🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>
Как инвестират младите

Как със сто лева на месец се става пенсионер милионер

Инвестирането с малки суми и редовно е най-добрият вариант за младите инвеститори

Ако се инвестира за собствена сметка, всеки трябва да е наясно с рисковете от това.
Ако се инвестира за собствена сметка, всеки трябва да е наясно с рисковете от това.
Ако се инвестира за собствена сметка, всеки трябва да е наясно с рисковете от това.
Ако се инвестира за собствена сметка, всеки трябва да е наясно с рисковете от това.
Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Един от най-разпространените предразсъдъци е, че за да се инвестира на финансовите пазари, са нужни много пари. Това обаче изобщо не е така - дори в сектора на имотите вече има варианти, при които това да става с малки суми. Иновациите и технологиите налагат модели, с които може да се инвестира с минимален капитал - дори и с 1 лев. Е, разбира се, с толкова малка сума би било необходимо доста време, за да се натрупа капитал. Но не така стоят нещата с 50, 100 или 200 лв. на месец, които да се инвестират във финансови инструменти и продукти, като така да се трупат средства. Идеята е с малки суми, но редовно - така хем месечно няма да се усети този разход, хем след няколко десетилетия заделеният капитал ще e значителен. Има една максима, че ако човек на 20 години започне да инвестира по 100 лева всеки месец във взаимен фонд, то когато се пенсионира след 40-45 години, той ще има 1 млн. лева.

Малко по малко, лев по лев

За да го проверим, взимаме пример с договорния фонд "Елана България", който е с високорисков профил - инвестира в акции с фокус българският фондов пазар. Пример, който вече сме давали. В калкулатора му слагаме инвестиционен хоризонт 44 години, а месечната вноска е по 100 лв. Така калкулаторът изчислява, че на 44-ата година по сметката на инвеститора ще са се натрупали 974 хил. лв. при инвестирани 54 хил. При същите параметри в консервативния "Елана еврофонд" например след 44 години ще има натрупани 120 хил. лв. Тези изчисления са условни и не са гарантирани. Почти всички управляващи дружества предлагат спестовни продукти във взаимни фондове с малки вноски, сред тях са и някои от най-големите и стари като "Карол Капитал", "ОББ Асет мениджмънт", "Елана фонд мениджмънт" и други.

В своите мобилни банкирания някои банки вече предлагат инвестиции с малки суми в предлагани от тях взаимни фондове. ОББ е сред тях, като засега може да се избира между дялове на два фонда - през приложението се определя месечната сума и тя автоматично се инвестира на определеното число. От тази година Уникредит Булбанк започна да предлага дялове на няколко големи асет мениджъра - Fidelity, BlackRock, JP Morgan, Allianz, Pictet, PIMCO и Amundi. Минималната инвестиция в дялове на техните фондове е 20 евро, а от банката обявиха, че до края на годината планират да включат тази възможност и в мобилното им банкиране.

Взаимните фондове не са единствената възможност за инвестиции с малки суми като най-разпространената алтернативна форма на вложения, но техните мениджъри търсят да осигурят възможности и улеснение за инвеститорите.

Доброволна пенсия

Сред другите варианти за инвестиции с малки суми и редовно са доброволните пенсионни фондове - средно при месечна вноска от 100 лв. за 44 години там може да се натрупат над 200 хил. лв., които след пенсиониране да се получават като месечни вноски. Трябва да се има предвид, че за това, че управляват парите ви, компаниите начисляват такси, които в България никак не са малки - нормативно удръжката от всяка вноска е максимум 3.75%, като почти всички дружества са на тавана. Отделно дружествата налагат и инвестиционна такса до 0.75% от общите активи на фонда. Проблем е, че не може да се избира и рисков профил на доброволния фонд - това е заложено в идеята за т.нар. мултифондове, които така и не бяха въведени в България.

Най-рисковият случай са директните инвестиции на пазарите - в акции, борсови фондове, облигации. Това е така, тъй като инвеститорът носи лична отговорност за своите вложения - затова обаче с 50 или 100 лв. на месец е добра идея за начало, тъй като това не са суми, чиято загуба да не може да се преглътне. Платформите като Robinhood и Revolut демократизираха тези инвестиции - без такси и транзакционни разходи, както и без ограничения в минималната сума. При всички положения, ако се инвестира за собствена сметка, то всеки трябва да е наясно с рисковете от това - високата печалба е свързана с по-големи опасности от загуба и обратно - по-консервативните инвестиции са по-малко волатилни.

4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар