Обратно към корените си

Технологичният спад насърчава рисковия капитал да преоткрива старите си методи на инвестиране

Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

До миналата година рисковият капитал (VC) бе на гребена на вълната. С лихвени проценти, близки до нулата, и ниска доходност навсякъде, големите компании, хедж фондове и държавни инвеститори започнаха да влагат пари в стартиращи компании, което изпрати нагоре техните оценки. Само през 2021 г. сумата, която потече към стартиращи фирми, се удвоява до близо 640 млрд. долара. След това растящата инфлация и нарастващите лихвени проценти доведоха до срив на пазара. Миналата година направените инвестиции в стартиращи фирми по света са намалели с една трета. Между последното тримесечие на 2021 г. и същия период на 2022 г. оценките на частните стартиращи фирми се сриват с 56%.

Спадът неизбежно води до сравнения със спукването на dotcom балона през 2000-2001 г., когато дълбоката зима замрази инвестициите и финансирането на стартъпи. За щастие както на основателите на компании, така и на техните инвеститори днес условията не са толкова мразовити. Балансите на стартиращите компании са по-големи и силни, отколкото преди 20 години; оценките не са толкова отделени от приходите. Само в Америка рисковите капиталисти имат неинвестирани капитали около 300 млрд. долара. Въпреки това индустрията, която излиза от технологичния спад и навлиза в ера на по-скъпи пари, изглежда различно от онази, в която влезе. В много отношения рисковият капитал се връща към пътищата от миналите десетилетия.

Една промяна е фокусът върху малките печеливши фирми. Това е навик за рисково инвестиране, понякога забравян в годините на бума, когато бързият растеж и надеждата за големи печалби в утрешния ден са ценени повече от печалбите днес. Много инвеститори, които търсят бърза възвръщаемост, залагат в по-стари стартиращи фирми в "късен етап" на тяхното развитие, които вероятно скоро ще станат публични и изглеждат сигурни в оценките си.

Няколко усложняващи фактора

Днес обаче фондовите пазари са нестабилни, което затруднява рисковите инвеститори да преценят стойността на стартиращи компании в късен етап. Тъй като лихвените проценти се повишиха, губещите изпадат в немилост: според индекс, съставен от Goldman Sachs, цените на акциите на нерентабилните технологични компании са паднали с две трети от ноември 2021 г. Рисковите капитали казват на фирмите от портфейлите си да затегнат коланите и да започнат да изкарват пари. Все по-често новите им залози са на по-млади фирми и такива, които рязко намаляват разходите си и затова имат вероятност да реализират печалба по-рано.

Втората промяна е подновеният акцент върху стратегическите фирми. Като ехо от най-ранните дни на VC например, когато инвеститорите често подкрепяха производители на полупроводници, които се надпреварваха да спечелят огромни обществени поръчки, мнозина днес се вглеждат във фирми и области, които могат да спечелят от новата привързаност на правителствата към индустриалната политика. Администрациите както в Америка, така и в Европа например планират да похарчат стотици милиарди долари в подкрепа на фирми за чипове и зелени технологии.

Рисковите капиталисти знаят как да забележат възможност. Andreessen Horowitz, твърд лидер в инвестирането в Силициевата долина, стартира фонд "Американска динамика", който частично инвестира във фирми, които се възползват от подкрепата на Чичо Сам. Други рискови инвеститори, включително Temasek, сингапурски суверенен фонд, казват, че все повече очакват инвестициите им да съответстват на стратегическите цели на държавите.

Последната промяна в подхода на рисковият капитал (VC) е акцентът върху по-доброто управление.

В годините на бума твърде много рискови пари преследваха прекалено малко добри инвестиции. Това несъответствие дава надмощие на основателите на компаниите в преговорите, като им помага да поддържат сравнително лек надзор над направените инвестиции. След грандиозния взрив на FTX миналата година, подкрепена от множество рискови капиталисти криптоборса, стана ясно, че нито един от големите инвеститори на рискови и суверенни фондове зад FTX не е заел места в борда на стартъпа, оставяйки Сам Банкман-Фрийд, основателят, и неговите колеги, да правят, каквото си искат.

Сега рисковото финансиране е по-трудно достъпно. Tiger Global и други фондове, които преди това бяха като отвързани, започнаха да се оттеглят. Други инвеститори вече казват, че възнамеряват да заемат местата, полагащите им се места в бордовете. Това намалява властта на основателите да диктуват условията и на теория трябва да подобрява управлението. Липсата на рискови долари също може да насърчи стартиращите фирми да станат публични по-рано, както и по-строгият надзор на антимонополните органи над големи придобивания в сферата на технологиите. Разбирането, че те скоро могат да бъдат изправени пред контрола на публичните пазари, също може да дисциплинира основателите.

Засаждане на семето

Тази новооткрита трезвеност няма да продължи вечно. Рисковите капиталисти по природа са възбудими: вижте шума около изкуствения интелект в момента. Някои хедж фондове напуснаха рисковото инвестиране след предишни спадове само за да се върнат, когато оценките се коригират. След време цикълът със сигурност ще се завърти още веднъж, изпращайки VC инвестициите до нови шеметни висоти. За момента обаче старите начини се завръщат - и това бележи една добре дошла промяна.

2023, The Economist Newspaper Limited. All rights reserved