Време е за инвестиции

След година на срив в цените на почти всички активи времената за влизане на пазарите може би изглеждат подходящи

Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Темата накратко
  • Никога не е късно да се направи първата крачка за управление на спестяванията или за трупане на такива
  • След година на срив в почти всички финансови и инвестиционни активи времената за това изглеждат подходящи
  • "Капитал" представя специалното издание "Лични финанси" с мнения на специалист и интересни инвестиционни възможности

В света на личните финанси обикновено се срещат два типа хора - едните вечно съжаляват, че са пропуснали своя голям удар, не правейки нищо, докато другите редовно инвестират своите спестявания или част от тях. Първите често са убедени, че за да си инвеститор, се изискват много пари. Днес те най-вероятно се ядосват, че са пропуснали да си купят биткойн, когато една монета струваше центове, или пък че не са инвестирали в акции на Tesla преди няколко години (грешка, която най-вероятно не са поправили в началото на годината - акцията на производителя поскъпна с 80% за януари).

В бъдеще те най-вероятно ще пропуснат още възможности, а шансовете да инвестират умно своите средства намаляват. Ако сте от тях и искате да се промените, но смятате, че пак сте изпуснали точния момент, грешите. Истината е, че никога не е късно за първата инвестиция - била директна или с посредничеството на специалист. Второто е силно препоръчително за хора без опит и с липса на време за подготовка.

Развитието на финансовите технологии и продуктите дават възможност на всеки от България да стане инвеститор било и със 100 лв., че и с по-малко средства. Разбира се, размерът има значение, както и времето. Но както казва нашият коментатор Пламен Моновски: "Инвестирането е умение като това да водиш здравословен начин на живот, да спортуваш или да си намериш подходящата работа. То е много труд и постоянство. Не е спринт, а маратон."

Последните години бяха доста турбулентни за финансовите пазари и инвестициите - след пазарния срив в началото на 2020 г., причинен от ковид-19, дойде бум на фондовите пазари в комбинация с безплатните пари. Те обаче донесоха инфлация, ускорена от енергийната криза и войната в Украйна. Повишение на лихвите стана неизбежно, което причини и сериозно понижение в цените на всички активи през миналата година - от цените на акциите, през облигациите, стоките до криптоактивите.

Днес горните фактори в комбинация с очаквания за икономическо забавяне в Европа и САЩ, се отразяват и в цените на имотите по света, макар България засега да е малко изолирана от тези трендове. Държави като Швеция обаче са ударени от сериозен имотен срив, кроната е на 14-годишно дъно спрямо еврото, а високата задлъжнялост на населението удря доходите и потреблението.

Когато лошите времена са шанс

Днешната ситуация с ниски цени на повечето активи обаче се приема от много анализатори като добра възможност за инвеститорите. "Спадовете, които видяхме на пазарите през 2022 г., дават добра възможност за старт на всеки, който се интересува от инвестиции и търговия на финансовите пазари. За начинаещите инвеститори може би най-добрата стратегия е да си изградят добре диверсифициран портфейл", коментира пред "Капитал" Калин Георгиев, финансов анализатор и експерт по международни пазари в "Бенчмарк финанс".

Това според него означава портфейлът им да включва инструменти като акции, облигации, благородни метали, стоки и валути. "По този начин по-силното представяне на определен клас активи ще компенсира слабите резултати на други. И може би най-важното е, че без значение от опита, който има, всеки инвеститор не трябва да спира да придобива нови знания и умения, свързани с инвестициите и пазарите като цяло", казва още Георгиев.

На фокус са облигациите

Заради покачване в доходността по държавните облигации от началото на годината те се приемат за добра опция за инвестиране. Нещо повече - в Европа имаше огромно търсене на държавен дълг, нещо, от което се възползва и България, която емитира при силен интерес външен дълг за 1.5 млрд. евро през януари.

"Държавните облигации и корпоративните бондове с инвестиционен рейтинг са на атрактивни нива в началото на 2023 г. През второто тримесечие към тях може да се прибавят и инвестиции в облигации на развиващи се пазари, а към края на годината може да разгледат и вложения във високодоходни облигации", каза Ерик Мижот, ръководител глобални стратегии в акции в компанията за управление на активи Amundi при представянето на глобалната й прогноза в София в средата на януари.

Иван Ненков, инвеститор и член на СД на "Реналфа" също смята, че инвестициите в държавни облигации от региона са добра идея - книжа на държави като Северна Македония и Албания с падеж през 2027-2028 г. в момента дават годишна доходност над 6%, при България тя около и малко под 4%.

Държавните облигации с висок рейтинг са една от най-сигурните инвестиции, от гледна точка на главницата, тъй като там гарант е държавата, което ги прави сходни по ниво на риск с депозитите. Доходността в момента обаче е доста повече в полза на първите. ДЦК обаче са доста сложен за инвестиране инструмент, затова за дребните инвеститори подходящи са взаимните фондове, залагащи на тях. А за хората с по-големи възможности инвестиционната консултация с лицензиран посредник може да ги насочи и в други опции.

Ще се съживят ли акциите

През миналата година акциите на компаниите на развитите държави понесоха най-сериозните удари, особено от сектора на технологиите. Други като тези на петролните компании спечелиха. Като цяло обаче съветите днес са все още да се внимава с тях, но да бъдат под наблюдение. Януари донесе еуфория на Уолстрийт и в Европа, подкрепена от финансовите отчети за миналата година - акции като Tesla и Facebook направиха двуцифрени печалби в акциите си, а технологичния индекс Nasdaq се повиши с над 10% за месеца. Все пак инвеститори и наблюдатели предупреждават, че е рано за еуфория и за рискове в момента да сме в мечи капан - ситуация, в която борсите рязко се възстановяват, подкрепени от FOMO ефекта, но последвани от нов срив.

"През 2022 г. водещите индекси записаха сериозни загуби. А тези спадове дават добра възможност на дългосрочните инвеститори да влизат в позиции на по-ниски нива. Волатилността на фондовите пазари ги прави атрактивни и за спекулативно настроените пазарни участници, тъй като така те могат да се възползват както от поскъпването на акциите, така и от техните спадове (посредством търговията на къси позиции)", коментира Калин Георгиев от "Бенчмарк финанс".

"Към средата на годината се очаква да се открият възможности за инвестиции в акции на водещи световни компании, както и в избрани акции от развиващите се пазари. В края на годината се очаква да са атрактивни за инвестиции и акции на средни и малки компании, както и в компании от цикличните сектори", коментира и Ерик Мижот от Amundi.

"Анализатори обръщат внимание и на технологичните компании в САЩ, които преди година правеха сериозни печалби, но след това бяха ударени и най-силно от срива на пазарите. Добра идея е да се следят отблизо и евентуално да се инвестира в някои от тях през 2023 г. с оглед евентуално възстановяване на цените им", казва Иван Ненков. Акциите са рискова инвестиция, като за предпочитане са борсовите фондове, които следят целия пазар - това ограничава рисковете от инвестицията в конкретни компании.

Стоки и метали

През миналата година, но и в началото на тази, златото направи добра доходност и реално влезе в ролята си на съхранител на стойност по време на инфлация и спасителен актив (Safe Haven) в тежки времена.

"Имайки предвид настоящата икономическа и геополитическа ситуация в глобален мащаб, златото и петролът се очаква да бъдат сред най-атрактивните инструменти. Страховете от рецесия в САЩ и Европа, както и геополитическата несигурност, свързана с войната в Украйна, ще оказват подкрепа на благородните метали и най-вече на златото. Петролът също ще бъде във фокуса на пазарните участници. Въпреки че към момента цената на черното злато е далеч от нивата, които достигна през миналата година, ембаргото върху износа на руски енергийни ресурси в комбинация със засилване на търсенето от страна на Китай, както и потенциално намаляване на добивите от страните от ОПЕК могат да повишат сериозно волатилността на петролните пазари", коментирa Калин Георгиев от "Бенчмарк финанс".

Инфлацията и нивата й ще продължат да са важен макроикономически фактор през тази година, тъй като тя заедно със състоянието на пазара на труда чертаят посоката за монетарните политики на централните банки. Надеждите са, че те ще се укротят. Във вторник вечерта председателят на Фед Джером Пауъл заяви, че дезинфлационните процеси вече са започнали, но са в много начален етап. Все пак успокои, че Централната банка на САЩ има инструментите, с които да свали цените в рамките на 2%, при 6.5% в момента. В навечерието на годишнината от нахлуването на Русия в Украйна, геополитическите рискове също остават високи и трудно прогнозируеми. Фактор, който също трябва да се взема под внимание.

Представители на инвестиционната общност коментират за "Капитал" потенциала и бъдещето на инвестициите.

Прогнозите не са хубаво нещо, но какво да следим и как да инвестираме

Пламен Моновски
Пламен Моновски

Пламен Моновски е съосновател на Blackrock Emerging Markets, настоящем съветва институции и големи частни инвеститори по избора на активи в портфейли. Активен инвеститор на публичните и частните пазари по целия свят.

Голямата картина: Първо искам да кажа защо не е добре да се правят прогнози. Защото бъдещето е тотално непредсказуемо, особено в краткосрочен план. Често най-важните фактори за промени на цените са не тези, които сме прогнозирали, а съвсем неочаквани. И това е така също, защото пазарът доста ефективно и бързо абсорбира достъпната и позната информация. Кризите започват, изненадвайки всички - например ковид, войната в Украйна, същото стана и с инфлацията. Същото става и с положителни "шокове на пазара", те също са непредсказуеми по дефиниция.

Уорън Бъфет казва, че е безсмислено да се прогнозира и затова той е толкова добър инвеститор.

В повечето случаи онова, което повечето хора предсказват, не се случва. Затова е добре да се погледне консенсусът и да се прави точно обратното. Особено когато този консенсус е краен; това означава, че хората са се настроили спрямо консенсуса и при екстремалните му изяви или са купували, или са продавали на нерационални, да не кажем глупави, цени. След време обаче нещата започват да се балансират и да се обръщат под собствената си тежест. Ето защо прогнозите са безсмислени.

Как да инвестираме: Важно е всеки да има собствен стил на инвестиране. Защото инвестиционният успех е свързан и с личностните характеристика на отделния човек - нещо, което не се разбира от много хора. Някои например имат характер, който им позволява да инвестират в компании с бърз растеж и са печеливши. Това са хора, които обичат да рискуват и по принцип са авантюристи. Други са по-пестеливи и търсят по-евтини и недолюбвани от пазара компании. Тези хора не притежават луксозни неща, по-внимателни и методични са. Затова всеки трябва да намери собствения си стил. А пазарът дава много възможности да се правят пари. Както казват англичаните, there are many ways to skin the cat.

Инвестирането е умение като това да водиш здравословен начин на живот, да спортуваш или да си намериш подходящата работа. То е много труд и постоянство. Не е спринт, а маратон. Не може да си прочел две книги, да си изгледал няколко филма по youtube и да започнеш да инвестираш. Всеки трябва да положи сериозни усилия да научи азбуката на инвестирането, да разбере своя рисков профил и най-важното - да може да овладее емоциите си, без да се вълнува дали прави, или ги губи пари. Когато всички тези фактори са налице, вече може да се мисли за портфейл. А това иска време и усилия.

Добре е да се разбере също, че един от най-важните детерминанти за представянето на един портфейл в дългосрочен план е инфлацията. Когато тя е много висока за дълъг период, това има съвсем други ефекти спрямо когато е висока за кратко време. Специфичното за днешното време е, че след почти 15 години ниска инфлация по света, тя се качи стремглаво и шокира повечето бизнеси, правителства и хора. И това е разбираемо - та кой има въобще памет как се живее, как се управлява бизнес или как се инвестира при инфлация. Затова сме толкова уплашени и затова повечето хора и коментатори мислят, че тя няма да падне скоро.

Историческият опит обаче е много различен. Когато цените се качат бързо, те бързо и падат. През 80-те години на миналия век имаме прецедент в САЩ - тогава тя се качи до 15% и следващите няколко години падна до 2%, което беше изключително радикално развитие. В момента консенсусът също е, че тя ще остане висока доста дълго време и смятам, че този консенсус е погрешен. Което означава, че пазарите и икономиките ще се развият доста добре.

Кои активи да следим: При укротяване на инфлацията, инвестициите в облигации, както и в депозити с висока лихва, са интересни. Дългосрочните акции като тези на технологичните компании, както и на всякакъв вид бързо растящи фирми също ще са перспективни. Суровините вероятно ще запазят по-високите си нива, но трябва да се прояви избирателност. Когато пазарите се възстановят, икономиките ще ги последват - през последните 30 години това се случва с 10-12 месеца по-късно. Тогава може да се вдигнат още и цените на имотите.

Добре е хората да се научат да инвестират в обикновените неща - имоти, облигации и акции, няма нужда да търсят алтернативи. Днес има лесен достъп до борсово търгувани фондове (ETF), които могат да станат основа на всеки добре премислен инвестиционен портфейл. Най-трудното нещо при формирането на портфейл е човек да реши каква му е основната валута. Ако например инвестираме в САЩ, а нашите разходи и активи са в евро, да не забравяме, че поемаме и валутен риск. Да речем, че купуваме краткосрочна доларова облигация с 5% доходност, но търсим възвращаемост в евро. Ако доларът падне спрямо еврото 10%, нашата инвестиция няма да изглежда много интелигентна.

