🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Vitosha Venture Partners търси кандидати за акселераторската си програма

Участващите стартъпи ще получат финансиране до 50 хил. евро

Екипът на Vitosha Venture Partners    ©  Vitosha Venture Partners
Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Българският фонд Vitosha Venture Partners отвори записването за следващото издание на своята акселераторска програма за млади компании. Accelerate ще стартира в началото на следващата година, като ще се проведе в рамките на 3 месеца. Участващите стартъпи ще имат достъп до ежеседмични лекции, уъркшопове и срещи с ментори, като ще получат и финансиране в размер на до 50 хил. евро. Крайният срок за записване е 17-ти октомври.

Vitosha управлява 25.9 млн. евро предимно публичен ресурс от Фонда на фондовете, който инвестира в дялове на компании в различен етап на развитие. Инвестиционният период на фонда, който изтича в края на 2023 г., предвижда инвестиции в около 100 компании. Това е и причината да няма лимит на участващите стартъпи в тазгодишното издание на Accelerate. Не се търсят и дружества от конкретен бранш, казва Марин Илиев, партньор във Vitosha Venture. "Едно от нещата, които ни отличават от другите фондове е, че нашият екип разглежда потенциални инвестиции от всички сектори", обяснява той. Фондът избира участниците да отговарят на следните условия - предлагат отличителен продукт или услуга, имат план за навлизане в достатъчно големи пазари и в тях се вижда потенциал за експоненциален растеж, добавя Илиев.

Програма за растеж

Все повече млади компании вземат участие в акселераторски програми преди да избистрят бизнес идеята си, като опитът показва, че участието в такива помага - освен, че излизат с повече познания по предприемачество, и често с разработен бизнес план, се увеличава и вероятността да получат финансиране от инвеститори. "Акселераторската програма цели да допълни бизнес уменията и плана на компанията, така че проектът да стартира с максимално здрава основа, като се избегнат лесно предвидимите грешки, които иначе могат да се окажат скъпи, времеемки и демотивиращи за един начинаещ предприемач", казва партньорът във Vitosha Стоян Недин.

Фокусът на Accelerate 2023 ще е пазарната валидация на младите компании, участващи в изданието. "Настоящата програма ще обхване валидирани вече практики от предишни програми, в които сме участвали, включително StartupWiseGuys в Естония,TechStars във Великобритания, i5Ivest в Австрия и изминали Accelerate обучения", обяснява Камен Банковски, партньор във фонда. В програмата ще се организират и срещи с подбрани ментори, които да могат да отговарят на индивидуалните нужди на участниците. До този момент над 25 % от участниците в предишни издания на Accelerate са получили допълнително финансиране, а всички от тях все още функционират като бизнеси. "Отделно, помагаме на всички участници да привлекат средства от чужди и местни инвеститори", казва Илиев.

Успешни истории

  • Nula.bg е участник в първата програма на Vitosha Accelerate през 2021 г. и стартира дейност в началото на 2022 г. Компанията разработва платформа за автоматизирано счетоводство и банкиране за малък и среден бизнес. За 6 месеца, услугата вече се използва от над 300 бизнеса.
  • Swipe.bg участва в Accelerate 2022, като през март привлича допълнително финансиране в размер на 500 хил. евро от частни инвеститори. Компанията изкупува, обновява и препродава използвани мобилни телефони от ритейлъри и телекоми, като месечните ѝ приходи вече надхвърлят 100 хил. лева. В момента участва и в програмата за растеж на Endeavor Dare 2 Scale 2022.