Сливанията и придобиванията се забавят след рекордната 2021 г.

Мегасделките представляват основна част от общия обем на M&A дейността

Сега банките отпускат по-малко заеми за големи транзакции и ограничават финансирането за фирми за частни капиталови инвестиции, което подхрани миналогодишния бум
Сега банките отпускат по-малко заеми за големи транзакции и ограничават финансирането за фирми за частни капиталови инвестиции, което подхрани миналогодишния бум
Сега банките отпускат по-малко заеми за големи транзакции и ограничават финансирането за фирми за частни капиталови инвестиции, което подхрани миналогодишния бум    ©  Reuters
Сега банките отпускат по-малко заеми за големи транзакции и ограничават финансирането за фирми за частни капиталови инвестиции, което подхрани миналогодишния бум    ©  Reuters
Темата накратко
  • Сливанията и придобиванията се забавят след рекорда от 2021 г., а много от офертите се отменят.
  • Съществена част са мегасделките за над 10 млрд. долара.
  • Най-много расте активността в технологичната индустрия, а придобиванията от компании за частен капитал бележат бум.

Глобалният обем на сделките по сливания и придобивания е спаднал със 17% на годишна база до 2.1 трлн. долара, показват данни, събрани от Bloomberg. Високата инфлация, покачването на лихвените проценти, войната в Украйна и разривите във веригите за доставки са основните фактори, които са охладили M&A пазара след рекордните му нива през 2021 г.

Мегасделките представляват основна част от сливанията и придобиванията през първата половина на годината. Двадесет и пет са сделките за над 10 млрд. долара, обявени през първите шест месеца според данни на Refinitiv, цитирани от Financial Times. Миналата година M&A активността достигна рекорден обем на фона на достъпно финансиране, високи оценки на акциите и отложени в началото на пандемията оферти.

Сега банките отпускат по-малко заеми за големи транзакции и ограничават финансирането за фирми за частни капиталови инвестиции, което подхрани миналогодишния бум. Обемите са се понижили във всички региони - най-голям е спадът в Латинска Америка и Карибите, а най-малък - в Северна Америка.

Въпреки че M&A активността остава над средните нива за последните две десетилетия, тя обикновено следва с известно забавяне тенденциите на капиталовите пазари. А основните капиталови индекси в последно време светят в червено. Намалява активността и на компаниите със специална цел за придобиване (SPAC). Цикълът на сливания и придобивания винаги закъснява, казва Оливър Лъткенс от консултантския отдел на BNP Paribas. Сделките обикновено продължават, докато няма истински обрат в икономиката и вече е твърде късно.

Сделки под риск

Едни от най-големите сделки, които са в ход, са в риск да се провалят или да отнемат повече време от очакваното. Илън Мъск многократно заплашва да се откаже от поглъщането на Twitter за 44 млрд. долара, а Broadcom се подготвя за продължителни антитръстови разследвания на предложеното придобиване на компанията за облачен софтуер VMware за 69 млрд. долара. Придобиването на компанията за чипове Arm от Nvidia за 66 млрд. долара пропадна през февруари заради неодобрение на регулаторите. Отменените сделки достигат рекордно ниво отпреди пандемията от над 286 млрд. долара.

Американските бизнеси се подготвят и за по-враждебно настроени регулатори. "Администрацията се зае да охлади пазара на сливания и придобивания и това оказва известен ефект", коментира пред FT Ерик Сведенбург от кантората Simpson Thacher & Bartlett. Корпоративните лидери сега повече ще дават приоритет на подсигуряването за черни дни пред неорганичния растеж, каза още той. Но пазарът на сделки не е спрял, просто сега е по-умерен.

Технологичната индустрия отново е лидер по ръст на сделките

Както и по време на пандемията, технологичният сектор все още е най-оживен откъм сделки. Освен придобиването на VMware, забележително е и поглъщането на производителя на видеоигри Activision Blizzard от Microsoft за 69 млрд. долара. "Корпорациите все още разполагат с рекордни нива на парични средства, така че ще могат да действат при стратегически възможности и при по-атрактивни оценки", коментира Самийр Сингх от Citigroup.

В същото време фирмите за частни капиталови инвестиции успяват да вземат най-големия си дял от сделките досега. Според данните на Refinitiv те са 26% от общите M&A сделки тази година - най-високата стойност от 1980 г., когато започват да се събират данните. Сред най-големите поглъщания в индустрията са предложените 54 млрд. евро за купуването на италианската инфраструктурна група Atlantia от Blackstone и фамилията Бенетон. Това е и най-голямата частна сделка за листната в Европа компания. В САЩ активисткият фонд Elliott Management е водач по придобивания на публични компании, сред които фирмата за медийни рейтинги Nielsen за 16 млрд. долара и софтуерната фирма Citrix за 16.5 млрд. долара.

Някои компании се насочват към друг тип трансформации. Автомобилната група Renault очерта план за обособяване на отделни бизнеси за електрически превозни средства и такива с ДВГ, производителят на лекарства GSK напредва с отделянето на бизнеса си с фокус върху потребителското здравеопазване, а хранителният гигант Kellogg обяви, че се разделя на три компании.

Вероятно се подготвяме за по-активен пазар на сливания и придобивания, както и на публични предлагания през 2023 г., като се има предвид, че цикълът на повишаване на лихвените проценти на Фед може да приключи след края на 2022 г. и ще има повече яснота за икономическите перспективи, смята Майкъл Сантини, изпълнителен председател на глобалното банкиране на UBS Group AG.