Колко сериозно е положението на Deutsche Bank

Германският канцлер Шолц призова инвеститорите в банката да не изпадат в паника

Европейските регулатори побързаха да изразят своята увереност в силата на банките в региона
Европейските регулатори побързаха да изразят своята увереност в силата на банките в региона
Европейските регулатори побързаха да изразят своята увереност в силата на банките в региона    ©  Reuters
Европейските регулатори побързаха да изразят своята увереност в силата на банките в региона    ©  Reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Темата накратко
  • За разлика от Credit Suisse германската банка е печеливша, след като претърпя продължително и болезнено преструктуриране.
  • Несигурността предизвиква свръхреакции на пазарите при слаби сигнали, но в понеделник дойде и успокоение.
  • Лошите кредити на банките от еврозоната намаляха от над 1 трлн. евро преди осем години до под 350 млрд. евро през миналата година.

Канцлерът на Германия Олаф Шолц настоява, че няма нужда инвеститорите в Deutsche Bank да изпадат в паника, след като цената на акциите на кредитора рязко се понижи в петък. Той заяви, че финансовата институция се е модернизирала и сега е "много печеливша". Цената на акциите на банката спадна с 9% в петък, тъй като инвеститорите продължават да са неспокойни за финансовия сектор след срива на Credit Suisse, довел до придобиването й от конкурента UBS. В понеделник имаше известно успокоение, като акцията на Deutsche Bank се повиши с почти 5%.

През последните седмици инвеститорите в еврозоната изпитаха чувство на недоверие. В петък акциите на банките се понижиха значително, което накара управителя на ЕЦБ Кристин Лагард да заяви, че европейските банки са достатъчно сигурни и ликвидни, за да издържат на пазарния контрол.

Разпродажбите започнаха с Deutsche Bank, която също е имала проблеми в миналото. До средата на следобеда банковият индекс Euro Stoxx 600, който включва най-големите кредитори в региона, загуби 5%. Инвеститорите с основание се питат колко зле изглежда положението на Deutsche Bank. За разлика от Credit Suisse германската банка е печеливша, след като претърпя продължително и болезнено преструктуриране. Около 70% от нейните депозити на дребно са застраховани, а фирмите, които съхраняват парични средства в нея, също са стабилни, отбелязва The Economist.

Заплахите

През 2016 г., когато банката беше раздирана от проблеми заради заради лоши резултати, депозитите почти не се промениха. Ако се наложи, кредиторът разполага с много висококачествени и ликвидни активи, които може да размени срещу пари в брой в ЕЦБ. Така сценарият на Credit Suisse за самоцелно масово изтегляне на средства от банката изглежда малко вероятен.

Заплаха обаче е покачването на лихвите, които доведоха до срив на Silicon Valley Bank. Повишаването на лихвените проценти е добро за банките в краткосрочен план, тъй като приходите от лихви се увеличават. Европейските банки и сега печелят добре - нетната печалба на Deutsche Bank от 5.7 млрд. евро през 2022 г. е два пъти по-голяма от тази през предходната година.

Но тъй като разходите за финансиране се увеличават, активите на банките, като например дългосрочните облигации, губят стойност. Европейските регулатори изискват от кредиторите да хеджират този риск.

Друго притеснение е свързано с последиците от фалита на SVB, които ще засегнат американския портфейл на Deutsche Bank. Изглежда, че търговските имоти ще пострадат, тъй като средните по размер кредитори затягат отпускането на заеми. Германската банка има близо 17 млрд. долара такива активи, което я нарежда сред най-застрашените европейски банки. Тя може и да има голям портфейл от деривати, които са опасни инструменти на нестабилните пазари, но те се търгуват открито и достатъчно често, за да е малко вероятно да бъдат сериозно подценени.

Може би най-голямата причина за безпокойство е цената на финансиране на Deutsche Bank, която може да се повиши след фалита на Credit Suisse. Въпреки че тя има повече капитал, отколкото изискват строгите европейски правила, инвеститорите в облигации от допълнително ниво 1 (AT1), които бяха изтрити при поглъщането на Credit Suisse от UBS, сега ще изискват по-високи премии. А облигациите AT1 представляват по-голям дял от рисковопретеглените активи на Deutsche Bank, отколкото в други банки, отбелязва The Economist.

И все пак основната причина за разпродажбата не е финансовото състояние на германската банка, а по-скоро несигурността, която предизвиква свръхреакции при слаби сигнали, обръщат внимание експерти. Пазарът на суаповете за кредитно неизпълнение на Deutsche Bank е неликвиден, което означава, че няколко сделки могат бързо да променят цените.

А другите банки в еврозоната?

Европейските регулатори побързаха да изразят своята увереност в силата на банките в региона още след фалита на SVB. Луис де Гиндос, вицепрезидент на ЕЦБ, заяви, че секторът е "устойчив", с много по-висок капитал, отколкото при предишната криза преди десетилетие, стабилни нива на ликвидност и "доста ограничена" експозиция към Credit Suisse или фалиралите американски банки. Де Гиндос добави, че повишаването на лихвените проценти е "положително по отношение на маржовете на европейските банки".

Повишаването на лихвите по кредитите, които те получават, по-бързо от лихвите, които плащат на вложителите, помогна на банките от еврозоната да постигнат възвръщаемост на собствения капитал от 7.6% през миналата година - най-високата стойност от повече от десетилетие. Лошите кредити, които дълго време бяха ахилесовата пета на банките от еврозоната, намаляха стабилно - от над 1 трлн. евро преди осем години до под 350 млрд. евро през миналата година, което се равнява на по-малко от 2% от общия размер на кредитите. Въпреки това, макар че европейските банки несъмнено са в по-силна позиция, отколкото по време на предишната криза, когато няколко от тях трябваше да бъдат спасени от правителствата си, това не означава, че те ще бъдат имунизирани срещу последните сътресения.

Съществуват няколко причини за безпокойство, обръща внимание в анализ Financial Times. Credit Suisse също имаше добри капиталови и ликвидни показатели - и двата само малко под средните за еврозоната през миналата година, но това не я спаси, когато доверието се изпари. Освен това банките от еврозоната все още не реализират достатъчно печалба, за да покрият разходите си за капитала.

Допълнително безпокойство буди ефектът от повишаването на лихвите от ЕЦБ, за да се справи с високата инфлация. Това ще засегне стойността на огромните позиции на банките от държавни облигации, ипотеки и други дългови инструменти. В повечето случаи банките отчитат тези заеми така, сякаш ще ги притежават до падежа, така че не поемат загуби, когато стойността им спадне. А много от тях се застраховат, като хеджират лихвения риск. Но ръководителят на надзора на ЕЦБ Андреа Енрия заяви неотдавна, че много кредитори не са подготвени за тази нова среда, която "ще създаде победители и губещи".

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    susedkata avatar :-|
    Любопитната Съседка
    • + 3

    Колко пъти вече Deutsche Bank се осир@ и колко пъти германците ще я спасяват и ще се преструват, че всичко е наред?

    Нередност?
  • 2
    webdesignerbg avatar :-|
    Web Designer
    • + 1

    .....

    Нередност?
Нов коментар