🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Знаменателен, но нещастен съюз: UBS спасява Credit Suisse

Прибързаното обединение може да се отрази на пазарите

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

На пресконференция в Берн на 19 март председателите на Credit Suisse и UBS - двата големи конкурента в швейцарската банкова система, обявиха важен, но нещастен съюз. След един уикенд на пазарлъци и години на пълзящо отчаяние сливането оцени Credit Suisse на около 3 млрд. швейцарски франка (3.2 млрд. долара). Една 167-годишна институция е мъртва. Световното банкиране е в нова, бурна епоха.

Стойността на сделката е с 60% отстъпка от борсовата оценка на Credit Suisse и представлява малка част от балансовата стойност на компанията, която е 42 млрд. швейцарски франка. Акционерите получават по-добро третиране при преговорите спрямо инвеститорите в облигации от "допълнителен капитал от първи ред" (АТ1) на банката - вид дълг, предназначен за поемане на загуби при фалит на банка - които бяха изтрити в резултат на решение и това може да има ефект на дълговите пазари. За да се прокара сделката и да се избегне срив на пазара, швейцарските власти се съгласиха да предоставят на UBS защита в размер на 9 млрд. швейцарски франка срещу загуби, които може да претърпи при продажбата на нежелани части от Credit Suisse, и да осигурят ликвидност в размер на 100 млрд. швейцарски франка.

Различни пътища

И двете банки пострадаха по време на световната финансова криза през 2007-2009 г., като UBS получи помощ от швейцарското правителство. В последно време пътищата им се разминават. Докато шефовете на UBS стабилизираха кораба, Credit Suisse потъна по време на поредица от шумни казуси. Миналата година банката отчете загуба от около 7 млрд. швейцарски франка, което е най-лошият ѝ резултат от 2008 г. насам. През последните три години цената на акциите на Credit Suisse е спаднала със 70%, а тази на UBS се е увеличила повече от два пъти. През октомври 2022 г. ръководителите на Credit Suisse не успяха да убедят пазара в плана, който бяха подготвили, за да намалят разходите и да преструктурират звеното за инвестиционно банкиране.

Въпреки всичко преди седмица малцина биха предвидили, че ще се стигне до обвързване. Но на 15 март цената на акциите на Credit Suisse се срина с една четвърт до най-ниското си ниво в историята, очевидно след коментарите на председателя на Саудитската национална банка, най-големият акционер на банката, който изключи възможността за повече подкрепа. В ранните часове на 16 март Швейцарската национална банка (ШНБ) се опита да успокои вложителите и пазарите, като предложи да отпусне на банката заем в размер до 50 млрд. швейцарски франка. Това би трябвало да е достатъчно. Credit Suisse отговаряше на изискванията за ликвидност, които се очакваха от една системно важна банка. Тя разполагаше с близо 100 млрд. швейцарски франка капитал за покриване на загуби, който можеше да се използва в случай на катастрофално източване.

Последва обаче зашеметяваща загуба на доверие. До 17 март цената на акциите на Credit Suisse спадна още, вложителите изтегляха парите си, а контрагентите се опасяваха от най-лошото. Швейцарските високопоставени служители се върнаха с твърда сила, настоявайки за продажба на банката на UBS.

Трудно интегриране

Интегрирането на двамата съседи на Парадеплац в Цюрих (централите на двете банки са една срещу друга - бел. ред.) ще бъде болезнено. UBS планира да направи съкращения за милиарди долари, надявайки се, че сделката ще й донесе пари до 2027 г. Изпълнението на тези планове ще бъде особено трудно, тъй като швейцарските регулатори ще следят отблизо. Акционерите на UBS ще бъдат разбираемо недоволни. Преди седмица те притежаваха реформирана и печеливша институция. Сега те притежават акции в много по-рисково начинание. Но нямаше кой да се вслуша в техните опасения. Швейцарските законодатели действаха бързо, за да гарантират, че продажбата няма да се нуждае от редовните одобрения на акционерите.

Комбинацията от операции на банките по управление на богатството и швейцарско банкиране е едно от нещата, които дават надежда за успех. След сливането и двете подразделения ще бъдат мощни. UBS вероятно ще държи почти една трета от швейцарския вътрешен пазар. Перлата ще остане бизнесът за управление на богатството, който през последните пет години е показал впечатляваща средна възвращаемост на собствения капитал от 24%. След сливането подразделението ще управлява активи на стойност 3.4 трлн. долара и ще има сериозни претенции към портфейлите на световните милиардери.

