Нова ера за инвеститорите: S&P 500 мина над 5000 пункта

Историческият скок на основния американски борсов индекс сигнализира за увереност в инвеститорите

Nasdaq и Dow Jones също са на исторически върхове
Nasdaq и Dow Jones също са на исторически върхове
Nasdaq и Dow Jones също са на исторически върхове    ©  Dalle
Nasdaq и Dow Jones също са на исторически върхове    ©  Dalle
Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Краят на последната седмица донесе незабравим момент за инвеститорите. За първи път в историята индексът S&P 500 премина психологическата граница от 5000 пункта. Борсовият бенчмарк на 500-те най-големи компании на американската борса - един от основните индикатори на настроенията на пазара - поскъпва през 14 от последните 15 седмици, което е най-продължителната възходящата серия от 1972 г. "Всички чакаме да се случи нещо лошо и нищо лошо не се случва", обобщи усещанията Джон Августин, главен инвестиционен директор в Huntington Private Bank.

Достигането на кота 5000 е важен знак. Технологичният сектор се очертава като основен двигател на този възход. Това е, въпреки че компаниите от сектора, които оповестиха резултатите си за 2023 г. през последните няколко седмици, показаха растящи разходи, което изтри донякъде ръста в печалбите.

От друга страна, инвеститорите продължават да се притесняват от потенциална рецесия, откакто Федералният резерв повиши лихвените проценти до най-високото им ниво от десетилетия в опит да укроти инфлацията. В края на януари резервът не показа знак за предстоящо понижение. Данни за инфлацията се очакват във вторник (13 февруари) и те ще покажат накъде вероятно ще вървят лихвите в САЩ. Инвеститорите залагат, че понижение на лихвите ще има през май.

Крис Джамо, ръководител на отдела за търговско банкиране в TD Bank, каза пред Wall Street Journal, че малките и средните предприятия, които неговият екип съветва, започват да обмислят нови големи разходи - нови лизинги, покупки на имоти, сливания и придобивания. Причината според него е очакването, че разходите по заемите ще се понижат. "Ако лихвените проценти започнат да падат, хората, които са отложили такава дейност, може да си кажат: кога е моментът да се включа и да започна да преразглеждам всякакъв вид разширяване", казва той пред WSJ.

Други два основни индекса - индустриалният Dow Jones и технологичният Nasdaq също се намират на най-високите си нива в историята. Ръстовете при тях също са най-продължителните от 90-те години на миналия век.

От началото на февруари доходността по американските държавни облигации също расте. На фона на очакванията за по-високи лихви за по-дълго време доходността от десетгодишните ДЦК нарасна с над 6% през февруари до 4.2% в петък. През октомври миналата година доходността достигна 5%.

Въпреки че повече от половината американски компании вече оповестиха финансовите си резултати за последното тримесечие и годината, все още предстоят любопитни отчети. Във вторник компанията за онлайн продажби, Shopify, Coca Cola и AirBNB ще публикуват данни. В сряда пък се очакват резултатите на технологичната Cisco, която е и част от Dow Jones.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар