Българският производител на електромобили "Син Карс" обяви 4 нови поръчки

Колите ще бъдат доставени до края на юни, като продажбите се очаква да генерират приход от над 400 хил. лева

Електромобилът на русенската "Син карс".
Електромобилът на русенската "Син карс".
Електромобилът на русенската "Син карс".    ©  Анелия Николова
Електромобилът на русенската "Син карс".    ©  Анелия Николова
Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Акциите на "Син Карс", производител на автомобили от Русе, поскъпват с над 8%, макар и с минимален оборот, след като компанията обяви 4 поръчки за доставка на електромобила L City. Два от автомобилите са доставени в Германия, един ще бъде в Обединеното кралство и един "на голямо производствено дружество (в автомобилната индустрия) за дейността му в гр. Русе" става ясно от официално съобщение до борсата на 10 май.

"Продали сме всичко", каза пред Капитал основателят на компанията Росен Даскалов. Според него търсене има, но сглобяването и доставянето на автомобилите отнема време. Според годишния отчет на компанията, който бе публикуван на 2 май, компанията е доставила 2 автомобила през 2022 г. (и двата в Нидерландия). С последните 4 поръчки общо продадените автомобили стават 6, като по план до юни трябва да бъдат доставени още 6 превозни средства.

Българската "Тесла"?

"Син Карс" е българска компания от Русе, основана през 2018 г. През юни 2021 г. се превърна във втората компания, която се листва на beam, сегмента за малки и средни компании на Българската фондова борса, като набира 2 млн. лева от 2 млн. акции с номинал 1 лев. През август 2022 г. "Син Карс" опита да набере допълнителни средства от борсата, предлагайки нови 13 млн. акции с номинал 1 лев, но броя на записаните книжа не покри заложения минимум от 2.5 млн. акции и записването приключи без успех.

Основната дейност на компанията се състои в проектиране и производство на спортни и електрически автомобили, и резервни части за тях. През 2022 г. изцяло дейността на дружеството е насочена към развитие на производството на електрически автомобили- L City, от които има два модела: Koffer и Pickup (с открито товарно пространство). Превозните средства са предназначени за доставки в градска среда. Спортните автомобили ще се произвеждат само по изключение, при постъпила индивидуална поръчка и при определено минимално предплащане.

През юли 2022 г. компанията се сдобива със сертификат за производството на малка серия автомобили от серията L City. Изградената производствена линия е с капацитет от производството на 500 автмобила годишно, като сертификатът е за до 1500 броя. В допълнение "Син Карс" успява да изгради и производствена линия за батерии, която, освен за собствени нужди, може да произвежда и за външни клиенти.

Финансовата страна

Приходите на русенския производител нарасват до над 1.8 млн лева през 2022 г. в сравнение с 1.2 млн. през 2021 г., но компанията продължава да отчита загуби - около 220 хил. лева за 2022 г. спрямо 180 хил. лева загуба предходната година. Позитивен сигнал е, че за година оперативната загуба се смъква от над 1.3 млн. до едва 50 хил. лева. Въпреки това средствата намаляват, като текущите активи са около 3 млн. лева, от които над 2.2 млн. са материални запаси, а едва 35 хил. лева пари в брой.

Росен Даскалов обаче заявява, че няма намерение да набира допълнителни средства през българската борса отново. "Разочарован съм", беше коментарът на собственика пред Капитал. Към настоящия момент компанията не планира публично предлагане, но има намерение в даден момент да се листне на борсата в Амстердам, като за целта ще обедини компаниите си под шапката на нидерландско дружество майка. За последните 6 месеца акциите на "Син Карс" поевтиняват с над 30% на БФБ.

7 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 2
    subaru avatar :-|
    subaru
    • - 2
    • + 8

    Това на снимката не е електрически автомобил. Това е количка за голф.

    Нередност?
  • 3
    kiro1234 avatar :-|
    Kiril Kirilov
    • - 2
    • + 8

    Това да не са някакви супер коли, че се произвеждат по 2 бройки.
    Ако е това на снимката, количка за голф.
    Нещо намирисва цялата работа, пък и собственика разочарован от БФБ.
    Смешки български.

    Нередност?
  • 4
    drakon avatar :-|
    Vassil Stoychev
    • + 2

    Браво на хората, че се пробват, но конкуренцията от Китай ще ги отнесе:

    Четириместен електрически СУВ, максимална скорост 60 км/ч. за 10 000 лева ( не е грешка) , без доставка :
    https://m.alibaba.com/product/1600183753551/Chinese-4-Wheel-New-Car-High.html

    При поръчка на 10 броя има почти 50% отстъпка.

    ---

    BYD Seagull електрически хечбек, 5 врати, максимална скорост 160 км/ч., Пробег до 530 км с едно зареждане.
    Цена 15 700 лева. без доставка

    https://m.alibaba.com/product/1600772498077/2023-Cheapest-China-BYD-Seagull-byd.html?s=p
    --
    Спортен електрически автомобил , макс.скорост 180 км/ч.
    Цена: 24 400 лева без доставка

    Нередност?
  • 6
    pontif avatar :-|
    Pontif
    • - 3
    • + 1

    Дръж се Тесла, идьем! Или поне ша са прабамье.

    Нередност?
  • 7
    mvn51595132 avatar :-P
    Кум Лисан
    • - 1
    • + 1

    Мъск трепери

    Нередност?
Нов коментар