Пазарите падат, защото ерата на евтините пари е към своя край

Това означава финансова нестабилност и икономическа несигурност

Прогнозирането на глобалната икономика става все по-трудна задача
Прогнозирането на глобалната икономика става все по-трудна задача
Прогнозирането на глобалната икономика става все по-трудна задача    ©  Unsplash
Прогнозирането на глобалната икономика става все по-трудна задача    ©  Unsplash
Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

След намаляването на лихвените проценти и трескавото изкупуване на облигации от централните банки в началото на 2020 г. инвеститорите повярваха, че стимулите ще продължат почти вечно. Днес обаче, когато започват да се примиряват с края на ерата на свободните пари, финансовите пазари са в безтегловност. Сега пазарите очакват лихвените проценти да се увеличат четири пъти през 2022 г., тъй като Фед се бори с инфлацията, която вдигна ръста на индекса на потребителските цени до 7%, ниво, което едва ли можехме да си представим преди година. На 26 януари Фед потвърди, че ще прекрати програмата си за изкупуване на облигации и даде сигнал, че вероятно скоро ще повиши лихвите.

Тази ястребова промяна е най-важната сред многото, случили се в централните банки по света през последните месеци. Но едва наскоро ефектът започна да се проявява на пазарите на активи. След като в началото на годината достигна главоломния връх от близо 40 пъти цена спрямо печалбата (P/E), индексът S&P 500 падна с 9% през януари (пазарите в Европа и Азия също паднаха, макар и с по-малко). Нестабилността на борсите на дневна база също е толкова поразителна, отразявайки борбата на инвеститорите да осмислят последствията от края на лесните пари.

Една промяна е преоценката на дългосрочните активи. Тъй като лихвените проценти се сринаха по време на пандемията, стойността на ценните книжа с изплащания, простиращи се далеч в бъдещето, нарасна. Акциите на технологични фирми като Zoom и Netflix, които вече бяха по-високи благодарение на преминаването към дистанционна работа и домашни развлечения, изглеждаха още по-желани, тъй като възвръщаемостта на облигациите почти изчезна. Възходът им задвижи американския фондов пазар. Напоследък обаче дългосрочните реални лихвени проценти се повишиха в очакване на парично затягане, което доведе до обрат на съдбата. Той беше драматичен за най-спекулативните акции и новите инструменти като криптовалутите.

Ефектът от по-високите лихви върху реалната икономика ще се усети по-бавно. Изключително евтините пари позволиха на компаниите да наберат огромни суми капитал през 2021 г., бум, който няма да се повтори. Купувачите на жилища поеха големи ипотеки, тъй като цените на жилищата се покачиха. Проблемни фирми се възползваха от държавно обезпечени заеми. Съотношението държавен дълг към БВП се балонизира заради големи и устойчиви дефицити в богатия свят, както и в срива в растежа в много нововъзникващи икономики.

Високата задлъжнялост прави световната икономика по-чувствителна към промените в паричната политика. Централните банки трябва да повишат лихвите достатъчно, за да потиснат инфлацията, но не толкова, че да насочат икономиките към рецесия, тъй като лихвените разходи ще се увеличават. Домакинствата имат по-силни баланси, отколкото бихте очаквали предвид дълбочината на скорошната рецесия, но тяхното здраве зависи отчасти от това, че цените на активите остават високи. И ако по-малкото пари от Фед предизвика сътресения на нововъзникващите пазари, последствията могат да се отразят и върху американската икономика.

Тъй като се стремят към тясна ивица за кацане, централните банки също са изправени пред силни ветрове поради риска от война в Украйна и несигурността, свързана с пандемията. Икономистите се затрудняват да прогнозират колко хора, които са напуснали работната сила през 2020 г., в крайна сметка ще се завърнат - и колкото повече го правят, толкова по-малък е шансът да се задържи разрушителна спирала на заплатите и цените.

Те също така се борят със съмненията кога потребителите ще прехвърлят разходите си обратно към услугите, облекчавайки натиска за повишаване на цените на стоките, причинен от прекъснатите вериги за доставки. Икономическите данни станаха по-трудни за тълкуване. Ако продажбите на дребно паднат например, отразява ли това отслабване на икономиката или е сигнал за добре дошло завръщане към нормалните нива на потребление?

Несигурността относно силата на световната икономика и нейната способност да издържа на по-високи лихвени проценти в съчетание с треперещите на спусъка пръсти на централните банкери, притеснени от инфлацията, означава, че пазарите навлизат в нова фаза. По време на голяма част от пандемията евтините пари доведоха цените на активите до удивително високи нива, дори когато световната икономика беше на бунището. Днес те са тясно обвързани с нейната съдба.

2022, The Economist Newspaper Limited. All rights reserved

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    scuby avatar :-(
    scuby
    • - 1
    • + 3

    Дано на хората с ипотечни кредити не им се вдигнат много вноските по заемите :(. Ще наблюдаваме с колко ще се вдигнат лихвите!

    Нередност?
  • 2
    peter_griffin avatar :-|
    Peter_Griffin

    До коментар [#1] от "scuby":

    дали ще се вдигнат и с 1%, аз залагам на общо 0.75%

    Нередност?
Нов коментар