Но дори и тук не всичко е добре. При предишни мегасделки в областта на управлението на богатството клиентите са напускали. Някои от тях предпочитат да съхраняват парите си в повече от една институция - подход, който изглежда още по-разумен след последните две седмици.

"Най-кървавото" съкращаване на разходите ще бъде в инвестиционната банка на обединената компания, като голяма част от тях ще бъдат направени от търговците и специалистите по сделки в Credit Suisse. Стремежът инвестиционното банкиране да остане силно подчинено на управлението на благосъстоянието ще означава много съкращения. Рисковите дейности, които не се вписват във визията, ще бъдат преместени в "неосновно" звено и бързо продадени. Въпреки че банката вече е тръгнала по този път, сега процесът ще бъде много по-брутален.

Диригентите на глобалната финансова политика ще се стремят новата институция да успее. Сътресенията в Америка и Европа вече им дадоха повод за безпокойство. На 19 март Федералният резерв и пет други централни банки от богатия свят обявиха мерки за повишаване на доларовата ликвидност в опит да намалят напрежението на пазарите на финансиране.

Но швейцарските служители ще се стремят най-много от всички към здрав съюз. Общите активи на UBS и Credit Suisse са около два пъти повече от швейцарския брутен вътрешен продукт. Регулаторните органи ще настояват за по-високи капиталови съотношения поради значението на новата мегабанка за световната икономика, като това ще намали печалбите. А перспективата за нови проблеми е още по-плашеща. В края на краищата решението от тази седмица - сливане - няма как да бъде на масата в бъдеще. Новата институция просто ще бъде твърде голяма за такава сделка.

От "Капитал".Сделката може да унищожи пазар на облигации за 275 млрд. долара

Инвеститорите се опитват да разберат сделката и да установят последствията от нея. Едно от тях вече е ясно - решението за отписване на около 16 млрд. швейцарски франка (17 млрд. долара) в облигации емитирани от Credit Suisse, класифицирани като АТ1, предизвиква недоволство. Някои анализатори се опасяват, че това може да означава дори край на този клас активи.

Ценните книжа от тази категория са форма на "условно-конвертируеми" облигации, част от инструментите, създадени след световната финансова криза от 2007-2009 г., за да се предотвратят бъдещи спасителни операции. В добри времена те действат като относително високодоходни облигации. При влошаване на ситуацията - например при спад на капитала на банката под определени нива спрямо активите - облигациите се превръщат в собствен капитал, като намаляват дълга на банката и поемат загубите. В реда след банкрута притежателите на облигации от първи ред трябва да се намират между притежателите на първостепенни облигации, които имат право на първо плащане, и акционерите, които теоретично поемат първите загуби.

Оркестрираното спасяване на Credit Suisse разтърси пазара на облигации AT1, чиято стойност в момента е около 275 млрд. долара, по две причини. Едната е размерът на отписването, което е най-голямото в историята на тези облигации. Другата е фактът, че акционерите се оказаха над притежателите на облигации AT1 в йерархията. Ситуацията доведе до разпродажба на някои форми на банков дълг на 20 март. Среднопретеглената цена на облигациите AT1 на Deutsche Bank например спадна с близо 9.5%.

Редовните купувачи на този вид облигации може да са първите, които ще се разколебаят. Още през януари инвестиционният комитет на Union Bancaire Privée, швейцарска частна банка, заяви, че високата доходност на този вид облигации ги прави привлекателна инвестиция в контекста на силните баланси на европейските банки. В миналото частните банки в Азия са били активни купувачи, като са купували емисии за своите изключително богати клиенти.

Коментарите за бъдещето на този клас активи варират от мрачни до апокалиптични. Goldman Sachs предупреди, че вече е трудно да се оцени привлекателният спред между доходността на облигациите AT1 и различните форми на високодоходни кредити поради липсата на яснота за това как ще функционират бъдещите решения. Други са на по-крайна позиция. "Credit Suisse може да не е единствената, която умря днес", смята Луи-Винсент Гаве, съосновател на анализаторската компания Gavekal. Според него условията на поглъщането на Credit Suisse вероятно ще убият пазара на този вид облигации.

2023, The Economist Newspaper Limited. All rights reserved

Все още няма коментари
Нов коментар