🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Интервю | Даниел Дончев: Въпреки банковите проблеми сравнения с кризата от 2008 г. са неуместни

Изпълнителният директор на "Експат асет мениджмънт" пред "Капитал"

"Случилото се с регионалните банки показва, че агресивното затягане на монетарната политика започва да дава своето отражение", споделя финансистът пред "Капитал" след фалита на SVB
"Случилото се с регионалните банки показва, че агресивното затягане на монетарната политика започва да дава своето отражение", споделя финансистът пред "Капитал" след фалита на SVB
"Случилото се с регионалните банки показва, че агресивното затягане на монетарната политика започва да дава своето отражение", споделя финансистът пред "Капитал" след фалита на SVB    ©  Експат Асет Мениджмънт
"Случилото се с регионалните банки показва, че агресивното затягане на монетарната политика започва да дава своето отражение", споделя финансистът пред "Капитал" след фалита на SVB    ©  Експат Асет Мениджмънт
Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Темата накратко
  • Не съветваме инвеститорите да се панират в текущата ситуация, държавните и корпоративните облигdции са добра алтернатива.
  • Волатилността на пазарите ще продължи, но най-ниските нива на пазарите на акции са вероятно достигнати
  • Реалната икономика може да изпитва затруднения, а финансовите пазари да се предстaвят по-добре.

"Капитал" потърси мнението на финансовите професионалисти за състоянието на пазарите и очакванията им във връзка с банковата криза от последните седмици. Даниел Дончев е изпълнителен директор на управляващото дружество "Експат асет мениджмънт".

По какъв начин сътресенията на финансовите пазари могат да се отразят на глобалната икономика и борсите през тази година?

Сътресенията на финансовите пазари няма да имат пряк директен ефект върху глобалната икономика, но ни показват, че над нея започват да се появяват тъмни облаци. Традиционно финансовите пазари изпреварват това, което се случва в реалната икономика, със средно 6 - 9 месеца. През миналата 2022 г. представянето на пазарите беше много лошо, като всички класове активи бяха на отрицателна територия, а същевременно икономиките се развиваха добре. Възможно е тази година ситуацията да бъде напълно противоположна на миналогодишната - реалната икономика да изпитва затруднения, а финансовите пазари да се предстaвят по-добре.

Повечето макроикономисти предвиждаха "мека рецесия" или омекотено приземяване на икономиките на фона на драстичното затягане от страна на централните банки, като сценариите се изместиха за второто тримесечие (или втората половина) на 2023 г.? Как се отразява подобна несигурност, съчетана с банковите проблеми от последните дни, на пазарните условия?

Рецесията в развитите икономики е широко коментирана тема през последната година. Тя до голяма степен е очаквана от инвеститорите и може би се превръща в консенсус при тях. Тук голямо значение има не само дали ще се случи, но и с какъв магнитуд ще бъде тя. Нашите очаквания са, че има немалка вероятност за рецесия в развитите страни, но тя би била евентуално по-лека. Това е така, защото, погледнато исторически, такива рецесии, които са породени от драстично затягане на монетарната политика (каквато би била и текущата), са по-меки.

Една от основните характеристики на рецесията от този тип е, че тя обикновено не води до дългосрочна структурна промяна в икономиката. По-скоро протича за по-къс период, който позволява на икономиката да коригира дисбалансите и да се върне към по-стабилен път на растеж. Кризата в регионалния банков сектор на САЩ все още е в начален стадий, но досегашният опит при такива ситуации показва, че инвеститорите трябва да бъдат подготвени за сътресения.

Решението на правителството на САЩ да подкрепи депозaнтите в банките, както и наскоро обявената ликвидност от Федералния резерв помагат за успокояване на притеснените вложители и на пазарните участници. Случилото се с регионалните банки показва, че агресивното затягане на монетарната политика започва да дава своето отражение. Не трябва да забравяме, че нейният ефект е отложен във времето и са необходими няколко тримесечия, за да се отрази на реалната икономика. Въпреки че регионалните банки ще продължат да изпитват затруднения в дейността си, всякакви сравнения на сегашната ситуация с тази от 2008 г. са неуместни и некоректни.

Какво бихте посъветвали инвеститорите: търпение, строга дисциплина, ориентиране към по-безопасни активи (като облигации), поддържането на по-високи нива на ликвидност или е най-добре да не се предприемат излишни действия за момента?

Не съветваме инвеститорите да се панират в текущата ситуация, а да следват строга дисциплина и да се придържат към дългосрочните си цели. Низходящият тренд при акциите и облигациите е валиден вече от над 15 месеца, което показва, че е в напреднал стадий. Нашите очаквания са, че волатилността на пазарите ще продължи, но най-ниските нива на пазарите на акции са вероятно достигнати или това ще се случи през първата половина на годината. Вярваме, че на текущите нива, на които се търгуват глобалните индекси на акции, са калкулирали до голяма степен слаба рецесия.

След рекордно лошото предстaвяне на облигациите през мината година смятаме, че нивата, на които се търгуват, са много добри и предлаганите доходности са атрактивни. Предпочитаме държавни облигации и корпоративни такива с много висок кредитен рейтинг. Златото също е добра алтернатива през текущата година. Препоръчваме на инвеститорите да използват потенциални нови понижения на пазарите за увеличаване на експозицията им в акции.