"Експат" пусна фонд алтернатива на депозита с очаквана доходност от 3.5%

Управляващото дружество добавя в портфолиото си фонд на паричния пазар

Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

"Експат капитал" пусна взаимен фонд на паричния пазар, който ще инвестира в краткосрочни ценни книжа с висок кредитен рейтинг. Финансовата група се опитва да хване вълната на повишения интерес към този тип фондове, които стават все по-търсени заради все още нулевите лихви по депозитите. Тенденцията е факт не само в САЩ и Европа, но и в България. Доказателство за това са и активите на "Експат евро ликвидност", както е името на фонда. За кратко време те са достигнали 1.7 млн. евро, а Комисията за финансов надзор е издала разрешение за организиране на фонда в началото на април. Той ще се ръководи от "Експат асет мениджмънт".

Минималната сума за инвестиция е 1000 евро, а таксите за покупка и обратно изкупуване са нула процента. Ако обратното изкупуване е преди 12-тия месец, колкото е препоръчителният хоризонт, има такса 0.5%. Разходите на фонда, които ще се приспадат като такса от активите, са 0.9% годишно.

Очакваната брутна доходност за година е 3.5%, посочват от управляващото дружество, докато по банковите депозитите средната лихва все още е под 1%. На банковия пазар в момента максималните лихви в отделни предложения са в рамките на 2%, като те се предлагат, ако парите се заключат за поне двегодишен период.

"Фондът е подходящ за инвеститори, които търсят краткосрочна защита от инфлацията и алтернатива на банковите депозити, както и за управление на краткосрочна фирмена ликвидност", коментираха от управляващото дружество. Като цяло в България се предлагат малко краткосрочни и ликвидни алтернативи на депозита - фондовете в тази категория са над 10, като активите само на българските са за над 300 млн. лв., показват изчисления на "Капитал" на база данните от Българската асоциация на управляващите дружества.

Инвестициите във взаимни фондове са освободени от данък печалба, но за разлика от банковия депозит по тях няма държавна гаранция. Очакваният среден кредитен рейтинг на фонда на "Експат капитал" е А-, докато на България е BBB, което е с две степени по-ниско, посочват от компанията.

Към края на миналата година фондовата индустрия в България управлява активи за над 8 млрд. лв., като получи солиден тласък именно през последните години на ниски лихви.

"Експат капитал" и "Експат асет мениджмънт" имат едни от най-разнообразните портфейли от продукти - от борсово търгувани фондове по регионални индекси и Sofix, през ETF за злато, АДСИЦ за имоти до фонд за инвестиране в изкуство. Основни акционери във финансовата група са бившият министър от управлението на НДСВ и тройната коалиция Николай Василев и Никола Янков, който беше негов зам.-министър на икономиката през 2001 - 2003 г. и на транспорта през 2003 - 2005 г.