Акции или облигации? Това е въпросът

Рекордно високите лихви и колебанията кога ще дойде краят им правят дилемата по-голяма

Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Темата накратко
  • Доходността от ДЦК на развитите страни е рекордно висока от десетилетия, вероятно ще остане така, а интересът към тях е висок.
  • Анализаторите очакват инфлацията да продължи да спада и през следващата година, но централните банки няма да бързат да понижават лихвите.
  • Емисиите на корпоративни облигации на Българската фондова борса преобладаваха през 2023 г. за сметка на слаб интерес към публичните предлагания на акции.

Борбата на централните банки с инфлацията повиши лихвените проценти до рекордни нива, невиждани от десетилетия. Едва ли има друг инструмент и събитие, което да има толкова голямо влияние на финансовите пазари като лихвите. В годините, последвали Глобалната финансова криза (след 2007-2008), рекордно ниските им нива и наливането на ликвидност от централните банки напомпаха фондовите пазари - цените на акциите стигнаха исторически най-високите си нива, докато тогава доходността по държавните облигации падна до нула и дори до отрицателни нива.

Дивият облигационен запад

Когато лихвите растат, бъдещата доходност от активите намалява. Финансовите специалисти пресмятат настоящата цена на активи като акции и облигации спрямо бъдещите потоци от дивиденти и печалби. Това, което всъщност е дисконтиране, съпоставя очакваните постъпления спрямо коефициент от възвръщаемости и рискове (weighted average cost of capital). Идеята е, че няма смисъл да рискувате парите си в инвестиция, от която се очаква може да получите под 3% или 5% годишно.

В момента 10-годишните германски облигации предлагат доходност около 2.6%, след като по-рано през април достигнаха 3% за пръв път от юли 2011 г. Печалбите в долари са още по-високи. Американските 10-годишни държавни бондове генерират 4.4%, след като през октомври удариха 5%. Подобни нива не са достигани от 2006 г. Повишаването на доходността логично доведе до интерес към инвестициите в държавни облигации и сред индивидуалните инвеститори в България. Логично, тъй като по ниво на риск ДЦК са близо до депозита, но по доход вече го бият. До преди години беше трудно да се купуват директно такива книжа заради изискванията да се влагат високи минимални суми.

Сега обаче все повече инвестиционни посредници влизат в този бизнес, предлагайки дори възможност и за инвестиция от поне 1 евро - като "Аларик секюритис", през чиято платформа могат да се купят облигации с хоризонт между 1 и 12 месеца на държави от еврозоната. "Експат капитал" също периодично предлага и пуска оферти за инвестиции в държавни бондове. "Наблюдаваме засилен интерес към облигационните ни емисии, в момента в България стандартна корпоративна обезпечена облигация може да ви носи по 9-10% на година, което е атрактивна доходност за българския инвеститор", казва пред "Капитал" и Георги Мартинов, анализатор на "Карол". В САЩ през последните месеци заради по-добрата инфраструктура и достъп до пазарите именно облигациите се превърнаха в основен конкурент на депозита.

Все пак очакванията, че цикълът ще се обърне и че ще започне понижаване на лихвите през следващата година, вече рефлектират и върху пазара на облигации. За последния месец доходността по американските облигации е спаднала с над 7%. Централните банки обаче не дават знак, че ще отпускат газта скоро, а прогнозите, че инфлацията ще се понижи, може да направят гарантираните потоци от дълговите книжа още по апетитни.

Особено като се има предвид последното десетилетие, през което доходността беше нулева. По-високите лихви обаче ще принудят компаниите да търсят финансиране по-друг начин, което може да доведе до нови компании и нови възможности за инвеститорите. При всички положения инвестиция в 10-12-годишна облигация на Франция, Италия или Испания в момента може да донесе 3.5-3.7% фиксирана доходност - нещо, което нито един депозит не осигурява в България. Нива около 3% годишно предлагат някои банки, но при положение че влогът се затвори за 3 години.

Апетитът идва с акциите

Доходността на американските акции от началото на годината също е висока. S&P регистрира ръст с 20% от началото на годината. В действителност обаче голяма част от напредъка се дължи на седем компании, които Уолстрийт определи като "Великолепната седморка": Alphabet, Apple, Meta, Nvidia, Amazon, Microsoft и Tesla. Без тези акции, които са близо една трета от индекса, представянето би било в друга посока. Еуфорията около тези фирми в известна степен се дължи на вълнението около изкуствения интелект, който завладя света точно преди година, когато OpenAI пусна ChatGPT.

