха подобни придобивания. "Никой не иска да изостане", споделя Кевин Маеда, главен инвестиционен директор на директното индексиране в Natixis. "Поведението е като на златна треска", смята Том О'Шей от Cerulli.

Директното индексиране има както ползи, така и недостатъци. Основната му точка за продажба е способността му да намалява данъчните сметки. Това се постига главно чрез процес, наречен "събиране на данъчни загуби", който включва продажба и замяна на губещи акции за компенсиране на печалбите в печелившите, като по този начин се намаляват капиталовите печалби, подлежащи на данъчно облагане. Въпреки че тази техника може да генерира възвращаемост от порядъка на 1-1.5% годишно, ползите са почти нищо за физически лица в по-ниски данъчни групи или за инвеститори, които държат по-голямата част от активите си в пенсионни сметки като 401(k) планове в САЩ, които отлагат данъците върху инвестиционните печалби, докато средствата не бъдат изтеглени.

Друго предимство на тези сметки пред конвенционалните взаимни фондове или ETF е персонализирането. За етично мислещите търговци това може да означава изключване на производители на изкопаеми горива, тютюневи компании или производители на оръжия. Колкото повече персонализиране, толкова по-голяма е вероятността възвращаемостта на портфейла да се отклони от референтната възвращаемост.

Директно индексираните сметки често се характеризират като екзистенциална заплаха за взаимните фондове и ETF. Всъщност те са част от една и съща дългосрочна тенденция. "Това наистина е свързано с растежа на индексирането", казва Смол от BlackRock. "Растежът на директното индексиране и ETF-ите вървят ръка за ръка, те са просто различни начини за получаване на експозиция към индекс", добавя той. Брайън Лангстраат от Parametric Portfolio Associates смята, че основният двигател на директното индексиране не са по-ниските разходи или частичните акции, а продължаващата с десетилетия тенденция към пасивно инвестиране. "Тенденциите, които стоят зад това, са същите като преди пет години, споделя Лангстраат, и ще бъдат същите след пет години."

Все още няма коментари
Нов коментар