Още двеста чужди компании ще се търгуват на борсата в София

От понеделник са достъпни книжата на дружества като Sony, Delta Air, Toyota, четири борсови фонда върху индекси и държавни облигации

Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Инвестиционното разнообразие на българската фондова борса от понеделник става по-голямо. Ръководството на БФБ добави за търговия акциите на още 200 чуждестранни компании и борсови инструмента на BSE International, с което броят им ще достигне 400. Вече няколко години български инвеститори могат да търгуват през българската борса акции на компании като Apple, Amazon, Kommerzbank, както и с борсово търгувани инструменти върху водещи индекси, някои криптоинструментr и други.

Сега се добавят и книжа на още корпоративни гиганти като Sony, Delta Air, Toyota, четири борсови фонда върху индекси и държавни облигации, както и върху златото. BSE International е още един канал за инвестиции през борсата, макар понякога да е търпял критики, че това отклонява фондовата борса от основния й фокус - търговията и набиране на капитали на български дружества. Това обаче изглежда пресилено, доколкото в последните години по- скоро има активизация на местни фирми по пътя към публичността, най вече на сегмента за малки и средни компании BEAM. А от друга страна, при не особено активната търговия на местния пазар BSE International е и източник на допълнителни приходи за борсовия оператор.

"Свидетели сме на сериозен интерес към този пазар и затова добавяме още инструменти, които да предложим на инвеститорите. Те оценяват, особено в тези турбулентни за световните финансови пазари месеци, че BSE

International им предоставя лесно достъпна и ликвидна инвестиционна възможност и все по-активно я използват", коментира в прессъообщение Маню Моравенов, изпълнителен директор на БФБ.

За десетте месеца на годината например на сегмента са сключени близо 11 000 сделки за над 112 млн. лв., което е значително над тези на BEAM, който е и почти единственият привлякъл нови емитенти последните години. За 10 месеца на него са се сключили сделки с оборот за 44 млн. лв., а лидер разбираемо е основният сегмент с ликвидни компании на БФБ - с 1.067 млрд. лв., следван от алтернативния сегмент със 173 млн. лв.

Свидетели сме на сериозен интерес към този пазар и затова добавяме още инструменти, които да предложим на инвеститорите.

доц. д-р Маню Моравенов
доц. д-р Маню Моравенов

изпълнителен директор на БФБ

Най-много сделки и оборот на BSE International е сключил "Бенчмарк финанс" - почти 7000 за 61.5 млн. лв. към края на октомври, следван от Централна кооперативна банка с 1820 сделки за 39 млн. лв. Реално това са и двата посредника, които формират почти 90% от оборота на този сегмент. Третият - ИП "Карол", например е с малко над 9.1 млн. лв. и 1340 сделки.

Два фактора обаче може и да се оказват спирачка за по-голямо разгръщане. Единият са таксите, като те по-скоро имат тежест при малки инвестирани суми заради минималната комисиона на сделка, която налагат някои посредници - например при "Елана трейдинг" и "Карол" те са 10 евро и 20 лв., в "Бенчмарк" е 20 лв., ако не е през платформата им. Като процент обаче те варират между 0.5 и 1%, а ако сумите на сделките са по-големи, може да има и договаряне на по-ниски нива. Като цяло таксите са над тези, които предлагат чужди брокери, като Interactive Brokers, Saxo и други, които могат да се ползват от България. Самата БФБ налага 0.05% такса, или минимум 1 евро без ДДС за сделка на посредниците.

Другото ограничение е данъчното третиране. За разлика от българските акции, които се търгуват на регулиран пазар, BSE International не се води такъв, което се вижда и от становище на НАП до фондовата борса. Това автоматично прави сделките с печалби на него облагаеми, но загубите трябва да се признават за разход. При изплащане на дивиденти данъкът се удържа при източника, ако в държавата на регистрация на компанията има такъв.