Лихвите по депозити вече могат да покрият очакваната инфлация

Лукас Турса, изпълнителен директор на tbi bank

Лукас Турса, изпълнителен директор на tbi bank
Лукас Турса, изпълнителен директор на tbi bank
Лукас Турса, изпълнителен директор на tbi bank
Лукас Турса, изпълнителен директор на tbi bank
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

След години на нулеви лихви по депозитите хоризонтът за българите със спестявания става все по-светъл. Най-големите банки в България все още поддържат лихвите по спестовни продукти на нива, близки до нулата, с което не стимулират клиентите си да депозират. През 2023 г. обаче някои банки предизвикаха сектора, като доближиха лихвите по депозити до нивата на инфлацията и така привличат все повече клиенти. tbi е една от тях. През последните няколко години банката е лидер по отношение на ръста на депозитния портфейл и предлаганите лихви благодарение на бизнес растежа и рентабилността си. Това е причината да разговаряме с Лукас Турса, изпълнителен директор на tbi bank, за пазара на спестявания в България и възможностите за инвестиции, а също и за успеха на tbi, бъдещите планове и предложения, от които клиентите ще могат да се възползват.

Как хората могат да защитят спестяванията си от инфлацията? Кои са най-подходящите инвестиционни инструменти на пазара в момента?

В настоящата икономическа среда инвестициите в облигации, най-вече корпоративни, предлагат атрактивна доходност, надхвърляща инфлацията. Облигациите обаче са инвестиция, подходяща предимно за опитни инвеститори. За хората, които не разполагат с големи суми за инвестиция и нямат знанията да анализират финансовото състояние на емитентите, депозитите в момента са най-добрата опция за инвестиция от гледна точка на риск, предвидимост и възвръщаемост.

Но хората ще кажат, че инфлацията беше двуцифрена и едва наскоро спадна до около 6%, докато най-добрите оферти по депозити предлагат малко над 3% доходност. Защо тогава да си открият депозит?

Една от най-често срещаните грешки, които хората правят, е именно при анализа на доходността от по-дългосрочно депозиране - те сравняват текущата инфлация с бъдещата възвръщаемост на спестяванията си. Ако правите инвестиция сега, трябва да сравнявате не настоящото, а очакваното ниво на инфлацията с доходността, която ще получите от депозита или инвестицията за съответния период от време.

Значи очаквате ножицата между инфлацията и лихвите по депозити да се затвори в близко бъдеще?

Тази ножица вече се затваря бързо в еврозоната, където инфлацията е под 3%, a в някои държави като Белгия, Нидерландия и Дания тя е дори отрицателна. В същото време лихвите по депозити в еврозоната вече предлагат средно 3-4% годишна доходност. В България се очаква инфлацията през следващата година да бъде по-ниска от 4%, а за 2025 и 2026 г. вероятно ще се понижи под 3%. Така че, ако днес откриете две- или тригодишен депозит при лихва 3% или по-висока, сумарно доходността е много вероятно да покрие инфлацията за този период.

Това прави ли откриването на депозит подходящо в момента, или клиентите предпочитат да изчакат евентуално повишаване на лихвите?

Никога не чакайте! Може да изберете различна стратегия по отношение на срока на депозита, но парите трябва постоянно да работят за вас. Преди няколко години направихме телевизионна кампания "Мотивирай спестяванията си", в която наблегнахме на това, че хората не получават достатъчно доходност от банките и трябва да се грижат по-добре за спестяванията си. Кампанията беше много успешна, с нея дори спечелихме престижната награда Effie. Клиентите следва да бъдат рационални - да проучат пазара и да изберат възможно най-добрата оферта, без сантимент към настоящата си банка, тъй като депозитите до 196 хил. лв. са защитени от държавата.

Ще започнат ли най-големите банки да увеличават лихвите по депозити?

Банките печелят от разликата в цената на отпусканите кредити и привличаните депозити. Колкото по-голяма е тази разлика, толкова по-печеливша е банковата дейност. По-голямата част от кредитите на пазара са с плаващи лихви, които се влияят от лихвената политика на централните банки и други съпътстващи фактори. Когато говорим за депозити обаче, това повишаване на българския пазар е много по-бавно. Но пък клиентите вече имат избор, който ще става все по-голям в бъдеще. Това би трябвало да повлияе на целия пазар и да доведе до по-нататъшно повишаване на лихвите по депозити.

На този фон tbi bank значително увеличи клиентската си база и надхвърли границата от 2 млрд. лв. привлечени средства. Какво прави депозитите на tbi предпочитани?

В tbi поставяме клиентите на първо място, като не спираме да им предлагаме едни от най-добрите предложения на пазара. През годината няколко пъти подобрихме лихвените проценти. В момента, ако откриете депозит през мобилното ни приложение, може да получите най-високата доходност на българския пазар - 3.2% за тригодишен падеж. Заедно с една от най-добрите лихви на пазара предлагаме на хората изцяло дигитален процес - така могат да управляват спестяванията си от уюта на своя дом или откъдето пожелаят. Нямаме такси за откриване, поддържане и теглене на датата на падеж и даваме възможност за довнасяне в 30-дневен срок от откриването. Депозитите ни са лесни и удобни за хората. Това, което виждат, е това, което получават, няма дребен шрифт или подвеждащи рекламни послания. По този начин се стремим да бъдем предпочитаното място за спестявания на българите. Резултатите показват, че сме на прав път - продължаваме да изпреварваме пазара със солиден ръст на депозитния портфейл над 50% за първите девет месеца на 2023 г.

Какви други спестовни продукти предлагате на клиентите си?

В допълнение към срочните депозити клиентите могат да се възползват и от други спестовни решения в мобилното ни приложение. Едно от тях е разплащателната сметка с водеща на пазара лихва. Много хора не могат да повярват, че е възможно да има банка в България, която не просто да предлага безплатна разплащателна сметка, дебитна карта и неограничен брой преводи без такси, а дори да олихвява парите им. Но това е факт, просто изпробвайте безплатното ни ежедневно банкиране и ще се убедите. Освен това клиентите ни могат да си открият и виртуална "Касичка", която им позволява да заделят редовно малки суми пари за различни спестовни цели. Може да отворите няколко "Касички" едновременно и да си ги озаглавите спрямо целите - например "Екскурзия до Лондон", "Нов телефон", "Концерт на Ед Шийран в София" или "Coldplay в Букурещ"... Освен да предлага удобство тази функция в tbi bank app помага и за изграждането на спестовни навици.

Какво още могат да очакват хората от tbi през следващата година, след като вече отправихте предизвикателство към пазара с карта neon и tbi bank app?

Екипът ни ще работи усилено, за да подкрепя клиентите и партньорите ни. От една страна, ще продължим да помагаме на търговците да продават повече чрез мигновени и интуитивни разплащателни решения. За потребителите пък ще се фокусираме върху развитието на дигитални функции и иновативни решения, с които да направим ежедневното им банкиране още по-удобно освен безплатно. Крайната ни цел е да дадем на клиентите достъп до най-добрите оферти от наши търговски партньори и възможност да пазаруват всичко, от което се нуждаят, на момента, но да разсрочват плащането на вноски през приложението ни.