🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Цветослав Цачев: Мечият пазар ще се задържи още няколко тримесечия

Главният инвестиционен консултант на "Елана трейдинг" пред "Капитал"

Според Цачев инфлацията ще започне да намалява, но това няма да спре покачването на лихвите
Според Цачев инфлацията ще започне да намалява, но това няма да спре покачването на лихвите
Според Цачев инфлацията ще започне да намалява, но това няма да спре покачването на лихвите    ©  Елана трейдинг
Според Цачев инфлацията ще започне да намалява, но това няма да спре покачването на лихвите    ©  Елана трейдинг
Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

През последните месеци финансовите пазари - от облигации, през акции до криптовалути, се сриват, а основната причина за това е промяната в политиката на централните банки, които започнаха повишение на лихвите в опит да овладеят инфлацията. Войната в Украйна, енергийната криза и нарушените доставки влошават още повече икономическата среда, а притесненията вече се насочват към рецесията. По този повод "Капитал" разговаря с няколко анализатори от страната и чужбина за това какво се очаква на пазарите през второто полугодие. Цветослав Цачев, главен инвестиционен консултант на "Елана трейдинг", а тук може да прочетете и интервюто със Стефан Стоев от австралийската компания за управление на активи Talaria, както и с това с Даниел Дончев, CFA, изпълнителeн директор на управляващото дружество "Експат асет мениджмънт".

Какви са очакванията ви за финансовите пазари през второто полугодие на 2022?

Намираме се в мечи пазар, който започна от началото на годината и ще продължи поне още няколко тримесечия. Разпродажбите ще се ускорят, когато корпоративните печалби започнат да падат. Това ще се случи през втората половина на годината. Сега очакванията на анализаторите са доста високи и не отчитат ефектите от ръста на производствените цени, както и рисковете от рецесия. Отчетите за второто тримесечие ще покажат кои компании и сектори са ударени силно от инфлацията, а резултатите през третото ще се влошат още повече и това ще доведе до много сериозен процес на преоценка на рисковите активи. Това ще доведе до поевтиняване на акциите и на суровините. Българският пазар също ще бъде под натиск, но не с такива мащаби. Причините са две. Първата е сравнително добрата оценка на много акции, а втората е липсата на спекулативни капитали и маржин позиции, които да увеличат темповете на разпродажби.

Кои фактори ще влияят? Кои финансови активи може да се очаква, че ще поскъпват?

Инфлацията ще започне да намалява, защото вече виждаме сериозен спад при някои суровини, а потребителското търсене ще започне да се свива осезаемо. Този процес ще бъде бавен и няма да спре повишаването на лихвите. Поне докато икономиката не навлезе в сериозна рецесия и безработицата не скочи рязко, което очаквам да се случи към края на годината. Поради тази причина ще видим поскъпване на американските държавни облигации и на долара през последните месеци на годината. Това ще зависи в голяма степен дали свиването на икономиката и спадът на пазарите ще бъде плавен или ще има някакви сътресения на борсите и във финансовата система.

Време ли е да се влиза с инвестиции на капиталовите пазари след спадовете от последните месеци?

Времето за агресивни покупки на акции ще бъде тогава, когато Федералният резерв смени политиката си на 180 градуса. Това ще се случи или при значителен стрес на пазарите, вероятно при двойно по-голям спад от върха спрямо текущите 20%, или при бързо повишение на безработицата и политически натиск върху банкерите. Изборите за Конгрес в САЩ са в началото на ноември и няма да е учудващо, ако отново има програма със стимули, за да се извади щатската икономика от кризата. Това ще даде началото на следващия възход на индексите.

Какви ще са първите индикации според Вас, които ще сигнализират за обръщането на пазарите? Завръщане на публичните предлагания, реални ръстове в печалбите на компаниите, спад в инфлацията или др.?

Историята досега показва, че фондовите индекси обръщат, когато рецесията вече започва. Причината е в предсказването на процесите в икономиката, които инвеститорите правят. Изключението е ипотечната криза, когато мащабите на срива във финансовата система бяха толкова страшни, че централните банкери трябваше да върнат доверието в банките и да рестартират паричните пазари. Точно това не знаем сега - дали икономическата криза няма да се разпростре във финансовата сфера и да засегне в огромна степен платежоспособността на бизнеса и населението, така че да са необходими големи стимули, които централните банки нямат желание сега да правят. В такъв случай ще трябва да изчакаме промяна в политиката на Федералния резерв и ЕЦБ към намаляване на лихвите за сигнал за обръщане на посоката на пазарите.

Интервюто взе Славчо Кузмов

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар