🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Струват ли си вече технологичните акции

Може би да - което няма да зарадва собствениците им

Amazon, Netflix и Meta са загубили тази година цели 48%, 58% и 70% от пазарните си стойности.
Amazon, Netflix и Meta са загубили тази година цели 48%, 58% и 70% от пазарните си стойности.
Amazon, Netflix и Meta са загубили тази година цели 48%, 58% и 70% от пазарните си стойности.    ©  Shutterstock
Amazon, Netflix и Meta са загубили тази година цели 48%, 58% и 70% от пазарните си стойности.    ©  Shutterstock
Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Както всеки опитен купувач знае, има огромна разлика между разпродажба и добра сделка. Само защото нещо е с отстъпка от първоначалната си цена, не означава, че си струва да се купи - може би цената на етикета първоначално е била твърде висока, отстъпката е твърде малка или продуктът просто е с лошо качество. Подобни съображения ще бъдат в съзнанието на хората, които ще посетят магазините на 25 ноември за "Черен петък", ден на огромни разпродажби, която следва американския Ден на благодарността.

Те винаги са в съзнанието на инвеститорите. "Независимо дали говорим за чорапи или акции, обичам да купувам качествени стоки, когато са с намалени цени", се пошегува веднъж популярният инвеститор Уорън Бъфет. Цените на повечето акциите паднаха през тази година - индексът на американските акции S&P 500 загуби повече от една пета от стойността си - но котировките на технологичните акции се сринаха най-рязко. Натовареният с технологии NASDAQ се понижи с почти една трета, след като слабите печалби за третото тримесечие предизвикаха още една вълна на разпродажби. Amazon, Netflix и Meta са загубили тази година цели 48%, 58% и 70% от пазарните си стойности. Такива отстъпки означават, че технологичните акции със сигурност са на разпродажба. Но дали те са добра сделка?

Изкуството да се прецени дали дадена компания е изгодна при текущата си цена е практикувано от така наречените инвеститори в стойност (или value инвеститори), които печелят тази титла, защото търсят акции, недолюбвани от други инвеститори, въпреки солидните си основи. През по-голямата част от последното десетилетие технологичните акции бяха непривлекателно предложение за тези пестеливи персони. Това отчасти се дължи на начина, по който инвеститорите оценяват компаниите, и отчасти на характеристиките на технологичните фирми.

Първият инвеститор в стойност е Бенджамин Греъм, академик и автор, по чиито стъпки върви Бъфет. И Греъм разчита най-вече на две мерки: съотношението на цената на акциите към печалбата, което сравнява пазарната стойност на една фирма с нейните печалби; и цена към балансова стойност, която сравнява котировката на акцията със стойността на активите на компанията като имоти, оборудване и материални запаси.

През по-голямата част от последното десетилетие технологичните акции изглеждаха много скъпи по тези индикатори. В началото на годината цените на акциите на Alphabet, Amazon, Apple, Meta и Netflix бяха средно 38 пъти по-високи от печалбата и 12 пъти по-високи от балансовата им стойност. Еквивалентните цифри за Russell 1000, широк индекс на акции, бяха 24 пъти печалбата и четири пъти балансовата стойност. Нито една група не би се квалифицирала като сделка за Греъм - той харесваше фирми с цена под 15 пъти печалбата и 1.5 пъти балансовата стойност. Но показателите на технологичните компании биха били особено отблъскващи.

Тези изключително високи оценки отчасти отразяват характеристиките на технологичните компании. Фирмите от Alphabet до Zoom са склонни да имат сравнително малко физически активи, които да бъдат обхванати от счетоводната стойност, и много нематериални - като софтуер и човешки капитал - които обикновено не са включени. Те също така са склонни да растат бързо, което означава, че измерването на цената им спрямо настоящите печалби рискува подценяването на бъдещите печалби. Поради тази причина технологичните акции се харесаха повече на инвеститорите в "растеж" (growth), които са склонни да купуват компании с бързо нарастващи печалби, отколкото на инвеститорите в стойност.

Това означава, че инвеститорите в стойност са пропуснали години на растеж, но също така са избегнали скорошното поражение. Достатъчно ниски ли са сега цените на технологиите, за да привлекат вниманието им? Някои акции, включително Amazon и Netflix, остават скъпи на база тези. Други по-малки, включително PayPal и Zoom, могат да привлекат интерес. Така може да направят и два гиганта. Alphabet, със съотношение цена/печалба 17, изглежда по-евтино от повечето стойностни акции. Meta, която в момента се търгува само на девет пъти печалбата и два пъти балансовата стойност, може би би събудила интереса дори на Греъм. Инвеститорите в технологиите отдавна осъзнават, че са платили много за своите акции, но се надяват тези оценки да бъдат оправдани в дългосрочен план. Фактът, че много технологични акции сега се квалифицират като стойностни акции, ще бъде сериозен удар.

Може би идеята, че инвестирането в стойност и технологичните акции са по своята същност несъвместими, беше твърде опростена. Съвременното инвестиране в стойност се практикува от всякакви видове, включително редица количествени инвеститори като Клиф Анес от AQR Capital Management, които обработват огромни набори от данни, за да сравнят фирмите с широки и разнообразни показатели за тяхната стойност. Вместо да сравняват резултатите с произволни критерии за всички видове фирми, те са склонни да ги сравняват в рамките на индустриите. Но едно нещо остава вярно, независимо от сложността на анализа - технологичните акции днес са с много по-добра стойност, отколкото в началото на годината.

Все още няма коментари
Нов коментар