Инвеститори предупреждават за вторични трусове след срива на First Republic

Банковите сътресения ще ограничат кредитирането и могат допълнително да забавят икономическия растеж

Фалитът на калифорнийската банка отключи разпродажба на акции на няколко кредитора в понеделник, но не предизвика толкова голяма паника на пазара, колкото по-ранния срив на Silicon Valley Bank и Signature Bank
Фалитът на калифорнийската банка отключи разпродажба на акции на няколко кредитора в понеделник, но не предизвика толкова голяма паника на пазара, колкото по-ранния срив на Silicon Valley Bank и Signature Bank
Фалитът на калифорнийската банка отключи разпродажба на акции на няколко кредитора в понеделник, но не предизвика толкова голяма паника на пазара, колкото по-ранния срив на Silicon Valley Bank и Signature Bank    ©  Reuters
Фалитът на калифорнийската банка отключи разпродажба на акции на няколко кредитора в понеделник, но не предизвика толкова голяма паника на пазара, колкото по-ранния срив на Silicon Valley Bank и Signature Bank    ©  Reuters
Темата накратко
  • Фалитите на регионални банки ще доведат до затягане на правилата, както и на кредитирането, прогнозират експерти.
  • Това може допълнително да забави икономическия растеж.
  • Проверката по случая с SVB открива пропуски в надзора и призовава за преразглеждане на регулациите.

Колапсът на First Republic Bank в понеделник предизвика сравнително ограничен отзвук на финансовите пазари, но това не трябва да носи прибързано успокоение. Спасяването на закъсалия кредитор е третият подобен случай от началото на март, а First Republic е втората най-голяма провалила се банка в американската история. Финансовите сътресения вероятно ще доведат до ограничаване на кредитирането и допълнително ще ударят и без това бавния икономически растеж. Това предупреждават водещи инвеститори, цитирани от Financial Times.

Фалитът на калифорнийската банка отключи разпродажба на акции на няколко кредитора в понеделник, но не предизвика толкова голяма паника на пазара, колкото по-ранния срив на Silicon Valley Bank и Signature Bank. Банките обаче сега ще трябва да са по-внимателни и да се съобразяват с по-строги правила, което ще намали способността им да отпускат заеми. Това се случва на фона на вече извънредно нисък растеж на американската икономика, която под натиска на покачващите се лихви се разшири с едва 1.1% през първото тримесечие.

"Първо, ще станем свидетели на истинско засилване на регулациите в банковата система, особено за много регионални кредитори", казва по време на конференцията на Milken Institute Дейвид Хънт, главен изпълнителен директор на PGIM, която управлява активи за 1.2 трлн. долара. Ефектите от тези правила ще са силно ограничаващи и тепърва ще оценяваме какви ще са последиците за икономиката на САЩ, допълва той. Без съмнение резултатът ще са по-стегнати финансови условия, смята и Риши Капур, главен изпълнителен директор на базираната в Бахрейн Investcorp.

Други предупреждават, че устойчиво високата инфлация оставя Фед с твърде тясно пространство за маневриране, в случай че икономиката се забави. Някои инвеститори са твърде оптимистични в очакванията си, че централната банка скоро ще започне да сваля лихвените проценти. "Това е предпоставка за разочарование", каза Карън Карниол-Тамбур, главен инвестиционен директор на хедж фонд гиганта Bridgewater Associates, визирайки пазарното ценообразуване, според което Фед ще понижи основната си лихва два пъти до края на годината. За разлика от преди, когато централните банки реагираха на всеки малък проблем с намаляване на лихвите или печатане на пари, възможностите им сега са ограничени, предупреждава Тамбур.

В същото време шефът на МВФ Кристалина Георгиева обвини за банковите проблеми "ненужната дерегулация" и надзора, който "не е на ниво".

Фед отчете пропуски в надзора на SVB

Започналата проверка на Фед по случая с SVB заключи, че централната банка се е провалила в различни етапи в надзора си върху фалиралия кредитор. Дългоочакваният доклад на зам.-председателя на Фед Майкъл Бар установи, че надзорните органи са забелязали явни признаци на лошо управление в SVB месеци преди нейния колапс, но не са успели да оценят колко критични са станали те и не са взели необходимите мерки. Бар призова Фед да затегне правилата за по-малките регионални банки и да преразгледа цялостния си подход към надзора.