🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Пазарите очакват ЕЦБ да повиши лихвите тази година

Подобен ход засега не влиза в плановете на банката, но инфлацията се оказва все по-сериозен проблем

Президентът на ЕЦБ Кристин Лагард е изправена пред тежка задача заради нарастващата инфлация в еврозоната.
Президентът на ЕЦБ Кристин Лагард е изправена пред тежка задача заради нарастващата инфлация в еврозоната.
Президентът на ЕЦБ Кристин Лагард е изправена пред тежка задача заради нарастващата инфлация в еврозоната.
Президентът на ЕЦБ Кристин Лагард е изправена пред тежка задача заради нарастващата инфлация в еврозоната.

Инвеститорите залагат, че продължаващата висока инфлация ще принуди Европейската централна банка да повиши лихвените проценти повече от веднъж тази година въпреки обещанията на президента на институцията Кристин Лагард да задържи лихвите на исторически ниските нива поне до 2023 г. Нагласите на пазарите за краткосрочно финансиране тази седмица сочат към увеличение на лихвения процент по депозитите на ЕЦБ до -0.25% от настоящите -0.5%, съобщава Financial Times. Така инвеститорите предвиждат поне две повишения от 0.1 пункта още тази година.

Очакванията за покачване на лихвеното равнище доведоха до разпродаване на облигации в еврозоната тази седмица, повишавайки възвращаемостта на германските 10-годишни облигации - ключов показател за активите във валутния блок - над нулата. Кривата на двегодишните държавни ценни книжа на Германия, която е силно чувствителна към очакванията за лихвените проценти, показва рязко повишение миналата седмица до 6-годишен връх от -0.48% във вторник, издигайки се над лихвения процент по депозитите на ЕЦБ за първи път от 2015 г.

Пазарите залагаха на по-скромно покачване на лихвите до -0.4% допреди срещата на централната банка на САЩ, която постави началото на съмнения, че ЕЦБ ще бъде принудена да последва Фед и също да покачи цената на заемните средства за първи път от 2011 г. насам. Убедеността на инвеститорите идва въпреки сигналите на ЕЦБ, че затягане на паричната политика тази година е малко вероятно. Инфлацията обаче от няколко месеца надхвърля прогнозите на централната банка, като по предварителни данни показателят се е ускорил до 5.1% през януари.

Затягане на паричната политика едва ли ще успокои инфлацията

В четвъртък предстои първото заседание на ЕЦБ за годината, след което се очаква управителят Кристин Лагард да отговори на ключовите въпроси дали институцията все още смята, че инфлацията в еврозоната ще падне под целта от 2% през четвъртото тримесечие и дали покачването на лихвеното равнище тази година остава извън плановете.

ЕЦБ все повече се притеснява от задържане на високата инфлация, смята Спирос Андреопулос, старши икономист в BNP Paribas, който преди е работил за централната банка. Според него евентуален конфликт между Русия и Украйна допълнително ще увеличи инфлацията, тъй като цените на енергийните ресурси ще скочат. Дълготрайният ценови натиск може да накара ЕЦБ да действа по-рано от планираното, смятат инвеститори.

Лагард вероятно ще покаже по-висока бдителност по отношение на инфлацията, без да всява безпокойство, и ще отхвърли спекулациите за повишаване на лихвите тази година, смятат икономистите от ING Thing. Според тях покачване на лихвите към момента би имало малък ефект върху инфлацията, тъй като тя е предимно резултат от ограничения от страна на предлагането. "Затягането на паричната политика няма да забърза доставките между Азия и Европа, нито ще понижи енергийните цени", посочва анализът.

Все още няма коментари
Нов коментар