"Моят Капитал": Инфлацията в еврозоната вече е под 3%, но лихвите остават високи

Отчетите на американските компании разочароват

Инфлацията в САЩ също се понижи под 3% през януари.
Инфлацията в САЩ също се понижи под 3% през януари.
Инфлацията в САЩ също се понижи под 3% през януари.    ©  unsplash
Инфлацията в САЩ също се понижи под 3% през януари.    ©  unsplash
Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Кога централните банки ще започнат да намаляват лихвите е най-важната тема за инвеститорите тази година. Задържането на по-високи лихви за по-дълго от очакванията може да се окаже разликата между меко приземяване за икономиките или сложна за навигиране рецесия.

В края на януари Федералният резерв и Европейската централна банка обявиха, че ще задържат лихвите на исторически рекордните нива поне до март. Въпреки че практически инфлацията в еврозоната вече е под 3%, икономическите перспективи са несигурни и лидерите остават внимателни към рисковете от възобновен ръст в цените.

Ако съдим по фючърсите на борсата в Чикаго, към настоящ момент инвеститорите залагат за намаляване на лихвите в САЩ през май с около 25 базисни пункта. Прогнозите за ЕЦБ са също да започне с пониженията през второто тримесечие на 2024 г.

Въпрос на резултати

Meta поскъпна с 20% за ден

Сезонът на отчетите в САЩ вече е наполовина приключил. Около 46% от компаниите от индекса S&P 500 вече са публикували данните си за последното тримесечие на 2023 г. В сравнение с миналото обаче резултатите не са достатъчно добри. Броят на компаниите, които отчитат ръст, както и самият ръст е по-малък в сравнение със средноисторическите стойности. Според Джон Бътърс, анализатор на FactSet, по-слабото представяне се дължи на високия брой компании от финансовия сектор, които обикновено откриват сезона. С изключение на JP Morgan и Wells Fargo, големите банки в САЩ отчетоха спад в печалбите.

В опит да оправдаят повишенията от последната година, инвеститорите се насочиха към резултатите на технологичните гиганти. Акциите на Google и Microsoft поевтиняха, след като стана ясно, че ще са нужни значителни вложения, докато изкуственият интелект се наложи. Акциите на Apple също отбелязаха лек спад на фона на сериозно понижение на продажбите в Китай.

Тези на Meta скочиха с близо 20%, след като компанията обяви дивидент за пръв път в историята си в допълнение към нова програма за обратно изкупуване на акции за 50 млрд. долара. Книжата на Amazon поскъпнаха заради засилено търсене на облачните услуги на компанията.

В същото време част от българските публични компании също публикуваха отчетите си. Войната в Украйна, глобалното забавяне и свитото потребителско търсене заради инфлацията се отразяват на финансовите им резултати. Повече за отчетите на компаниите на БФБ четете в текста на Тодор Тодоров.

Не пропускайте

"Шелли" и умният път до над милиард. Българската публична компания достигна оценка от 1.06 млрд. лв.

Интересът към застраховките "Живот" с инвестиционен фонд расте. Данните показват засилен интерес към полиците с инвестиционен характер.

Как да се подготвим за алткойн сезон. Одобрението на спот биткойн ETF привлича нетърпеливи нови инвеститори, но с тях идват и рисковете.

Централна и Източна Европа e новият магнит за борсовите инвеститори. Индексите във Варшава, Будапеща и София изпревариха S&P 500 в Ню Йорк.

Криптоборсите в ЕС ще прилагат мерки срещу прането на пари както банките. Европейската комисия одобри пакета AMLR, който обаче ще влезе в сила от 2027 г.

Българите са инвестирали на борсите през Revolut по 2160 евро за година. Tesla, Sigma и NIO са сред най-предпочитаните акции в България през 2023

Ако имате въпроси, свързани с управление на личните ви финанси, може да пишете на [email protected].

Ако месечният бюлетин на "Капитал" "Лични финанси" ви е харесал, абонирайте се тук.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    scuby avatar :-(
    scuby
    • - 1
    • + 1

    Значи тук инфлацията е 5-6% :(. Корифея Асан Василев, който не е ясно какъв опит има във финансите въобще, от години води проинфлациона политика.

    Нередност?
Нов коментар