Истината обаче е, че анализаторите нямат представа какъв ще бъде ефектът от изкуствения интелект върху печалбите. Някои прогнозират по-голяма ефективност и ръст в постъпленията, но трудно може да се изчисли в какви размери точно. Реално ръстът през тази година се дължи основно на намаляване на разходите: от началото на годината технологичните компании в САЩ съкратиха над 230 хил. души, като една трета от уволненията дойдоха именно от Meta, Google и Amazon. Въпреки че избегна подобни съкращения, приходите на Apple се свиха през годината на фона на увеличаващата се конкуренция в Китай. Същия проблем изпитва и Tesla. И докато търсенето на чипове се увеличи, подпомогнато от вълната около изкуствения интелект, обтегнатите отношения по оста Пекин - Вашингтон могат да имат директен отпечатък върху рентабилността на компании като Nvidia. "В дългосрочен план ограниченията, забраняващи продажбата на нашите (чипове) в Китай, ще доведат до постоянна загуба на възможности за индустрията на САЩ да се конкурира и да води на един от най-големите пазари в света и въздействието върху бъдещия ни бизнес и финансовите резултати са налице", каза Колет Крес главен финансов директор на Nvidia, през юни.

Местна борсова почва

Към 25 ноември водещият индекс на Българската фондова борса - Sofix, отчита ръст близо 25%, изпреварвайки американския S&P и германския Dax. Индексът достигна 760 пункта, най-високото ниво от октомври 2008 г. Въпреки доброто представяне на борсата нямаше много компании с желание да се превърнат в публични дружества. През 2023 г. има само едно IPO на основния сегмент на БФБ - "Булметал", което все още предстои. Преди това през лятото на BEAM - сегментът за малки и средни компании, се появиха "Елмарк", която се листна директно, без да набира средства, и "ИпоТех", която набра 2.4 млн. през юни.

Част от причините са именно покачването на лихвите по облигациите, които със своята гарантирана доходност издърпват ресурс от инвеститорите, който иначе може да бъде насочен към дялови инвестиции. Доказателство за това е първата емисия от облигации на beam през лятото от "Логос", а на 21 ноември близо 90% от оборота на БФБ е със сделки с облигации. Само за последния месец пък КФН е одобрила проспекти за набиране на над 100 млн. лева чрез облигации: 28 млн. от "Сила холдинг", 28 млн. от "Север холдинг", 1.7 млн. евро от "Елана финансов холдинг", 25 млн. евро от "Финанс плюс мениджмънт холдинг" и 12 млн. евро от холдинг "Света София".

Доходността от глобалните акции през следващата година не е гарантирана, тъй като високите лихви вече може окажат влияние върху печалбите на компаниите. Според S&P корпоративен дълг за над 2.2 трлн. долара ще навлезе в матуритет през следващата година. Това може да окаже допълнително напрежение върху лихвите, като се има предвид, че правителствата също ще трябва да се финансират на по-високи нива. Според американския фонд Apollo близо една трета от дълга на САЩ е със срок на падеж до 12 месеца. Повече конкуренция, по-голяма доходност за инвеститорите.

Нов прочит на инфлацията

Очакванията, че затягането ще доведе до охлаждане на икономиките, все още не са напълно реализирани. Сигналите обаче се виждат. The Conference board, мозъчен тръст, очаква американската икономика да се свие с 1% и 0.8% през първото и второто тримесечие на 2024 г. Европейската комисия пък очаква Германия да регистрира спад още през тази година - 0.3% на годишна база.

Но резултат от усилията на централните банки има. Инфлацията в САЩ падна от 7.7% през октомври 2022 г. до 3% тази година. В Европа ръстът също загуби инерция. От 10.6% до 2.9% през октомври 2023 г. "В този момент от нашата борба срещу инфлацията и след десет последователни увеличения (на лихвите) сега не е моментът за бъдещи насоки", каза на 26 октомври Кристин Лагард, президент на ЕЦБ. Въпреки че все още е над целта от над 2% инфлация, пазарът не очаква допълнителни повишавания на лихвите. Дори напротив, според фючърсите на чикагската борса 45% от инвеститорите залагат на понижение с 25 базисни пункта през май 2024 г.

Според Amundi инфлацията през 2024 г. ще бъде 2.6% в САЩ и Европа. Френската компания за управление на активи също очаква плавно понижение на лихвите през втората половина на следващата година. "Още едно повишаване може да е разликата между меко и твърде приземяване на икономиките", казват анализатори на компанията с 2 трлн. евро активи под управление на 24 ноември. "Следващата година ще бъде период на нисък растеж и високи лихви", допълват от Amundi.
2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар