🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Даниел Дончев: Притесненията на пазарите се изместиха от инфлация към рецесия

Изпълнителният директор на управляващото дружество "Експат асет мениджмънт" пред "Капитал"

"Финансовите пазари е вероятно да останат волатилни и през втората половина на тази година", предупреждава стратегът
"Финансовите пазари е вероятно да останат волатилни и през втората половина на тази година", предупреждава стратегът
"Финансовите пазари е вероятно да останат волатилни и през втората половина на тази година", предупреждава стратегът    ©  Експат Асет Мениджмънт
"Финансовите пазари е вероятно да останат волатилни и през втората половина на тази година", предупреждава стратегът    ©  Експат Асет Мениджмънт
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

През последните месеци финансовите пазари - от облигации, през акции до криптовалути, се сриват, а основната причина за това е промяната в политиката на централните банки, които започнаха повишение на лихвите в опит да овладеят инфлацията. Войната в Украйна, енергийната криза и нарушените доставки влошават още повече икономическата среда, а притесненията вече се насочват към рецесията. По този повод "Капитал" разговаря с няколко анализатори от страната и чужбина за това какво се очаква на пазарите през второто полугодие. Даниел Дончев, CFA, е изпълнителeн директор на управляващото дружество "Експат асет мениджмънт", а тук може да прочетете и интервюто със Стефан Стоев от австралийската компания за управление на активи Talaria, както и това с главния инвестиционен консултант на "Елана трейдинг" Цветослав Цачев.

Какви са очакванията ви за финансовите пазари през второто полугодие на 2022?

Икономическата среда през първата половина на 2022 г. се характеризираше с по-висок икономически растеж, по-висока инфлация и очаквания за по-високи реални лихвени проценти. Представянето на финансовите пазари бе изключително волатилно през този период, като всички класове активи регистрираха загуби с изключение на суровините. Доминиращи теми тази година бяха лошото представяне на технологичния сектор и доброто представяне на енергийния сектор, което е обратно на тенденциите от последните 10 и повече години.

През последния месец притесненията на инвеститорите преминаха от безпокойство от инфлацията към безпокойство предимно от рецесия. Вероятността за рецесия в САЩ една година напред нараства, като основният двигател е безпрецедентното темпо на затягане на финансовите условия. Освен това ключов риск за втората половина на 2022 г. ще е ликвидността във финансовата система и тя ще продължи да намалява, защото централните банки са решени да свият балансите си.

Предвиждаме три основни сценария за глобалната икономика, политиката на централните банки и пазарите:

  • Сценарий А - soft landing в среда на забавяща се икономика и пик на инфлацията. Не се очаква рецесия, ако инфлационните очаквания паднат достатъчно бързо, което би облекчило натиска върху централните банки. При него бихме могли да очакваме силно представяне на пазарите на акции и корпоративни облигации.
  • Сценарий B - високите инфлационни очаквания да се запазят - стагфлация и по-силен долар. Недостатъчното глобално енергийно снабдяване и възстановяването на активността и търсенето на енергия в Китай подкрепят вероятността за този сценарий. При него представянето от първата половина на годината би продължило.
  • Сценарий C - рецесия, предизвикана от рязко влошаване на финансовите условия, по-високи нива на спестяване на домакинствата, намаление на ликвидността в системата. Инфлацията се понижава, което дава комфорт на централните банки да отстъпят от рестриктивната си политика. При него бихме видели допълнителни спадове, последвани от формиране на дъно след няколко месеца.

Смятаме за най-вероятен сценарий C, въпреки че сценарий A все още има прилични шансове да се материализира.

Кои фактори ще влияят? Кои финансови активи може да се очаква, че ще поскъпват?

Основните теми, които ще доминират втората половина на 2022 г., ще бъдат свързани с инфлационния натиск, затягането на паричните политики на централните банки и потенциала за икономическа рецесия в развитите страни. Тези три фактора са взаимно свързани.

Икономиките в Еврозоната и САЩ през май отчетоха рекордно висока за последните няколко десетилетия инфлация от 8.6% на годишна база. Фед ускори затягането на монетарната политика и увеличи лихвените проценти многократно, като бяха загатнати и по-нататъшни увеличения. Пазарните очаквания са лихвените проценти да достигнат над 3.25% до края на годината. Подобна е и позицията, която ЕЦБ зае по отношение на ускоряване на програмата си за затягане на паричната политика - с пазарни очаквания до края на годината лихвеният процент в еврозоната да достигне близо 1% и анонси, че на 1 юли ще спре програмата за изкупуване на облигации. Тези фактори неизбежно повишават риска от рецесия и това е нещо, което централните банки най-вероятно вземат предвид в решенията си.

Вярваме, че инструментите с фиксиран доход ще продължат да бъдат подложени на натиск в среда на нарастващи лихвени проценти и затягане на паричните политики, като високодоходните облигации ще понесат по-голям удар. При акциите инвеститорите е добре да се насочат към компании със силни баланси и способност да прехвърлят инфлацията към потребителите. Те ще са основните печеливши в текущата среда. Инвеститорите може да открият положителна възвращаемост в някои от развиващите се пазари като Китай, които са в различен етап от икономическия цикъл от развитите, както с парични, така и с фискални политики, насочени към увеличаване на икономическата активност.

Време ли е да се влиза с инвестиции на капиталовите пазари след спадовете от последните месеци?

Финансовите пазари е вероятно да останат волатилни и през втората половина на тази година. До този момент спадовете на пазарите на акции бяха основно поради намаляване на оценъчните съотношения (valuations), като те отразиха новата среда на по-висока инфлация и по-високи лихви. Исторически погледнато, връзката им е обратна - по-високите основни лихви кореспондират с по-ниски оценъчни съотношения. Очакванията за печалбите на компаниите не се промениха значително и консенсусът на анализаторите е, че те ще продължат да нарастват и през останалата част на годината. В случай че икономическата експанзия продължи, това е възможно да се случи и при този сценарий би било добра идея да се инвестира в момента на финансовите пазари.

При по-негативен сценарий, при който глобалната икономика изпадне в рецесия, тази прогноза за ръст на печалбата е много оптимистична. Потенциална рецесия би причинила спадове в печалбите на компаниите, което все още не е калкулирано в текущите цени на акциите, и би била причина за допълнителни понижения на основните индекси. Както винаги, но особено и в този случай, много важен е инвестиционният хоризонт. В случай че той е по-дълъг от три години, през следващите месеци до края на година е възможно да се появят добри моменти за инвестиции на капиталовите пазари.

Какви ще са първите индикации според вас, които ще сигнализират за обръщането на пазарите? Завръщане на публичните предлагания, реален ръст на печалбите, спад в инфлацията или друго?

Традиционно финансовите пазари изпреварват случващото се в реалната икономика с 6 до 9 месеца. Това е причината да не очакваме те да започнат да се възстановяват при ръстове на печалбите на компаниите, а много преди това. Първичните публични предлагания биха се завърнали на много по-късен етап от формирането на евентуалното дъно при пазарите на акции. Исторически погледнато, низходящите движения на пазарите на акции завършват с голяма промяна в политиката на централните банки и правителствата. Може би и при настоящия случай ще се случи същото - бихме се доближили до най-ниските точки на индексите върху акции, когато видим съществено намаление на инфлацията, което ще даде комфорт на централните банки да изоставят рестриктивната си политика и да я заменят с по-стимулираща.

Интервюто взе Славчо Кузмов

Все още няма коментари
Нов коментар