🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Deutsche Bank води спада на акциите на европейските банки

Притесненията на инвеститорите за потенциална банкова криза продължават да оказват влияние на пазарите

Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Акциите на европейските банки претърпяват нов сериозен спад в петък, 24 март. Най-голямата банка в Германия, Deutsche Bank, губи над 13%, отбелязвайки най-сериозната си дневна загуба от март 2020 г. Други финансови институции също отчитат значителни загуби, като книжата на Commerzbank отстъпват с над 8%, а BNP Paribas - около 7%.

Спадът на пазара беше причинен от няколко фактора, включително опасения относно глобалните икономически перспективи и продължаващата несигурност около състоянието на регионалните американски банки. Основната причина за скорошния спад на банковите акции е колапсът на двe американски банки - Silicon Valley Bank и Signature Bank, както и проблемите с Credit Suisse, довели до спешната й продажба на UBS.

"Кризата в регионалния банков сектор на САЩ все още е в начален стадий, но досегашният опит при такива ситуации показва, че инвеститорите трябва да бъдат подготвени за сътресения", споделя пред "Капитал" Даниел Дончев, изпълнителен директор на "Експат асет мениджмънт".

Въпреки негативните новини политиците се опитват да успокоят пазарите, подчертавайки, че основите на банковия сектор остават стабилни, а банките са по-добре капитализирани. "Въпреки че европейският банков сектор е устойчив, със силни капиталови и ликвидни позиции, с оглед на неотдавнашната нестабилност на финансовия пазар ние сме готови да действаме и да предоставим ликвидна подкрепа на финансовата система, ако е необходимо", заяви в четвъртък Кристин Лагард, председател на ЕЦБ.

Неотдавнашният спад на акциите на европейските банки подчертава продължаващите предизвикателства пред финансовия сектор, докато световната икономика се бори с въздействието на инфлацията и покачващите се лихви. Въпреки това институциите остават уверени в устойчивостта на банковата система и предприемат стъпки, за да осигурят нейната стабилност, като същевременно продължават да се борят с инфлацията, затягайки монетарните си политики.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    b.davidkov avatar :-P
    masay
    • + 2

    Дойче банк е просто една огромна Креди сюис. Която, за разлика от нея, няма кой да купи. Някой да е мераклия да придобие черна дупка?

    Нередност?
  • 2
    BBB avatar :-|
    D.r D
    • + 1

    И не само DBank има ликвидна криза, но просто е най-огромната и проблемът там е най-видим. И е най-страшно. На опашката са и Креди Лионе, и Париба, и Уникредит... Просто кризата видимо се превръща в системна на неолибералния глобалистичен финансов капитал.

    Защото при липса на други достатъчно консервативни активи, банките са се натъпкали до козирките с американски и евроДЦК, на които кредитните агенции (американски!) дават - и продължават да дават - върхов индекс ААА.
    През десетте години на нулеви лихви и гарантирана доходност от ДЦК около 2% нещата бяха се закротили. В момента, когато Фед реши, че инфлацията трябва да се бори с вдигане на лихвите (а ЕЦБ поваря същите действия с една седмица закъснение), ДЦК в портфейлите на банките започнаха да стават все по-токсични и да трупат загуби с всяко покачване на лихвите, защото с толкова се обезценяват активите им в ДЦК. А лихвите продължават на тласъци да растат...

    Получава се нещо невиждано и непонятно за елементарен дори икономически разум: от една страна ЦБ вдигат лихвите, за да борят инфлацията, от което сериозно се давят търговските банки, а от друга - ЦБ печатат пари като за последно, за да "спасяват" банките и помпат инфлацията. На следващият кръг от спиралата отново се вдигат лихвите и отново се печатат пари...
    Докога?

    До "Черният обелиск" на Ремарк, когато един хляб се е купувал с куфар пари без покритие и е било значително по на сметка да си облепиш стаята с банкноти, отколкото да купуваш тапети...

    Дали пък една голяма война няма да нулира кризата на капитализма?

    Нередност?
  • 3
    svetlozar_savov avatar :-P
    SS

    Deutsche uber alles ...

    Нередност?
Нов коментар