🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

"Експат" пусна взаимен фонд с фокус в енергетиката и ресурсите

Фондът ще е активно управляван и ще търси доходност от динамичния пазар

Николай Василев, основен акционер в "Експат"
Николай Василев, основен акционер в "Експат"
Николай Василев, основен акционер в "Експат"    ©  Георги Кожухаров
Николай Василев, основен акционер в "Експат"    ©  Георги Кожухаров
Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

"Експат асет мениджмънт" пуска договорен фонд, който ще инвестира в акции на компании от добивната индустрия и енергийния сектор. Комисията за финансов надзор вече е издала разрешение за Expat Natural Resources ("Експат природни ресурси"), съобщиха от компанията.

Това реално е първият български взаимен фонд, който ще дава експозиция до пазарите на природни ресурси и енергетиката. С подобна стратегия е и "Астра енерджи", на "Астра асет мениджмът", но в момента активите му са под 50 хил. лв. - далеч от законово изискваните 500 хил. лв., и реално няма инвестиции в компании.

Пускането на "Експат природни ресурси" идва в момент на бум на глобалния петролен и енергиен пазар. Фондът ще е активно управляван и с високорисков профил - 7 от 7 по скалата. "Expat Natural Resources ще има динамично управлявано портфолио с инвестиции, преобладаващо в акции на енергийни и добивни компании, публично предлагани на световните борси, борсово търгувани фондове върху суровини и фючърси за суровини, благородни и цветни метали", се казва в съобщение на управляващото дружество. Консултант при инвестициите ще е енергийният експерт Боян Рашев, който от миналата година си партнира с "Експат" при структурирането на индивидуални клиентски портфейли и активно споделя в социалните мрежи своите анализи за пазарите.

Активното му управление обяснява и таксите, които ще събира управляващото дружество - общо 2% плюс още 0.5% за други оперативни разходи. Отделно ще има емисионни такси между 0.5 и 1% в зависимост от инвестираната сума, както и такса обратно изкупуване от 1%. По-интересното е, че има и плаваща такса от 10%, която няма да се начислява постоянно, а само при определени условия - нарастване на нетната стойност на активите спрямо определени предходни две най-високи стойности. Последното е описано конкретно в правилата на фонда.

"Експат капитал" и "Експат асет мениджмънт" имат едни от най-разнообразните портфейли от продукти - от борсово търгувани фондове по регионални индекси и Sofix, през ETF за злато, АДСИЦ за имоти до фонд за инвестиране в изкуство. Основни акционери във финансовата група са бившият министър от управлението на НДСВ и тройната коалиция Николай Василев и Никола Янков, който беше негов зам.-министър на икономиката през 2001-2003 г., и на транспорта - през 2003-2005 г.

Все още няма коментари
Нов коментар