П.С. Изказаното е лично мое мнение, някаква вероятност, но не и причина да се инвестира спрямо една или друга прогноза.

Държавните облигации са добра опция, добре е да се следят и Big Tech

Иван Ненков
Иван Ненков

Иван Ненков е инвеститор и член на СД на "Реналфа"

Голямата картина: Миналата година беше една от най-тежките за инвеститорите във финансови активи, тъй като се отбелязаха сериозни спадове в цените на акциите и облигациите на всички водещи световни пазари. Естествено причините бяха три - войната в Украйна, енергийният скок в цените и високата инфлация. Рязкото вдигане на лихвите от световните централни банки свали цените на много активи и особено на дълговите инструменти - по-високи лихви и доходност, съответно по-ниски цени.

В този контекст очакванията за инфлацията през 2023 г. са доста по умерени и съответно анализаторите не предвиждат множество или сериозни повишение на лихвите. Освен това има очаквания за лека рецесия в САЩ към втората половина на 2023 и евентуална стагнация или слаб ръст на европейската икономика. Това означава, че инвестициите в държавни или корпоративни облигации ще са доста атрактивни през 2023 г.

Добра възможност: Доходността по българските международни евро облигации е в рамките на 4-5.5% на годишна база (в зависимост от срока до падежа) в евро. Особено интересни са бондовете на Български енергиен холдинг - в момента носят доходност в евро от 6.4% на годишна база, като падежът им е през юли 2028 г. Други интересни активи са еврооблигациите на Република Северна Македония - книжата с падеж октомври 2028 г. са с доход 6.4% в евро, както и на Албания - с доход 6.17% в евро и падеж през юни 2026 г.

Рисковете за инвеститорите в дългови инструменти са, от една страна, очакваното повишаване на лихвите на ЕЦБ, но то донякъде е изконсумирано от пазара. По-опасни биха били дългови кризи в определени държави, които са силно задлъжнели и високите лихви биха причинили трудности в бюджетната им политика. Такива в Европа са например Италия и Гърция, но има и много развиващи се държави, които са силно задлъжнели, но техните облигации са обикновено в долари.

По отношение на валутите анализаторите очакват тази година да има поевтиняване на долара и по добро представяне на еврото, тъй като се смята че ФЕД е почти изпълнила плана за вдигането на лихвите, докато ЕЦБ има още какво да направи по темата и тази динамика е в полза на еврото.

Обикновено във време на слабост на щатския долар американските акции не се представят много добре и освен това има очаквания за рецесия в САЩ. Въобще общото високо равнище на лихвите е негативно за пазарите на акции и тази година няма да са лесни инвестициите там, тъй като трябва да се прави внимателен подбор компания по компания.

Подходящи възможности: В условията на поевтиняващ долар цените в долари на скъпоценните метали като злато се представят доста добре и са подходящи за инвеститори с доларова ликвидност. За горивата предстои една по-спокойна година - специално за пазара на газ в Европа не се очакват сътресения дори и за зимата на 2023 г., тъй като газохранилищата са достатъчно пълни и вече има осигурен достъп на газ от множество алтернативни източници извън Русия.

Някои от водещите технологични компании като Microsoft, Alphabet, Meta, Amazon, Tesla, Netflix пострадаха доста като цени през 2022 г. и в последните седмици направиха големи съкращения на персонал. Добра идея е да се следят отблизо и евентуално да се инвестира в някои от тях през 2023 г. с оглед евентуално възстановяване на цените им.

За инвеститорите, които нямат ясен избор за 2023 г. или пък нямат достатъчно средства за пазара на облигации, е най-добре да се обърнат към наличните договорни фондове в България или да си изберат подходящи ETF-и, търгувани на борсите в Европа и САЩ.

Мненията са лични и не представляват препоръка за покупко-продажба на ценни книжа

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    nikolai1982 avatar :-|
    Nikolai Kavrakov
    • + 1

    Какви инвестици след като и Федералния резерв на САЩ + Европейската банка заявиха че ще вдигат лихвите още и че далеч не са приключили ?

    Нередност?
  • 2
    nikolay.badzhinerov avatar :-P
    Николай
    • + 1

    Инвестирането е доброволно занимание. Който иска инвестира, а който мисли, че няма смисъл не инвестира. Риска и ползите са персонални.

    Нередност?
Нов коментар