Интересът към взаимните фондове се увеличава

Светослав Велинов, Head of Global Markets - Банка ДСК

Светослав Велинов, Head of Global Markets - Банка ДСК
Светослав Велинов, Head of Global Markets - Банка ДСК
Светослав Велинов, Head of Global Markets - Банка ДСК
Светослав Велинов, Head of Global Markets - Банка ДСК
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

В периоди на глобална несигурност, какъвто виждаме и в момента - войни, икономически проблеми в някои големи икономики, климатични промени, хората са притеснени за своите спестявания. Какво е най-подходящото поведение в подобни случаи и в какво е добре да се инвестира?

Да, реално се намираме в среда с повишени геополитически и макроикономически рискове, но исторически погледнато, във всеки един момент е имало определена несигурност и сътресения в световната икономика и на финансовите пазари. Това не е ограничавало възможностите и потенциала за намиране на добри инвестиционни решения за постигане на финансовите ни цели. Не може да сме сигурни кога е възможно най-добрият момент за конкретна инвестиция, но при постоянен стремеж да избегнем негативни ефекти изпускаме основните движения на пазарите, реализирайки положителна доходност.

При вземане на инвестиционно решение, на първо място, е важно да определим ясни инвестиционни цели. Постигането на тези цели зависи от определения времеви хоризонт и рисковата ни толерантност, или ниво на риск, което е поносимо и подходящо за времевия период на инвестицията, избягвайки непродуктивни емоционални решения.

Ако гледаме дългосрочно финансовите резултати от инвестиране, и по-специално инвестиране в пазара на акции, няма голямо значение в кой точно момент сме направили първата крачка. Дори да е било по време на значителни пазарни корекции, алтернативата да не управляваме дългосрочните си спестявания е сигурен начин да загубим от тяхната стойност.

Дойде ли краят на затягане на лихвената политика в глобален мащаб и как това ще се отрази на пазарите, а от там и на поведението на инвеститорите?

- Фокусът на централните банки на водещите икономики е върху инфлацията, като се очертава както Фед, така и ЕЦБ да задържат лихвите на сегашните нива, докато забавянето на инфлацията не покаже по-голяма устойчивост и приближаване към целевите нива в рамките на разумен период от време. Облекчаване на паричната политика може да бъде продиктувано от опасността за значима икономическа рецесия и увеличаване на безработицата, но прогнозите за развитие на икономиките на САЩ и страните от еврозоната за 2024 г. към момента изключват такъв сценарий.

Всичко това се отразява най-вече на пазара за облигации, като изискуемата пазарна доходност се повиши много съществено и интересът на инвеститорите към дълговите инструменти се покачи многократно. Интерес се отчита както при краткосрочните до 1 г. високоликвидни държавни ценни книжа, емитирани от страни - членки на еврозоната, така и към заключване на една добра доходност в дългосрочен план от по-рискови облигации.

Смятате ли че взаимните фондове успяха да се наложат като алтернатива на депозитите, макар и все още да са много малък дял от общите спестявания?

- Взаимните фондове са един от най-популярните видове инвестиции за постигане на широка диверсификация с малки вноски и ниски транзакционни разходи. Те ни осигуряват бърз достъп до различни видове професионално управлявани инвестиционни портфейли, в зависимост от техния мандат за инвестиране - класове активи, пазари или конкретни сектори на икономиката. С нарастването на стойността на инвестицията цената на дяловете също се покачва.

Фондовете осигуряват лесен достъп до инвестираните средства и реализираната печалба, като изкупуват обратно закупените дялове по новата им цена, без начисляване на допълнителна такса.

Ако искаме да получим една по-съобразена експозиция на финансовите пазари, на база нашите цели и риск профил, взаимните фондове биха били една по-добра алтернатива от традиционните спестовни продукти.

Българите инвестират все повече своите спестявания във финансови инструменти, като ги насочват основно към взаимни фондове. Интересът към тях се увеличава през последните години, което води до по-голяма конкуренция и разнообразие на предлаганите фондове. Те дават решение както за консервативните инвеститори, които целят съхранение на стойност, така и за по-рисково настроените, които желаят реализиране на значима капиталова печалба.

Въпреки повишението на интереса страната остава далеч от нивата в западна Европа. Но въпреки това такъв тип инвестиции вече не се възприемат за екзотична алтернатива за спестяванията ни.

Какви инвестиции предпочита българинът и има ли промяна в неговите инвестиционни нагласи?

- Едно от основните неща, които не осъзнаваме, е силно концентрираната ни експозиция към политически и икономически риск, свързан с България. Това се дължи на факта, че стойността на притежаваните от нас активи (недвижими имоти, земя, бизнес, инвестиции и спестявания) зависят от променящата се среда в страната. Тези специфични рискове върху размера на бъдещите ни финансови възможности могат да бъдат избегнати с една съобразена с техните характеристики и нужди експозиция на глобалните финансови пазари.

Както споменах, промяна в нагласата вече се наблюдава, като все повече инвеститорите проявяват интерес към взаимните фондове като възможност за ефективно управление на личното богатство.

Кои ще са инвестициите на следващата година и от какво ще е провокиран интересът към тях?

- Текущите пазарни очаквания са за достигнат връх на лихвите и първи стъпки за постепенното им понижаване от страна на централните банки след средата на следващата година. Понижаващи се лихвени нива биха се отразили благоприятно както на цените на облигациите, така и на цените на публично търгуваните компании.

При дълговите ценни книжа има обратната зависимост на цената и търсената пазарна доходност, което при понижаващи се лихвени нива би довело до покачване на цената на книжата, като този ефект е по-силно изразен при по-дългосрочните книжа. Обръщане на лихвения цикъл ще се отрази положително и при цените на акциите заради намалената тежест при обслужване на дълговете и достъп до по-евтин ресурс за реализирането на нови проекти или разширяване на дейността. Допълнително, тематични инвестиции, провокирани от регулаторни изисквания и политики като зелен преход и децентрализирани финанси, също биха били атрактивни за инвеститорите.

Не очаквам висока инфлация, която да доведе до стагфлация, но може да се наблюдава съществено забавяне в икономиката в средносрочен план. Единственият фактор, който би повлиял за покачване на цените, е геополитическото напрежение в региона, държейки цените на суровините по-високи.

Колко дълго трябва да се държи една финансова инвестиция, за да има смисъл от нея? Каква е приемливата годишна норма на възвръщаемост?

- Конкретна инвестиция или разпределението на позициите в различни активи и сектори е функция от времевия хоризонт за постигане на заложените цели. Приемливата годишна норма се базира на фактори като текущата пазарна среда, рисков подход, период на инвестицията и налични пазарни възможности.

При краткосрочни инвестиционни цели е целесъобразно да търсим доходност от нискорискови финансови инструменти, каквито са краткосрочните облигации от емитент с добър кредитен рейтинг, и съответен фонд, инвестиращ в такива инструменти. Докато при реализиране на по-значителни дългосрочни цели, като покупка на желан имот, образование на децата в престижен университет, подсигуряване на доходи след активна възраст или увеличаване на покупателна способност, трябва да търсим поемане на по-значим пазарен риск, който да осигури търсения натрупващ ефект. Прилагайки дългосрочна инвестиционна стратегия, временните флуктуации на пазарите не повлияват до такава степен за постигането на желаната доходност за периода на инвестиране.